Houby a zdraví: Které vám pomohou s imunitou? | Moje zdraví

Houby, které rychle posílí váš imunitní systém. Znáte je?

  • Houby, které rychle posílí váš imunitní systém. Znáte je?
    Hlíva ústřičná • Autor: istock.com
    25. dubna 2021 • 06:00

    Léčivé houby se ve východní medicíně používají již tisíce let a v poslední době si získaly ještě větší oblibu i u nás. Nekonzumují se syrové ani celé, mnohem častěji ve formě prášku, který přidáváte do jídla. V českých lesích je nenajdete, ale na pultech obchodů ano. Víte, po které cizokrajné houbě sáhnout a rychle si posílit imunitní systém?

    Léčivá schopnost mnoha hub je předmětem řady odborných výzkumů, které houby neoznačují jako léky, ale spíše jako pomocníky při udržování zdravého imunitního systému, případně jeho posilovače. Své uplatnění najdou při zmírňování stresu, zánětech, rakovině i problémech se spánkem a úzkostí. Pokud máte houby rádi, nebojte se je zařadit do svého jídelníčku. Jako například tyto tři.

  • Houba shiitake

    S čím pomáhá: snížení hladiny cholesterolu, podpora zdravého srdce, pozitivní vliv na krevní tlak a oběh

    Shiitake je původně japonskou houbou, ale už ji úspěšně pěstují v obci Káraný u Staré Boleslavi. Shiitake je dřevokazná houba, a proto jí stačí kmen a postupná údržba. Při pěstování je kladen důraz na udržitelnost. Kmeny, na kterých houba roste, jsou následně použité jako palivové dřevo. Houby jsou využívány jako nutriční alternativa k masu, ale s menším dopadem na naši planetu. Na několika stech metrech vznikne 30× více proteinu než z hovězího dobytka, a navíc se při tom spotřebuje 70× méně vody.

    Divoce pěstované houby shiitake jsou v první řadě velkým gurmánským zážitkem. Obsahují také spoustu vitamínů B a D, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek, jako je například polysacharid lentinan. Ten údajně zvyšuje tvorbu látek, které povzbuzují náš imunitní systém, a podporuje tvorbu látek, které napadají bakterie, viry i rakovinotvorné viry. Není divu, že se shiitake přezdívá houba dlouhověkosti. Lentinan je také nositelem chuti umami, díky čemuž je shiitake jedním z jejich mála přírodních zdrojů. Umami v překladu znamená „silná a příjemná chuť“, ale celosvětově je po slané, hořké, sladké a kyselé známá jako pátá chuť. Tu si ve své kuchyni můžete dopřát i díky houbovému prachu umami, který vzniká namletím pomalu sušených bio hub shiitake.

  • Houba reishi

    S čím pomáhá: lépe spát, poprat se s úzkostí a depresí, lépe se soustředit

    Věra Vojtěchová, instruktorka a zakladatelka center zdravého životního stylu Dům Jógy doporučuje na posílení imunitního systému pohyb a také zdravé houby. „Dopřejte si zejména v tomto nebezpečném období dostatek odpočinku a zdravé jídlo. Na posílení imunity, rozpuštění stresu a zklidnění zkuste cvičit relaxační jógu a svůj jídelníček obohaťte o houby, například  velmi zajímavou bylinou je i čínská houba reishi.“ Představte si reishi jako přírodní Xanax. Tato oblíbená houba je jednou z nejoblíbenějších léčivých hub, a to z dobrého důvodu. Reishi možná dokáže všechno. Pomoct při hubnutí, zlepšit imunitní systém a pomáhá urputně bojovat proti rakovinovým buňkám. To, co dělá tuto houbu jedinečnou, jsou však její uklidňující vlastnosti – to vše díky sloučenině triterpen, který v reishi hojně najdete. Tyto sloučeniny zvyšující náladu, mohou zmírnit úzkost, depresi a povzbudí, ale i podpoří lepší spánek.  Ale pozitivní účinek triterpenů na nervový systém tím nekončí. Reishi může podporovat hojení a lépe se soustředit. Můžete si z jejího prášku připravit horký nápoj nebo se přidává do čokoládových dezertů.

  • Houba chaga

    S čím pomáhá: snižovat špatný cholesterol, oddaluje stárnutí pokožky, pomáhá při zánětech

    Houba chaga  je druh houby, která roste hlavně na kůře bříz v chladném podnebí, jako je severní Evropa, Sibiř, Rusko, Korea, severní Kanada a Aljaška. Chaga produkuje dřevitý porost neboli korek, který vypadá podobně jako shluk spáleného dřevěného uhlí – zhruba o velikosti 10–15 palců (25–38 centimetrů). Vnitřek však odhaluje měkké jádro s oranžovou barvou. Po staletí byla chaga používána jako tradiční lék v Rusku a dalších severoevropských zemích, hlavně k posílení imunity a celkového zdraví. Používá se také k léčbě cukrovky, některých druhů rakoviny a srdečních chorob. Tradičně byla chaga strouhaná na jemný prášek a vařena jako bylinkový čaj. V dnešní době je k dispozici nejen jako čaj, ale také jako práškový nebo tobolkový doplněk. Natalie Olsen, dietoložka a jedna z předních odbornic na výživu v Austinu vyzdvihuje z hub s léčivým a podpůrným účinkem právě houbu chaga. „Houby chaga jsou antioxidační silou, což z nich dělá vynikajícího kandidáta v boji proti volným radikálům a zánětu. Tato tmavě černá houba bojuje proti oxidačnímu stresu (který souvisí se stárnutím pokožky), může předcházet nebo zpomalit růst rakoviny a bylo zjištěno, že snižuje lipoprotein s nízkou hustotou (LDL), „špatného“ cholesterolu“, uzavírá pozitiva hub odbornice.

  • Hlíva ústřičná

    S čím pomáhá: pomáhá předcházet infekčním onemocněním, snižuje cholesterol v krvi, hojí rány a odstraňuje únavu

    Kromě toho, že hlíva obsahuje mnoho důležitých vitamínů, minerálů a stopových prvků (zejména vitaminy skupiny B, dále vitaminy C, D, K, železo, draslík, měď, selen), její hlavní předností jsou protivirové, protibakteriální a protizánětlivé účinky. Vysoký obsah biologicky aktivních látek, které jsou v hlívě obsaženy, má mimořádně pozitivní účinek na lidský organismus. Jednou z těchto zajímavých látek jsou tzv. glukany (1,3-D-glukany), které výrazně aktivují imunitní systém – zvyšují obranyschopnost nejen vůči různým mikroorganismům, ale i nádorům a radiačnímu záření, čehož se úspěšně využívá mimo jiné při prevenci i léčbě infekčních onemocnění (ať již virového, bakteriálního, plísňového či parazitárního původu). Zjednodušeně řečeno glukany se navážou na receptory nacházející se na povrchu imunitních buněk, čímž se aktivita těchto buněk zvýší a boj s patogeny se stane účinnějším. Glukany také snižují hladinu cholesterolu v krvi (působí na metabolismus tuků), mají příznivý vliv na peristaltiku střev a usnadňují léčbu a hojení ran.

    Podle dosavadních poznatků hlíva ústřičná upravuje hodnoty krevního tlaku, napomáhá lepší průchodnosti, elasticitě cév a tepen, je tedy užitečná jako prevence srdečně-cévních onemocnění. Přirozenou cestou odstraňuje únavu a pomáhá eliminovat stres, respektive reakci našeho organismu na stresové události. Doporučuje se též při bezlepkové dietě, obezitě a na podporu celkové regenerace organismu.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.