Používám kondom, nenakazím se HPV: 5 největších mýtů o rakovině děložního čípku | Moje zdraví

Používám kondom, nenakazím se HPV: 5 největších mýtů o rakovině děložního čípku

Používám kondom, nenakazím se HPV: 5 největších mýtů o rakovině děložního čípku
Nakazit se virem HPV nemusíte nutně jen při pohlavním styku • Autor: iStock.com
19. října 2017 • 10:00

Když mám kondom, jsem očkovaná, chodím na preventivní prohlídky anebo nestřídám partnery, tak mi riziko nakažení HPV virem nehrozí. Nic z toho ale není pravda. I když dodržujete všechna tato doporučení, můžete onemocnět rakovinou děložního čípku. Jak se nejlépe chránit před HPV viry?

Každý rok onemocní rakovinou děložního čípku v České republice nově přibližně tisíc žen. Celkově je v České republice nakaženo 18 000 žen, úmrtnost je bohužel stále dost vysoká – až 40 % pacientek.
Přitom stačí jen znát svého nepřítele a být vždy o krok před ním. Přečtěte si pět základních omylů, kvůli kterým ženy zbytečně na rakovinu děložního čípku umírají.

Mýtus č. 1 – Jsem očkovaná, nemusím se bát

Kromě pravidelných prohlídek je nejlepší ochranou očkování. Ale ani to není stoprocentní. Jeho udávaná ochrana je 93 %. Navíc je potřeba nechat se očkovat včas, ještě před zahájením sexuálního života. Mnoho dívek se nakazí už při prvním pohlavním styku a HPV virus se nemusí hned projevit. Pokud je žena zdravá, její imunitní systém se s virem vypořádá sám. Nemusí se tedy vůbec dozvědět, že byla nakažena. V některých případech ale začne docházet k buněčným změnám a mohou se vytvářet přednádorové stavy. Na očkování je pak už pozdě.

Mýtus č. 2 – Neměli jsme styk, nemůžu se nakazit

Za onemocnění může HPV virus, který se přenáší kontaktem kůže v genitální oblasti. Pro přenos HPV virů tedy není potřeba mít přímo pohlavní styk, jak se ženy často mylně domnívají.

Mýtus č. 3 – Chráním se kondomem, nemůže se nic stát

Protože se vir HPV přenáší kontaktem sliznic genitálií, ani kondom není úplná jistota. „Pro přenos HPV virů není potřeba, aby došlo k pohlavnímu styku partnerů, a stoprocentní ochranu nezajistí ani kondom, jak se některé ženy stále domnívají,“ upozorňuje prof. MUDr. David Cibula, CSc., onkogynekolog ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Mýtus č. 4. – Chodím na pravidelný screening, můžu být v klidu

Přestože je to vedle očkování a kondomu nejlepší způsob jak se chránit alespoň před zanedbáním nemoci. V prvním stádiu je totiž léčba efektivní a jednoduchá. Je však nutné odhalit nemoc včas.

„Díky pravidelným cytologickým stěrům dokážeme včas odhalit změněné buňky na sliznici děložního čípku a díky tomu jsme schopni včas zahájit léčbu. Pokud žena chodí ke gynekologovi pravidelně, je možné odstranit nakažené buňky ambulantním zákrokem. Čím později nemoc odhalíme, tím je zákrok rozsáhlejší a pro ženu fyzicky i psychicky náročnější,“ vysvětluje prof. Cibula. Ambulantní zákrok (konizaci děložního čípku) v České republice každoročně podstoupí okolo 16 000 žen.

V pozdějších stádiích nemoci, kdy už konizace není možná, je další alternativou radikální operace, která ovšem obnáší mnoho negativních následků, jako jsou necitlivost močového měchýře a poruchy sexuální funkce.

Bohužel ani pravidelný screening není stoprocentní. Podle prof. Cibuly selže screening až u jedné třetiny žen. Je proto dobré chodit opravdu pravidelně, aby riziko zanedbání bylo co nejmenší.

Mýtus č. 5 – HPV virus se týká jen žen

Muži jsou nejen přenašeči HPV viru, ale mohou onemocnět genitálními bradavicemi, které mohou být také nebezpečné nebo minimálně nepříjemné. Existují i testy na HPV pro muže, zatím se testují spíše jen homosexuálové. Test si však může vyžádat každý, pojišťovny ho zatím neplatí.

Provádí ho kožní lékař nebo urolog stěrem z močové trubice nebo z penisu speciální kartáčkem. Výsledek obsahuje informaci, zda máte HPV viry s nízkým rizikem (zodpovědné za tvorbu genitálních bradavic), či s vysokým rizikem (zodpovědné za rakovinu děložního čípku).

Sečteno a podtrženo: prevencí je vždy kombinace zodpovědného chování, a to jak při sexu, tak při preventivních prohlídkách. Vsázet jen na jednu oblast se nemusí vyplatit.

 

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.