Grapefruity prospívají imunitnímu systému a snižují cholesterol | Moje zdraví

Proč jíst grapefruity? Zlepšují imunitu, snižují cholesterol a pomáhají při hubnutí

Proč jíst grapefruity? Zlepšují imunitu, snižují cholesterol a pomáhají při hubnutí
Autor: Shutterstock
12. března 2019 • 06:00

Grapefruit je velmi oblíbené tropické ovoce s typickou nahořklou chutí. Výživovými specialisty je navíc doporučován díky jeho blahodárným účinkům pro naše zdraví. Víte, proč bychom ho měli pravidelně jíst?

Citrus paradisi neboli rajský citrus, v našich končinách známý jako grep nebo grapefruit, pochází z karibského ostrova Barbados. Do Evropy byl dovezen někdy v druhé polovině 17. století Angličany a ihned si získal velkou oblibu v evropských kuchyních.

Detoxikuje a posiluje imunitu

Grapefruit obsahuje poměrně velké množství vitaminů, a to zejména vitaminu C. Má ho však méně než třeba citron či pomeranč. „Díky obsažené vláknině pomáhá regulovat trávení a navíc detoxikuje organismus,“ vysvětluje výživová poradkyně Eva Dostalová a dodává, že má také příznivý vliv na hladinu cholesterolu i hladinu cukru v krvi, chrání cévní stěny a jeho konzumace je  díky vysokému obsahu draslíku a naopak nízkému obsahu sodíku  vhodná i pro kardiaky a jedince s hypertenzí.“

Podle studie z roku 2006 uveřejněné v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry dokáže toto ovoce snížit hladinu cholesterolu až o 15,5 procenta. Vědci tehdy zkoumali 57 pacientů mezi 39 a 72 lety s vysokým cholesterolem, kteří podstoupili bypassovou operaci. Polovina následně měsíc po tomto chirurgickém zákroku jedla pravidelně grapefruity, zatímco druhá ne. U té, která je konzumovala, se výrazně snížila hladina cholesterolu.

Pomáhá proti osteoporóze

Grapefruit působí v těle protizánětlivě a antioxidačně. Právě díky tomu, že v něm najdeme velké množství antioxidantů, je grapefruitová šťáva i vhodnou prevencí proti osteoporóze. Kromě toho obsahuje toto ovoce i tělu prospěšný vápník. „Pozitivní vliv má i na stav cév, a jeho konzumace je tak skvělou prevencí aterosklerózy – kornatění tepen,“ vysvětluje Dostálová.

Ideální pomocník při dietě

Další výhodou tohoto hořkého ovoce je, že pomáhá tlumit chuť na sladké, čímž může být skvělým pomocníkem při redukci tělesné hmotnosti. Grapefruit má navíc velmi málo kalorií. Je to jedna z potravin, ve kterých jich nenajdete více jak sto. Je tak skvělou volbou pro lidi, kteří chtějí snížit svou tělesnou hmotnost. Ve 100 gramech grepu najdeme 44 kcal, 0,57 gramů bílkovin, 10 gramů sacharidů, 0,21 gramů tuků a 2 gramy vlákniny. Za zmínku stojí i fakt, že má grapefruit i nízký glykemický index, což znamená, že nezvyšuje hladinu cukru v krvi.

Snižuje hladinu triglyceridů

Toto tropické ovoce také snižuje v našem těle hladinu triglyceridů, které mohou velmi rychle ucpat tepny a zvýšit hladinu cholesterolu. 

Grapefruity nejezte, pokud užíváte léky na alergii

Grapefruity obsahují přírodní chemické látky nazývané furanokumariny, které ovlivňují to, jak naše játra zpracovávají nejrůznější druhy léků. Pokud například konzumujete grapefruity a berete léky proti alergii, jako je například Claritin, mohou mít vaše játra se zpracováním těchto medikamentů problémy. Vždy se proto poraďte s lékařem. 

Pozor při užívání léků na tlak

Jak už víme, vysoký obsah draslíku v tomto ovoci také pomáhá snižovat krevní tlak. Neutralizuje totiž negativní účinky sodíku. Pokud však užíváte léky na krevní tlak, grapefruity raději nekonzumujte, některé z těchto medikamentů mohou být totiž s látkami obsaženými v tomto ovoci pro náš organismus nebezpečné. Vždy je proto dobré se poradit s lékařem. 

Na barvě záleží

Blahodárných vitaminů a živin jsou plné všechny druhy grapefruitů, ještě více jich ovšem najdete v červených odrůdách. Ty mají vyšší antioxidační hladinu – obsahují větší množství antioxidantů, jako jsou beta karoten či lykopen. Právě lykopen dodává grapefruitu jeho typickou barvu. Kromě antioxidačních účinků patří také mezi karotenoidy – což jsou látky, jejichž příjem může snížit riziko srdečních onemocnění či propuknutí rakoviny.

Extrakt z grapefruitových semínek jako přírodní antibiotikum

V poslední době se stále více využívají i semínka těchto plodů. A to zejména pro jejich antibiotické vlastnosti. Extrakt z těchto semínek je tak dobrou prevencí před nejrůznějšími nachlazeními, ale i před kvasinkovými infekcemi. Pomáhá i od plísní, akné, oparů, cyst či vyrážek. Navíc není toxický, a bakterie tak proti němu nezískávají odolnost. Využít jej tak můžete i proti lupénce, na záněty dásní, na bércové vředy či při zánětu středního ucha.

Grapefruitové extrakty seženete běžně v lékárnách. Pracovníci vám rádi poradí, který se hodí právě na vaše problémy. Připomínáme, že se jedná jen o podpůrnou preventivní léčbu. Při jakýchkoliv zdravotních komplikacích je samozřejmě potřeba vyslyšet rady lékaře.

Jak jíst grapefruit

Šťáva je sice skvělá, ale konzumovat byste měli i vlákninu. Pokud pijete jen šťávu, přicházíte o mnoho prospěšných látek. Jíst totiž můžete i vnější bílou vrstvu, ve které je velké množství antioxidantů a živin.

Podle výživové poradkyně Evy Dostálové je tak nejlepší grapefruit rozkrojit na půl a pak vyřezávat měsíčky. „Koupit si však můžete i speciální lžičky na nejrůznější ovoce, jakou jsou právě grapefruity či například kiwi,“ dodává.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.