Potraviny proti stresu a úzkosti: Co jíst pro lepší psychiku? | Moje zdraví

Nejlepší potraviny pro vaši psychiku: Co jíst proti stresu a úzkosti

Nejlepší potraviny pro vaši psychiku: Co jíst proti stresu a úzkosti
Autor: iStock.com
30. července 2019 • 06:00

Přibližně třicet procent lidí nejméně jednou za život zažije úzkostnou poruchu. Ženy jsou ohroženy dvakrát častěji než muži. Stále více studií ukazuje, že na duševní zdraví má zásadní vliv náš střevní mikrobiom. Nedá se říct, že existují potraviny, které vyléčí úzkosti a deprese. Pokud ale určitá jídla učiníte pravidelnou součástí jídelníčku, prokazatelně ovlivní vaši náladu pozitivním směrem. Víte, která to jsou?

Střeva pracují také jako strážci našeho imunitního a nervového systému. Které potraviny si dopřejte, aby vám bylo lépe na tělu i duši?

1. Fermentované potraviny

Kvašené či kysané potraviny, jako jsou zelí, okurky nebo kimči, obsahují probiotika. Tyto přátelské bakterie žijí v zažívacím traktu a pomáhají chránit organismus před škodlivými patogeny. Probiotika v kysaných potravinách uvolňují trávicí enzymy, které ovlivňují chemické pochody v mozku. Díky nim se uvolňuje více serotoninu a dopaminu, které pozitivně ovlivňují náladu.

Více o účinkách zelí si můžete přečíst v následujícím textu:

2. Třešně

Třešně obsahují antioxidanty, které mohou přispět k pocitu klidu. Navíc obsahují i melatotin, hormon, který přispívá ke zdravému spánku a tím i ke správné relaxaci a duševní obnově.

3. Kiwi

Kombinace vitaminů C, E a folátů může pomoci snížit oxidační stres, tedy poškození buněk působením volných radikálů. Mohou podpořit i produkci serotoninu, který je spojen s příjemnými pocity.

4. Mořské plody

Mořské plody obsahují omega-3 mastné kyseliny, které působí pozitivně na zdraví a náladu. Zařaďte tedy do svého jídelníčku nejen mořské plody, ale i lososa, makrelu či sardinky jednou či dvakrát týdně.

5. Avokádo

Na živiny bohaté tropické ovoce původem z Ameriky obsahuje vitamín B6 a hořčík, jejichž kombinace podporuje produkci serotoninu v mozku. Obsahuje také 10 gramů vlákniny a nenajdeme v něm žádný sodík, což je dobré pro cholesterol. Obsahuje ale celkem hodně tuku. Ideální dávka? Asi tak jedna třetina avokáda za den. Zkuste přidat pár avokádových kousků do omelet, salátů nebo smoothies, můžete zkusit i výbornou avokádovou pomazánku.

6. Cizrna

Cizrna, čočka, fazole a luštěniny obsahují antioxidanty, vitamín B6 a hořčík. Jsou také bohaté na aminokyseliny, látky, které jsou základní stavební složkou bílkovin, které mají přímý vliv na tvorbu hormonů pozitivně ovlivňujících naši psychiku, jako jsou dopamin nebo serotonin.

7. Řecký jogurt

Obsahuje minerály, které pomáhají proti stresu, a potřebná probiotika. Vybírejte ten, který má menší podíl tuku.

8. Celozrnné potraviny

Celozrnné potraviny obsahují minerály, vitamíny, vlákninu a jsou spojeny s nižším rizikem vzniku chronických onemocnění. Jako celozrnné se označuje pečivo, které obsahuje alespoň 80 procent celozrnných obilovin.

9. Mléko

Již naše prababičky věděly, co dokáže sklenice mléka před spaním. V mléce se vyskytuje vápník, draslík a hořčík a právě ten je spojován se snižováním úzkostných stavů.

10. Dýňová semínka

Třicet gramů dýňových semínek vám zajistí pětinu potřebné denní hodnoty hořčíku a draslíku. Naučte se přidávat semínka do hlavních jídel i do svačin (můžete střídat s ořechy, arašídy, pistáciemi nebo kešú).



Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.