Chrápání a skřípání zubů. Víte, jak mohou ohrozit zdraví? | Moje zdraví

Chrápání a skřípání zubů. Víte, jak mohou ohrozit zdraví?

Chrápání a skřípání zubů. Víte, jak mohou ohrozit zdraví?
Chrápání a skřípání zubů vám nedá spát • Autor: iStock.com
6. března 2021 • 06:00

Kvalitní spánek je jednou z nejdůležitějších věcí. Ale jak spát vedle partnera, který celou noc chrápe nebo skřípá zuby? Nebo jste to vy, kdo druhému nedá spát? Bolest hlavy, nekvalitní spánek nebo špatná nálada je jen část toho, co vám tyto spánkové rušiče přináší.

Kvalitní spánek je pro zdraví člověka klíčový, jak pro jeho psychickou, tak i fyzickou pohodu. A když chybí nebo je ho velmi málo, nemůže dojít k tolik potřebné regeneraci organismu. Následnými projevy jsou poté  poruchy pozornosti, zhoršené myšlení a celková únava. Jednou z příčin nekvalitního spánku je špatná spánková hygiena. „Nekvalitní spánek může být způsoben mnoha příčinami, například špatnou spánkovou hygienou, ale stále častěji za špatným spánkem stojí různé poruchy, jako třeba spánková apnoe nebo bruxismus,“ říká MUDr. et MDDr. Hana Luskačová, odbornice na celostní zubní péči a odborná garantka značky SPLAT. Naštěstí se jedná o řešitelné problémy. Co nám bruxismus neboli skřípání zubů a chrápání způsobuje? Bohužel to není jen špatný spánek.

Kolik hodin spánku denně potřebujete? Více čtěte zde.

Ústa v ohrožení

V případě, že špatně spíte a často se budíte, protože trpíte bruxismem, to má negativní vliv nejen na psychiku a fyzickou únavu, ale i zuby. „Bruxismus je označení pro skřípání, broušení či zatínání zubů, což může poškodit zubní sklovinu, způsobit ustupování dásní, může dojít ke zvýšení citlivosti zubů a někdy i k chronické bolesti samotné čelisti. Kromě bolesti čelisti bruxismus může způsobovat také bolesti hlavymigrény, bolesti zad a krční páteře,“ vysvětlujete zubní lékařka. Co se týká příčiny skřípání zubů, je bruxismus často spojen se stresem, potlačenými emocemi, úzkostmi, nebo dokonce depresí. V některých případech však může jít i o mechanické problémy se zuby, jako jsou chybějící či ulomené zuby nebo špatný skus. Avšak skřípání zubů může být i průvodním jevem neurologických poruch, jako jsou Huntingtonova či Parkinsonova choroba. Mimo to mohou bruxismus vyvolat i některé typy psychiatrických léků včetně antidepresiv. Jestliže tedy skřípáním zubů trpíte vy nebo někdo ve vašem okolí, nebojte se kontaktovat svého lékaře, který vám pomůže odhalit příčinu a navrhne řešení.

Odhalte příčinu skřípání zubů

Jestliže bruxismus způsobují špatně postavené či ulomené zuby, vhodně zvolený zákrok u zubního lékaře může skřípání zubů vyřešit. Pokud je bruxismus způsoben stresem, je důležité správně identifikovat jeho spouštěče a najít způsob, jak se stresu zbavit. Pomoct může terapie pro uvolnění čelistí, meditace a cvičení čelistního kloubu či speciální chránič (dlaha) na zuby, který na míru zhotoví zubní lékař. U některých lidí pomáhají tento problém řešit léky na uvolnění svalů a v neposlední řadě odborná pomoc psychologa. Zbavit se dá velmi dobře i zvýšené citlivosti zubů. „Zvýšené citlivosti zubů se můžete úplně zbavit nebo tyto obtíže alespoň zmírnit pomocí speciálních past, ideálně na přírodní bázi. Doporučuji rovněž změnu stravovacích a hygienických návyků, používání vhodných přípravků a používání měkkých kvalitních zubních kartáčků,“ radí Ing. Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental specializující se na péči o zuby a ústa. Při zvýšené citlivosti zubů odborníci doporučují používat přípravky s vyšším obsahem fluoridů, s obsahem vápníku a fosfátu či hydroxyapatitu vápenatého, které jsou základní stavební složkou zubní skloviny. Nepodceňujte ani správnou metodu čištění zubů a v případě, že citlivostí zubů trpíte, neodkládejte návštěvu u stomatologa a dentální hygienistky.

Chrápání jde také vyřešit

Stejně jako skřípání či broušení zubů může mít i chrápání různé příčiny. Nejčastěji je způsobeno špatným svalovým napětím jazyka a krku. To způsobí, že jazyk lehce spadne dozadu v krku,což má za následek omezený tok vzduchu a vibrace měkkých tkání. Chrápání je proces, který můžete mechanicky potlačit. „Ve své podstatě jde o jakousi formu zubní terapie, kdy zubní lékař vyrobí na míru z průhledné dlahy pro horní a dolní čelist chránič. Ten bude dolní čelist mechanicky držet v poloze, která bude působit proti zúžení dýchacích cest. Chránič je pohodlný a na většinu poruch spánku zcela účinný, velice jednoduše tedy vyřeší skřípání i chrápání,“ uzavírá zubní lékařka. Avšak špatné svalové napětí jazyka není jedinou příčinou chrápání. Může být způsobeno i konzumací většího množství alkoholu. Krční svalstvo se pod vlivem alkoholu uvolňuje, dochází ke zvýšení tlaku na hrtan a tím se sníží průchodnost vzduchu a dojde k hlasitému chrápání. Příčin je více, proto se pro eliminaci problému snažte najít tu vaši.

Sedm rad, díky kterým přestanete chrápat, najdete zde.

Chrápání a zápach z úst

Při chrápání existuje vysoká pravděpodobnost, že dýcháte ústy, což může způsobovat potíže. Například dochází k vysychání ústní dutiny, přičemž bez slin nedochází k dostatečné remineralizaci a je zvýšeno riziko vzniku zubního kazu. Podle specialistky na péči o zuby a ústa sice můžete remineralizaci skloviny podpořit používáním vhodné zubní pasty s obsahem již zmiňovaného hydroxyapatitu vápenatého, přesto byste měli časté chrápání řešit. To potvrzuje i zubní lékařka, která upozorňuje na další obtíže způsobené chrápáním. „Při chrápání, kdy dochází k dýchání ústy, klesá pH v ústech. To vede k poškozování skloviny i zdraví dásní. Problémem může být také nepříjemný zápach z úst, jelikož sucho v ústech umožňuje, aby se některé škodlivé bakterie v ústech rychle rozmnožily. Závažnější je ale nedostatečné okysličení krve vyživující tkáně a orgány,“ upozorňuje MUDr. et MDDr. Hana Luskačová. Chrápání tedy neznepříjemňuje spánek a život jen vašemu partnerovi, ale i vám samotným. Možnosti řešení ale máte.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.