Zápach z úst | Moje zdraví

Zápach z úst

Zápach z úst neboli halitóza může mít mnoho příčin, nejčastěji jde o nedostatečnou ústní hygienu. Příčinou zápachu z úst jsou anaerobní bakterie, které produkují síru, z níž se štěpením bílkovin z potravy uvolňují těkavé složky. 

Příčiny zápachu z úst

Nejčastější příčinou halitózy je špatná ústní hygiena: Při nedostatečném vyčištění zubů a mezizubních prostor v ústech zůstanou zbytky potravy, ulpívají na zubech a v mezizubních prostorách i na jazyku. Mezi zuby dávají základ tvorbě zubního povlaku (plaku) a stávají se živnou půdou k přemnožení bakterií.

Problém se zápachem z úst se může skrývat i „dále po cestě“, v trávicím ústrojí. Může trápit lidi, jejichž trávicí systém nemá dost enzymu laktózy ke zpracování mléčného tuku a bílkovin. Halitóza však může trápit kohokoliv s trávicími problémy a rovněž diabetiky.

Příčinou zápachu z úst bývá rovněž zánětlivý proces, odehrávající se v oblasti hlavy (zánět zubu, středního ucha, vedlejších nosních dutin nebo trávicího ústrojí).

Suchost v ústech je další možnou příčinou zápachu z úst. Při některých onemocněních, například rakovině, nebo užíváte-li některé léky (například antibiotika či léky na vysoký krevní tlak), je snížená tvorba slin. Sliny jsou pro samočištění ústní dutiny velmi důležité. Obsahují kyslík, který bakterie nemají „rády“ a nemohou se množit. Je-li slin v ústech málo, tato samočisticí schopnost se snižuje a vzniká halitóza.

Zápach úst může být způsobený únavou, vyčerpáním imunitního systému, hormonálními změnami, ale také konzumací některých potravin (česneku, brukvovité zeleniny, zrajících sýrů nebo kávy). Sliznici v ústech vysušuje rovněž kouření a alkohol.

Během léčebného hladovění nebo půstu dochází ke změně rovnováhy v těle, což se projevuje přechodným zápachem z úst. Tento stav se po zhruba dvou týdnech sám upraví.

Jak vyléčit zápach z úst?

Halitózu můžete zvládnout sami, pokud zvládnete dokonale techniku čištění zubů i mezizubních prostor a pravidelně navštěvujete dentální hygienistku. Suchost v ústech způsobenou nedostatkem slin lze odstranit používáním k tomu určené zubní pasty a ústního výplachu. Zápach z úst v důsledku zubního kazu nebo infekce v oblasti ústní dutiny je zapotřebí řešit s lékařem.

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.