Cysta: Jak se projevuje prasknutí a kdy je namístě operace? | Moje zdraví

Cysta

Cysta je váček, dutina, která je vyplněna tekutinou anebo hustou hmotou. Ta se může objevit kdekoliv v těle. Pokud není přímo pod kůží, kde by se projevovala jako bulka, člověk o ní nemusí vůbec vědět. Častěji se s nimi setkávají ženy ve spojitosti s cystami na vaječnících nebo v prsou. Stejně tak jsou různé velikosti, od pár milimetrových cyst až po ty desítek centimetrů velké.

Existuje mnoho druhů cyst a lidé je nezřídka kdy zaměňují za nádory. Proto když navštíví lékaře, který cystu odhalí, bývají vyděšeni. V mnoha případech jsou cysty benigní, tedy nezhoubné. Nicméně není dobré to podceňovat, a tak pokud máte jakékoliv podezření, někde na svém těle objevíte bulku, jděte k lékaři.

Příčina vzniku

Většina příčin vzniku cysty v těle není úplně jasná. Tvoří se sama, bez jakýchkoliv vnějších vlivů. I když se neví proč, vývody některých žláz jsou ucpané, takže se v nich hromadí škodlivé látky, které by jinak odešly. Po chvíli hromadění žláza oteče a vytvoří se cysta. Další příčinou mohou být i některé vývojové vady, které však jinak neomezují naše zdraví.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

V některých případech jsou cysty reakcí lidského organismu na přítomnost cizího parazita v těle. I když v našem podnebním pásmu, kde je navíc hygiena na velmi dobré úrovni, jsou takové situace spíše výjimkou. V neposlední řadě bývá cysta jedením z příznaků vážnějších zranění, které jsou způsobeny velkým úderem. V takovém případě popraskají na postiženém místě cévy, vytvoří se sraženina, která při léčbě, kdy se začne rozpouštět, na sebe natáhne okolní tekutinu.

Cysty na vaječnících nebo v prsou (které bývají nejčastější) jsou zase dopady hormonální nerovnováhy, kdy je nižší hladina progesteronu a vyšší hladina estrogenu. Jde o dysplazii, což je porucha vývoje ňadra.

Příznaky cysty

Popsat příznaky a projevy cysty je velmi obtížné, vždycky totiž záleží na tom, kde v těle se nachází. Pakliže jde o kožní cystu, potom je viditelná, a to jako boule či bulka. Ta může být na dotyk pružná, měkká. V případě, kdy se cysta vytvoří na vnitřním orgánu, chvíli to tvá, než se projeví.

To pak může pacient cítit tlak v okolí. Jak cysta roste, zmenšuje se v dutině prostor pro další orgány, na které může tlačit. Při běžné prohlídce by však lékař měl být schopen cystu nahmatat, odhalit.
Většina cyst je neškodná. Nicméně není dobré je podceňovat. Ačkoliv jde většinou o nezhoubné útvary, je nutné provést rozbor tkání. Problém ale může také nastat, pokud je cysta infikovaná. To pak může způsobit záněty, proto je důležité ji rozříznout, a vyprázdnit tak její obsah.

Léčba cysty

Léčba cysty se odvíjí od toho, čím je způsobena. Nejprve lze čekat, zda se cysta sama rozpustí (bývá to například u mladých žen, kdy se cysta objeví v ňadru). Pokud se cysta objeví na vaječnících, lékař může nasadit hormonální léčbu. V některých případech, pokud cysta nemizí, zvětšuje se a bolí, lékař přistoupí k chirurgickému zákroku. Dnes se provádí laparoskopicky. 

Podobný postup je i v případě, kdy se cysta objeví v prsu. Cystu je ale možné i za pomoci ultrazvuku propíchnout a tekutinu uvnitř odsát. Ve většině případů nejde o nic závažného, nicméně je nutné, aby případné změny sledoval lékař. Někdy totiž může cysta přerůst ve zhoubný nádor.

Prevence

Člověk není schopen vznik cyst sám ovlivnit. Nicméně je důležité samovyšetření, které by, alespoň v případě prsou, měla žena provádět jednou měsíčně. Ideálně vždy po skončení menstruace, kdy jsou prsa a případné změny v nich nejlépe hmatatelné.

Možné komplikace

Mezi asi největší rizika a komplikace u cyst je jejich prasknutí, které hrozí v případě, kdy člověk o cystě neví, případně ji neléčí. Pokud se cysty nachází na vaječnících, hrozí riziko problému s otěhotněním či zvýšenou potratovostí.

Kdy k lékaři

Člověk sám často není schopen poznat, že se v jeho těle nachází cysta, proto by měl navštívit lékaře ve chvíli, kdy cítí, že s jeho tělem není něco v pořádku, a sleduje na sobě příznaky, že by mohlo o cystu jít.

Video se připravuje ...
Lipom a cysta. Jak moc jsou nebezpečné a jak se léčí?VIDEO 

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.