Podlehli rakovině už po padesátce. Tyhle celebrity zabila krutá nemoc | Moje zdraví

Podlehli rakovině už po padesátce. Tyhle celebrity zabila krutá nemoc

20. dubna 2021 • 06:00

Je to jen pár dní, kdy svět obletěla zpráva, že americká herečka Helen McCrory zemřela ve dvaapadesáti letech. Hvězda filmů o Harrym Potterovi nebo populárního seriálu Peaky Blinders ale není jedinou známou hvězdou, kterou přemohla rakovina po padesátce. Které další osobnosti jí podlehly?

Jiří Pomeje (†54)

Herec a filmový producent Jiří Pomeje zemřel v únoru 2019 v Nové Vsi pod Pleší. Příčinou úmrtí byla rakovina hrtanu, která později metastázovala do kostí a dalších orgánů. Pomeje bojoval s nemocí od poloviny roku 2017, kvůli ní postupně přišel o hlas i zrak. Vzorný pacient ale rozhodně nebyl, v průběhu onemocnění se nevyhýbal alkoholu, což jeho smrt v roce 2019 pravděpodobně uspíšilo.

Vladimír Dlouhý (†52)

Herec Vladimír Dlouhý zemřel na karcinom žaludku, ke kterému se přidal i nádor na slinivce. Herec zesnul ještě před premiérou svého posledního filmu Kajínek. Do poslední chvíle přitom jen málokdo tušil, jak je to vlastně s Vladimírem vážné, ačkoliv jeho vážná diagnóza nebyla tajemstvím. „Vždy ale působil tak, jako by si hrozivý konec nepřipouštěl,“ vzpomínal kdysi na skvělého herce režisér Petr Jákl (46). Herec svůj konec uspíšil tím, že i po stanovení diagnózy dál popíjel alkohol a kouřil, přestože mu to lékaři zakázali.

Boris Rösner (†55)

„Můj otec zemřel v devětačtyřiceti, to mně bylo čtrnáct, a matka ve třiapadesáti. A tak si říkám, že musím přežít tu třiapadesátku a bude to dobrý,“ přiznával herec Boris Rösner. To se mu nakonec podařilo, bohužel ale jen o dva roky. Vážné zdravotní potíže herce provázely celý život, už ve třech letech totiž oslepl na jedno oko, do kterého mu vletěly střepy z rozbité žárovky. Jeho osud byl ale zpečetěn, až když mu jako silnému kuřákovi objevili zhoubný nádor na plicích. Poslední ranou pro Rösnera pak bylo, že krátce před smrtí po chemoterapiích ochrnul; zhroutil se mu obratel a skončil na vozíku.

Na další celebrity, které podlehly rakovině, se podívejte ve fotogalerii.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.