Proč nemohu spát? 7 nejčastějších důvodů a co s nimi | Moje zdraví

Proč nemohu spát? 7 nejčastějších důvodů a co s nimi

Video se připravuje ...
17. srpna 2020 • 06:00

Jdete si lehnout unaveni, těšíte se na hluboký spánek, ale místo toho se jen převalujete na polštáři a nemůžete pořádně zabrat? Podívejte se s námi na nejčastější důvody, proč lidé špatně spí.

1. Večerní cvičení 

Příležitostná procházka na čerstvém vzduchu je před spaním v pořádku, běhání nebo sportovní výkony ve fitku už tolik ne. Abyste usnuli, potřebujete se zkidnit. Cvičení ale naopak celý nervový systém stimuluje a tomu je těžké se bránit.

Co s tím? Naplánujte si intenzivní pohyb na ráno nebo brzké odpolene.

2. Alkohol

Alkohol sice pomáhá s usnutím, spánek ale po něm bývá mnohem méně kvalitní. Alkohol narušuje spánkové cykly, můžete chodit v noci častěji na toaletu nebo vás ráno naopak probudí žízeň. Důsledkem je pocit ospalosti a únavy i přesto, že po večírku spíte více hodin. 

Co s tím? Tady nepomůže nic jiného, než skleničky na dobrou noc prostě vynechat.

3. Stres a neodbytné myšlenky

Stres a neodbytné myšlenky jsou nejčastějším důvodem, proč lidé nemohou spát. A nemusí to být ani nic dramatického, někdy se člověk vystresuje jen tím, že už je pozdě, on ještě nespí a bude tak zítra nevyspalý. 

Co s tím? Existuje pár tipů, co dělat, když vám myšlenky nedovolují usnout. A rozhodně jsou zajímavější než počítání oveček. Najdete je zde.

4. Odpolední káva

Před spaním byste si šálek kávy nikdy nedali, v podvečer ale klidně. „Poločas rozpadu" kofeinu, tedy doba, za kterou se jeho účinek sníží na polovinu, je ale přibližně čtyři hodiny. Záleží samozřejmě na tom, jak byla káva silná, jak jste na ni zvyklí a podobně. Důležité ale je, že kofein zůstává ve vašem těle i šest až osm hodin po usnutí.

Co s tím? Pokud milujete kávu a špatně se vám usíná, poslední šálek si dopřejte po obědě v brzkém odpoledni.

5. Světlo

Ať už jde o lampu vašeho partnera, televizi nebo světlo z ulice, každé zhoršuje kvalitu vašeho spánku. Někomu stačí i čísla na displeji budíku, aby jeho mozku signalizovaly, že je čas se probudit.

Co s tím? Nejméně hodinu před spaním vypněte elektroniku. Zatemněte ložnici, zavřete dveře do ostatních pokojů, a pokud vám to není nepříjemné, vezměte si saténovou spací masku.

6. Špatné jídlo 

Kvalitu vašeho spánku ovlivňují i potraviny, a to nejen ty, které sníte večer. Těžká jídla, průmyslově zpracované potraviny, jednoduché cukry, to vše našemu spánku nesvědčí.

Co s tím? Obecně platí, že bychom před spaním neměli jíst ostrá kořeněná jídla, zmrzlinu, celer, luštěniny, jako jsou například fazole, slané tyčinky a chipsy, cereálie, smažená jídla, alkohol, kávu, vejce či například česnek. Které potraviny vám naopak spánek a usínání zlepší si přečtěte zde.

7. Váš partner

V nedávném výzkumu společnosti Phillips zabývajícím se nespavostí nazvaném „Wake Up Call: Global Sleep Satisfaction Trends“ byl partner třetím nejčastějším důvodem potíží se spaním. Každý třetí respondent přiznal, že občas spí v jiné místnosti než partner, protože ho jeho návyky ruší – nejen chrápání, ale třeba i to, že dvojice nechodí spát současně a usínat vedle někoho, kdo se dívá například do telefonu, není příjemné.

Co s tím? Pokuste se s partnerem domluvit, že do ložnice budete chodit jen spát, nikoliv si do postele chodit vyřizovat maily nebo sledovat filmy. Pokud vás ruší jeho chrápání, zkuste to řešit s odborníkem.

Aby člověk rychle usínal a dobře spal, je podle lékařů klíčové nastavit si zdravé návyky. K nim by mělo patřit určitě zklidňování před usnutím. Nedávejte si velkou, tučnou večeři. Necvičte před spaním, pokud se chcete hýbat, jděte na krátkou procházku. Teplá koupel s některými bylinkami vám pomůže ke zklidnění, zajistěte v ložnici dostatek tmy. Na noční stolek ani do postele nepatří telefon či tablet, před spaním čtěte raději knihu. Vyzkoušet můžete i krátkou meditaci nebo dechová cvičení.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.