Bércové vředy: Jak se léčí a pomohou babské rady? | Moje zdraví

Bércové vředy

Bércový vřed je poškození kůže zasahující různě hluboko do podkožních tkání. Nejčastěji je na vnitřní straně kotníku a na dalších místech bérce – oblasti mezi kolenem a kotníkem.

Většinou je způsobuje městnání krve v dolních končetinách. Při přetlaku v žilním řečišti dochází k tzv. žilní nedostatečnosti. Žíly na končetinách se rozšiřují. Chlopně ztrácejí svoji správnou funkci a propouštějí část krve zpět. Průtok končetinami se zpomaluje. Tekutina z krve v přeplněných žilách přestupuje do podkoží. To otéká a následkem toho dochází k poruše výživy kůže. Bezprostřední příčinou vzniku vředů jsou většinou drobná kožní poranění nebo infekce.

Při méně častých tepenných bércových vředech jde o jeden z příznaků ischemické choroby dolních končetin. Toto onemocnění způsobuje ateroskleróza, zúžení tepen dolních končetin, které zhoršuje zásobení tkání kyslíkem. Pak je nutné neléčit jen vředy jako takové, ale hlavně příčinu onemocnění.

 

Postihuje

muži
ženy

Projevuje se

Dolní končetinyOblast bérce, vnitřní strana kotníku

Výskyt bércových vředů se zvyšuje s věkem. Ženy jsou jimi postiženy častěji než muži. Rizikovými faktory jsou sedavé zaměstnání, vysoký krevní tlak, málo pohybu a obezita. Jsou velmi časté u diabetiků, nemocných s chronickou žilní nedostatečností a nemocných po zánětu hlubokých žil. Nepříjemnou součástí této nemoci je zápach.

Příznaky bércových vředů

Příznakem začínajících bércových vředů je zarudnutí kůže, otok, ztráta ochlupení v místě městnání krve a svědivý ekzém. Jakmile vřed vznikne, je na kůži dobře ohraničený, tmavě červený až fialový.

Léčba bércových vředů

Jde o onemocnění chronické, vyžadující dlouhodobou léčbu. Je nutné řešit příčinu vředů, zda jde o žilní, nebo tepenné bércové vředy. Používají se speciální materiály – hydrogely zajišťující správnou vlhkost na postiženém místě, které urychlují hojení. Fyzikální léčba spočívá ve stahování elastickými obinadly. Kromě nich lze využít i přístroje střídající přetlak a podtlak.

Bylinky

Pomáhají masti z měsíčku lékařského a kostivalu lékařského.

Homeopatika

Jako podpůrná léčba mohu pomoci: Arnica Montana, Pyregenium, Kalium Bichromicum, Mercurius Solubilis

Domácí léčba, jak si pomoci

Při léčbě bércových vředů účinně pomáhají borůvky, čerstvá petrželová nať, salát, šípky, černý rybíz, modré hrozny, celozrnná pohanka, červené zelí, křen. Pomohou také obklady z přesličky rolní.
Příznivé účinky má masáž okolí vředu, doporučována je i léčba biostimulační lampou.

Očkování

ne

Délka léčby

DlouhodobáIndivivuální, podle stupně postižení.
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Vyšetření

Lékař provede fyziologické vyšetření příznaků. Pomocným vyšetřením může být ultrazvuk, který ukáže průchodnost a funkci žilního systému.

Možné komplikace

Zánět, ucpání cév vedoucí k amputaci končetiny. Komplikací bývá rozvoj erysipelu – růže. Streptokok, který ji způsobuje, se do těla dostane právě přes vřed. Je nezbytné rychlé nasazení antibiotik, aby se infekce nerozšířila do celého těla. Trvalým následkem může být amputace končetiny.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Zdravotní cviky

Cévní gymnastika působí jako prevence i jako podpůrná léčba při samotném onemocnění. Jde o kroužení v kotnících na obě strany, přitahování a propínání špiček a skrčování a natahování prstů u nohou.

Prevence

Prevencí jsou pravidelný pohyb, zdravé jídlo, dostatek tekutin a přiměřená váha.

Kdy jít k lékaři

Při otoku a zarudnutí končetin, při bolesti a svědícím ekzému na nohách.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.