Pozor na nemocné zuby. Dokážou škodit celému tělu | Moje zdraví

Pozor na nemocné zuby. Dokážou škodit celému tělu

Pozor na nemocné zuby. Dokážou škodit celému tělu
Obálka časopisu Moje zdraví pro dvojčíslo červenec – srpen • Autor: CNC
24. srpna 2021 • 14:00

Uchovat si vlastní zuby co nejdéle a v co nejlepším stavu. To je přání, které se nesplní každému. Našli jsme pro vás pár zajímavých poznatků, které dávají stav chrupu do širších souvislostí. Jako každý jiný orgán jsou i naše zuby spojeny se zbytkem těla a mají na něj vliv.

Pokud se tělu nedaří dobře, pocítí to i zuby. Trpí-li chrup, pak je to patrné i na zbytku těla. Celkové zdraví tedy souvisí s kondicí zubů a ústní dutiny.

Video se připravuje ...
Jak si vybrat správný zubní kartáčekVIDEO 

Zuby komunikují se zbytkem těla

Nemocné zuby či třeba zanícené dásně se mohou v důsledku projevit i na úplně jiných částech těla. Jsou to třeba problémy s kolenními klouby, bolesti ramenou a zad nebo alergie, které si vůbec neumíme vysvětlit. Mnoho chronických nemocí je následkem trvalých, tichých zánětů v těle a s tím spojeného chronického stresu. V ústní dutině se takové záněty vyskytují mimořádně často.

Velký svět orálního mikrobiomu

Již od narození zásobujeme naše ústa stále novými obyvateli. Podle přijímané stravy se postupně mění mikroorganismy osídlující vnitřek úst. Zdravá ústní dutina není sterilní prostor s minimálním zastoupením bakterií, ale takový, kde mezi jejich všemi druhy vládne rovnováha a stabilita. Vědci dosud objevili zhruba 700 různých druhů mikrobů, kteří patří k normální ústní flóře.

Co je pelikula?

Když si přejedeme jazykem po zubech, vnímáme jakousi „zubní vrstvičku“ – pelikulu. Tento jemný film je několikrát denně zničen otěrem při kousání něčeho tvrdého nebo obsahujícího brusné částice. Pelikula se však opět zacelí. Díky ní zuby hladce kloužou při žvýkání, jsou také chráněny před jedy, kyselinami a dalšími vlivy.

Jak vlastně škodí cukry

Jakmile se v ústech objeví cukr, ovocný cukr nebo mléčný cukr, některé ústní bakterie se na něj hladově vrhnou. Začnou vylučovat leptavou kyselinu. Během tří minut po konzumaci cukru výrazně klesne hodnota pH ve slinách. Kyselinotvorné a kyseliny tolerující bakterie získávají na převaze a produkují více látek, které uvolňují jednotlivé částice ze zubní skloviny.

 

Bakterie ohrožují srdce

Bakterie v ústní dutině podporují a vyvolávají kardiovaskulární choroby. Srdce je jedním z jejich nejoblíbenějších cílových orgánů, když začnou z ústní dutiny dobývat zbytek těla. Bakterie upřednostňují určité tkáně v srdci a jeho bezprostředním okolí. Vědecké práce doložily, že bakterie z ústní dutiny se mohou podílet na srdečních infarktech a mrtvicích, a to již velmi dlouho předtím, než k těmto chorobám dojde. Ve sklerotických cévách se při zkoumání podařilo nalézt bakterie z ústní dutiny. Při vzniku arteriosklerózy hrají velkou roli záněty. Proto je třeba řešit záněty v dutině ústní i jinde v těle.

Pokud vás zaujaly informace v článku, doporučujeme vyhledat knihu Jak na zdravé zuby. Autorem je doktor Dominik Nischwitz, průkopník biologického zubního lékařství.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Obálka časopisu Moje zdraví pro dvojčíslo červenec – srpen • Autor: CNC

 

Autor: Marie Hejlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.