6 problémů se spánkem, které byste měli řešit s lékařem | Moje zdraví

6 problémů se spánkem, které byste měli řešit s lékařem

  • 6 problémů se spánkem, které byste měli řešit s lékařem
    ... • Autor: istock.com
    13. května 2020 • 06:00

    Zombie jsou všude. Dokonce můžete být jedním z nich. Ne, roli ve Walking Dead asi nedostanete, tady jde totiž o zombie, které z člověka dělá nedostatek spánku. Až třetina dospělých má tak velké problémy se spánkem, že často ani zdaleka nespí doporučených sedm až devět hodin denně.

    Když jsou dvě ráno a vy stále koukáte do stropu, je snadné to svádět na kávu pozdě odpoledne nebo na velkou pracovní prezentaci, z níž jste nervózní. Pokud dokážete problémy se spánkem vyřešit tím, že se zbavíte takových zlozvyků, super. Ale v případě, že s nedostatkem spánku bojujete dlouho a neúspěšně, poraďte se se svým lékařem.

    „Lidé mají mylný dojem, že když svůj pokoj dostatečně zatemní a koupí tu správnou matraci, všechny jejich problémy se spánkem se vyřeší. Je však třeba si uvědomit, že to, co mohou lidé udělat, má své limity a někdy na to sami prostě nestačí,“ vysvětluje specialista na lidský spánek a neurolog W. Christopher Winter, který o problému s usínáním napsal několik knih.

    Nedostatečný odpočinek totiž může ovlivnit každou část lidského života. „Snížená kvalita a kvantita spánku můžou vést k chybám na pracovišti, nehodám při řízení aut, problémům s koncentrací a pozorností, špatné náladě a dalším zdravotním problémům,“ uvádí Josna Adusumilli, specialista na spaní na neurologickém oddělení v nemocnici v Massachusetts. Které potíže tedy nepřehlížejte?

  • Hodně chrápete

    Pokud patříte k lidem, kteří svým chrápáním budí celý dům, existuje možnost, že trpíte nemocí zvanou spánková apnoe. To je potenciálně závažný zdravotní problém, při němž spící opakovaně přestává v noci dýchat. Nejčastější formou apnoe je pak obstrukční spánková apnoe, při které se krční svaly uvolní natolik, že se při dýchání rozvibrují.

    Obstrukční spánková apnoe je nebezpečná, protože přílišné uvolnění svalů způsobuje zúžení dýchacích cest a tedy i pokles hladiny kyslíku v těle. „V důsledku toho mozek tělo probudí, protože se vyděsí, že se nemůže nadechnout. U nemocných lidí to může být pětkrát, ale i třicetkrát za hodinu. To v podstatě znemožňuje kvalitní odpočinek," uvádí Adusumilli.

    Obstrukční spánková apnoe též zvyšuje riziko dalších vážných zdravotních stavů. Náhlé poklesy hladiny kyslíku zvyšují krevní tlak a namáhají srdce, což zvyšuje pravděpodobnost srdečních záchvatů a abnormálních srdečních rytmů. Navíc u lidí s touto nemocí je větší pravděpodobnost vzniku inzulínové rezistence. To je stav, kdy tělo nereaguje správně na hormonální inzulín, který je nedílnou součástí regulace hladiny cukru v krvi. To může přispět k diabetu II. typu.

  • Cukají vám nohy

    Už, už usínáte a najednou vám vykopnou nohy a vy se úplně probudíte? Syndrom neklidných nohou je stav, který způsobuje nekontrolovatelné nutkání pohybovat nohama. „Syndrom neklidných nohou se může objevit kdykoliv – při usínání, hned po usnutí, ale i později během spánkového cyklu. Postižení tímto syndromem jdou spát unavení, ale jejich dolní končetiny se nedokáží zcela uvolnit,“ vysvětluje doktor Winter. Škubnutí nohou vás pak vytrhne ze spánku a vy se budíte unavení.

  • Máte trvalé problémy s usínáním

    Existuje mnoho příčin, které mohou zhoršit problémy s usínáním. „Například neustálé sledování mobilního telefonu, který vyzařuje modré světlo a tím ovlivňuje tělesné cirkadiánní rytmy. Také nespavost nebo syndrom neklidných nohou jsou častými příčinami,“ vysvětluje lékařka spánkové medicíny Rita Aouadová.

    Právě nespavost je poruchou, která ztěžuje usínání a zhoršuje kvalitu spánku. Každý může občas nespavostí trpět, zejména v důsledku stresu nebo traumatické události v jeho životě. Tyto záchvaty nespavosti mohou trvat i několik týdnů, ale člověk by se měl postupně vrátit ke svému běžnému režimu. Pokud problémy s usínáním trvají déle než měsíc, jde o chronickou nespavost, která může být dále spojena s úzkostí nebo astmatem. Také léky jako antidepresiva či léky na nachlazení mohou způsobovat nespavost.

  • Jste unavení, i když jste přesvědčeni, že máte spánku dost

    „Cítit se po probuzení jako praštěný palicí je normální. Tento jev se nazývá setrvačnost spánku a měl by slábnout, čím déle jste vzhůru,“ tvrdí doktorka Adusumilliová. Pokud jste však jako praštění celý den, může jít o příznak deprese, syndromu chronické únavy a hypotyreózy.

    Viníkem může být také narkolepsie. Vzhledem k tomu, že narkolepsie je chronická porucha spánku, která způsobuje těžkou denní ospalost a náhlé záchvaty spánku, je pro lidi, kteří ji mají, obvykle obtížné zůstat vzhůru po dlouhou dobu, a to i v případě, že se v noci dostatečně vyspí. Narkolepsie může být jen mírná a v tom případě se projevuje právě celodenním pocitem únavy.

  • Během spánku jíte, máte sex nebo chodíte po bytě

    „Pokud zjistíte, že během spánku pravidelně jíte, bloudíte po bytě, vedete rozhovory s partnerem, přemisťujete věci, máte sex a na nic z toho si nevzpomínáte, měli byste navštívit lékaře. Všechny tyto návyky by mohly být příznakem poruchy spánku známé jako parasomnie,“ říká lékařka spánkové medicíny Sabra Abbottová. Někdy se podle ní lidé stydí za to, že ve spánku dělají divné věci, ale na stud není čas.

    Parasomnie se může objevit okamžitě po usnutí, ale též kdykoli během spánkového cyklu spánku. Jde o dědičnou poruchu, ale též to může být způsobeno poruchou mozku nebo jinou nemocí, například spánkovou apnoí. „Pokud si myslíte, že máte parasomnii, musíte vyhledat lékaře z mnoha důvodů. Můžete sobě nebo někomu jinému dokonce ublížit. Navíc je k dispozici léčba, která vám pomůže. Lékař však musí odhalit příčinu problému,“ vysvětluje Abbottová.

Autor: Lucie Kořistová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.