Vejce a cholesterol: Opravdu nám škodí? Zjistěte konečně pravdu
Vrátili jste se od lékaře se zjištěním, že máte vysoký cholesterol? Pak vás někteří lidé určitě varovali, že byste neměli jíst vejce, protože ho v sobě mají spoustu. Jak ale tato teorie vznikla a je vůbec pravdivá? Podle posledních průzkumů se zdá, že je všechno úplně jinak, než jsme si mysleli.
Vejce jsou teď v prosinci poměrně aktuální potravinou. Přidávají se nejen do bramborového salátu a cukroví, ale také do vaječného koňaku, který tak rádi v období Vánoc popíjíme. Stojí vejce opravdu za vysokým cholesterolem a jsou pro naše zdraví škodlivá?
Dříve se mělo za to, že cholesterol ve vejcích pochází ze žloutků, a vědělo se, že vysoké hladiny LDL (špatného) cholesterolu v krvi jsou zdraví nebezpečné. Zdálo se tedy logické, že bychom se mu měli vyhýbat ve stravě, a to včetně vajec. Pamatujete také na své babičky, které s oblibou říkávaly, že bychom ta smažená vajíčka jíst denně neměli? Dnes je tomu ale jinak.
Více o vysokém cholesterolu čtěte zde.
Za všechno mohou tuky
Rozsáhlé výzkumy z posledních let ale ukázaly, že většinu cholesterolu v našem těle tvoří játra, a nepochází tedy ze stravy. Tento orgán je ovšem stimulován k produkci cholesterolu nasycenými tuky v jídle. Těch má vejce ale jen velmi málo (asi 1,5 gramu), jeho konzumace tedy nemůže mít na tvorbu cholesterolu vliv. Z toho důvodu dnes odborníci tvrdí, že si klidně můžeme dopřát 1 až 2 vejce denně. Výživoví odborníci je například doporučují jako zdravou snídani.
Více o tomto tématu čtěte zde.
Na druhou stranu, pokud máte cukrovku, zvýšené riziko srdečních chorob z jiných příčin (například kouření) nebo nemocí tohoto typu trpíte, neměli byste jíst víc než tři vejce týdně.
Vejce jako nejkvalitnější zdroj bílkovin
Pokud vás ale nic z výše zmíněného netrápí, vejce klidně konzumovat můžete. Jsou zdrojem kvalitních bílkovin a mají vysokou biologickou hodnotu. Vaječný bílek je pro naše tělo 100% využitelný. V průměru platí, že jedno vejce obsahuje přibližně 13 g bílkovin. I to je důvod, proč si je neodpírat.
Napumpujte své zdraví
Často se zapomíná na to, že vejce v sobě ukrývají i řadu zdraví prospěšných látek. Obsahují mimo jiné lutein a zeaxantin, které prospívají očím, dále pak cholin podporující správnou funkci mozku a nervů a vitaminy A, B a D. Favoritem je pak vitamin P, který napomáhá regeneraci kůže, působí protizánětlivě a zvyšuje imunitu.
Důkaz o tom, že cholesterol v jednom vejci denně není pro většinu lidí nebezpečný, pochází z prověřených výzkumů, například prestižní Harvardovy univerzity. Jeden z nejrozsáhlejších průzkumů provedli vědci na Pekingské univerzitě, kteří zkoumali vliv konzumace vajec na zdraví téměř 420 000 lidí.
Vejce tedy klidně můžete, ale i zde platí staré známé pravidlo, že „všeho s mírou“. Nic se zkrátka nemá přehánět a každý extrém je nám dříve nebo později takříkajíc na škodu.
O tom, jaké potraviny snižují cholesterol, si přečtěte zde.
Recepty na přípravu jídel z vajec najdete zde.
Víte, jaké zdravotní problémy nejvíce sužují českou populaci?