Odstranění žlučníku: Život bez něj je možný, vysvětluje lékař | Moje zdraví

Cholecystektomie: Co vás čeká při odstranění žlučníku?

Cholecystektomie: Co vás čeká při odstranění žlučníku?
Autor: Moje zdraví
3. března 2019 • 06:00

Žlučník nám pomáhá trávit potravu, ale není to orgán, bez kterého bychom nemohli žít. Je náchylný k přetěžování a v případě dlouhodobých bolestivých potíží může být řešením jeho odstranění laparoskopickou operací s miniminem komplikací.

K problémům se žlučníkem se většina pacientů dopracuje ve středním a vyšším věku. „Žlučové kameny se vyskytují častěji u žen a jejich výskyt narůstá s věkem. Odhaduje se, že 10 % mužů a 20 % žen má ve věku mezi 55 až 65 lety žlučové kameny,“ říká zástupce přednosty pro břišní chirurgii Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze docent Martin Oliverius. 

Příčiny vzniku

Když si budete nevhodná jídla dopřávat často a mnoho let, může se stát, že se žluč ve vašem žlučníku začne zahušťovat. A to působí další problémy. Ze zahuštěné žluče začínají „vypadávat“ krystaly cholesterolu nebo žlučového barviva bilirubinu, ze kterých se postupem doby tvoří malé oválky, jež se postupně zvětšují. Nemusí působit žádné potíže, mnohem častěji je však působí – a ne ledajaké. Jejich problémem je totiž pohyb a dráždění stěn žlučníku nebo ucpání žlučových vývodů. Tento stav je označován jako žlučníková (biliární) kolika.

Kdo zažil, nikdy nezapomene na velmi silné záchvatovité bolesti nadbřišku, které vystřelují do zad a pod pravou lopatku. „Typické křeče jsou způsobeny stahy stěny žlučníku, který se snaží překážku (zablokované kameny) vypudit. První pomocí může být podání léků, které působí proti křečovitým stahům stěny žlučníku a dočasně uleví od bolesti,“ popisuje lékař.

Optimálním způsobem léčby je podle jeho slov včasné odstranění tohoto orgánu chirurgickou cestou do osmačtyřiceti hodin od začátku obtíží. „Pokud nemocný dorazí k lékaři později, kdy není vhodná doba na akutní operaci, nebo jeho celkový stav neumožňuje akutní výkon, je nezbytné nález zklidnit a operaci domluvit na pozdější termín. V souvislosti s dlouhodobým, chronickým drážděním stěn žlučníku je nezbytné upozornit na nebezpečí vzniku rakoviny žlučníku,“ varuje docent Oliverius.

Důvod k operaci

Při výskytu kamínků, zánětu, nádoru či žlučového písku se provádí chirurgické odstranění žlučníku. 
Klasická operace se dnes provádí jen velmi výjimečně, lékaři dávají přednost mnohem méně zatěžujícímu a šetrnějšímu laparoskopickému řešení. Při operaci se vždy odstraňuje celý žlučník, „nevybírají“ se pouze kameny. Laparoskopické odstranění žlučníku je moderní chirurgická metoda, která výrazně snižuje rizika komplikací a zátěž pacienta. Biliární koliku, kromě tučného jídla, můžou vyvolat například stres či některé nápoje.

Předoperační kolečko

Nejdéle měsíc před každou plánovanou operací je zapotřebí provést předoperační vyšetření. Z čeho se skládá? Jde o laboratorní test krevního obrazu, minerálů, cukru, funkce jater, srážlivé schopnosti krve a vyšetření moče. „Laboratoř“ je doplněna interním a fyzikálním vyšetřením, které provede praktický lékař. K předoperačnímu vyšetření není nutná žádná zvláštní příprava – pouze musíte přijít na odběr krve nalačno (od půlnoci nepít a nejíst) a přinést ranní moč ve zkumavce nebo vymyté lahvičce.

Praktický lékař vás pošle na rentgen plic, následně v ordinaci natočí vaše EKG, důkladně vás vyšetří a napíše vám zprávu, kterou odevzdáte při nástupu do nemocnice na příslušném oddělení. Operační zákrok lékař neschválí, hrozí-li u vás vysoké riziko komplikací, eventuálně upraví léčbu, abyste byli co nejdříve zákroku schopni. Do zdravotnického zařízení, kde vám výkon budou provádět, vás přijmou nejspíše jeden den před plánovaným výkonem.

Posledním jídlem a pitím bude večeře, protože v den operace je třeba být nalačno kvůli narkóze. Během dne vás ještě čeká rozhovor s anesteziologem, který s vámi vyplní dotazník (například kolik vážíte, zda jste na něco alergičtí atd.), a lékařem, který vám vysvětlí, jak bude probíhat zákrok a nechá vám podepsat informovaný souhlas.

Za dveřmi operačního sálu

Ve chvíli, kdy vás dovezou na operační sál a vy se svěříte do rukou anesteziologa, chirurgů a sálových sester, jede všechno jako na drátkách. Do žíly vám píchnou přesně odměřenou směs, vy pomalu počítáte do deseti, možná ještě vnímáte, jak vám na obličej přikládají masku. „Cholecystektomii lze provést z jednoho malého přístupu nad pupkem nebo pomocí čtyř drobných vstupů do dutiny břišní: jednoho nad pupkem, druhého pod mečíkem (kostí hrudní) a dvou pětimilimetrových v pravé střední části břicha.

Pro lepší přehlednost se dutina břišní při operaci naplní kysličníkem uhličitým. Pod zrakovou kontrolou pomocí televizní kamery zavedené do břicha a tenkých prodloužených nástrojů je žlučník odstraněn ze svého lůžka v játrech. Tepna, která jej zásobuje, a žlučovod, který ústí do společných žlučových cest, se uzavřou titanovými klipy a přeruší. Následně je celý orgán i s kameny uložen do sterilního vaku a otvorem nad pupkem vybaven z dutiny břišní,“ popisuje docent Oliverius.

Nebezpečí zánětu a srůstů

Klasická laparoskopická operace (cholecystektomie – odstranění žlučníku) je v současnosti velmi bezpečnou metodou s minimem komplikací, které nedosahují ani 3 %. Přesto k těmto komplikacím dochází. Mezi nejčastějšími lze uvést krvácení, únik žluče po operaci nebo poranění žlučových cest či okolních orgánů. Příčiny těchto komplikací jsou způsobeny dvěma faktory. 

Na jedné straně jde o technické komplikace, na druhé straně mohou hrát roli anatomické poměry daného nemocného nebo náročnost operace ve složitém terénu srůstů a chronických pozánětlivých změn, zejména u dlouhotrvající přítomnosti kamenů.

Mám to za sebou!

Po operaci budete odvezeni na dospávací pokoj, kde jsou monitorovány vaše životní funkce a kde posléze procitnete z narkózy. 

Je-li všechno v pořádku, vrátíte se na „své“ lůžko. Dostanete tekutiny a buď už večer, nebo druhý den ráno budete moci vstát a chodit. Další dny už budete moci jíst, počítejte s tím, že půjde o žlučníkovou dietu. Tato dieta není nijak přísná a obecně se doporučuje vynechání většího množství živočišných tuků a nadýmavé stravy. Při zcela nekomplikovaném průběhu pacient odchází první nebo druhý pooperační den do domácí péče. Ve většině případů pacienti po operaci nepociťují žádné problémy. 

Autor: Markéta Ostřížková, doc. MUDr. Martin Oliverius
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.