Lékař radí: Jak na první pomoc při otravě houbami? | Moje zdraví

Otrava houbami: Jak správně postupovat? Tohle musíte mít v lékárničce

Otrava houbami: Jak správně postupovat? Tohle musíte mít v lékárničce
... • Autor: istock.com
6. října 2020 • 06:00

Nejčastějšími příčinami otrav jsou léky, chemikálie v domácnosti či na pracovišti a dále pak také rostliny, živočichové a houby. Co dělat a co mít v lékárničce? 

První minuty před příjezdem záchranářů jsou nejdůležitější a mohou rozhodnout o následné kvalitě života zachraňovaného. V případě otrav je ve většině případů první pomoc podobná. Nejprve by měl zachránce volat linku 155 zdravotní záchranné služby a zjistit příčinu či zdroj otravy. Je potřeba zamezit dalšímu toxickému účinku dané látky na organismus. 

Dále už je nejvhodnější postupovat dle pokynů záchranáře či toxikologa. „Ve většině případů otrav se podává postiženému aktivní uhlí, nejlépe do jedné hodiny po požití. Je nutné podat velké množství. U dospělého je správná dávka 25–50 g, což odpovídá 80–170 tabletám, u dětí jeden gram na jeden kilogram. Nebojte se podat postiženému celé balení aktivního uhlí, které máte v domácí lékárničce. Tablety je možné před podáním rozpustit ve vodě,“ vysvětluje k první pomoci při otravách viceprezident ČLnK PharmDr. Martin Kopecký, Ph.D. a dále dodává: „Zvracení ale vyvolejte pouze po dohodě se záchranáři nebo toxikology, protože nemusí být vždy vhodné. Nikdy nevyvolávejte zvracení například při otravě saponáty, žíravinami nebo otravě diefenbachií.“

Otrava houbami

Nebezpečnou a obávanou otravou je ta houbami. Závažnost zdravotních potíží se odvíjí od druhu a množství zkonzumovaných hub. V mnoha případech záleží na rychlosti poskytnutí první pomoci, která může postiženému zachránit zdraví a v některých případech dokonce život.

Jaké příznaky má otrava houbami?

Doba vzniku prvních příznaků se různí podle druhu houby, která je původcem otravy, a obvykle se pohybuje od půl hodiny do sedmi hodin. Mezi první příznaky patří

  1. potíže trávicího traktu (bolesti břicha, nevolnost, zvracení, průjmy),
  2. psychické příznaky (neklid, veselost, dezorientace, nekoordinovanost),
  3. jejich kombinace.

V některých případech doprovázená bolestí hlavy, zvýšenou teplotou, slabostí, zvýšenou sekrecí potu, slin a průduškových žláz, záškuby v lýtkovém svalu či poklesem krevního tlaku.

Při těžších otravách (typicky muchomůrkou zelenou a příbuznými druhy) dochází zpravidla nejprve k určitému zlepšení zdravotního stavu a poté se dostavují projevy těžkého poškození – nejčastěji jater, když dochází k jejich selhání.

Podejte aktivní uhlí

Hned jak zavoláte záchranku, tak v případě, že je postižený při vědomí a spolupracuje, vyvoláme zvracení a následně podáme aktivní uhlí, nejlépe do hodiny po požití hub. Nebojte se podat postiženému celé balení aktivního uhlí, tablety je možné rozpustit ve vodě.

Ve chvíli, kdy je zajištěna péče o postiženého, je třeba zajistit zbytky hub, jídla, popřípadě zvratky či stolici, aby bylo možné tyto vzorky v případě potřeby laboratorně vyšetřit.

Nejjedovatější houby

Mezi nejjedovatější houby patří:

  • muchomůrka zelená, bílá a jarní
  • ucháč obecný,
  • pavučinec plyšový.

Při otravě muchomůrkou zelenou a jí příbuznými druhy je doba od požití houby k prvním příznakům a projevům otravy 6 až 24 hodin

V první fázi převládají příznaky trávicího traktu (bolest břicha, zvracení, těžké, vodnaté průjmy). V důsledku zvracení a průjmu dochází k vysokým ztrátám tekutin a minerálů, nemocný je zesláblý až zchvácený, má propadlé tváře, nitkovitý puls, močí málo nebo nemočí vůbec, dochází k poklesu krevního tlaku. Toto období trvá tři až pět dnů.

Přežije-li otrávený, pak dochází k období zlepšení a poté se dostavují projevy těžkého poškození hlavně jater, popřípadě i ledvin, s bolestmi v pravém podžebří, žloutenkou, rozvíjí se selhání jater, kdy játra mohou úplně přestat pracovat a postižený nereaguje na zevní podněty nebo může upadnout až do bezvědomí. K úmrtí dochází 7.–12. den otravy. Pokud postižený přežije, mohou mu zůstat trvalé následky, především zvazivovatění (fibróza) jater a chronická nedostatečnost ledvin.

 

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.