Nemůžete usnout? Těchto šest věcí raději nedělejte | Moje zdraví

Nemůžete usnout? Těchto šest věcí raději nedělejte

Nemůžete usnout? Těchto šest věcí raději nedělejte
... • Autor: istock.com
21. září 2021 • 06:00

Cítíte se unaveni, ale jakmile si lehnete, spánek ne a ne přijít? A naopak, probouzíte se ráno unaveni? Než sáhnete po lécích na spaní, zkuste se zamyslet nad svými návyky. Následujících sedm rad vám napoví, čemu se před spaním musíte vyhnout.

Chodíte spát jenom, když jste unavení

Ačkoliv to zní logicky, podobně jako „jíst jen tehdy, když jste hladoví“, měnící se doba usínání může způsobit poruchy spánku v průběhu času. Jak se toho vyvarovat? Nastavte si pravidelné probouzení i o víkendech – tělo si navykne, tím se v krvi sníží adrenalin a naopak zvýší melatonin. Vy navíc budete mít systém v tom, kdy fungujete a kdy naopak můžete relaxovat. 

Video se připravuje ...
Podívejte se na tipy, jak rychleji usnoutVIDEO 

Absence melatoninu

Kolem západu slunce mozek vylučuje hormon zvaný melatonin, který je jakýmsi spouštěčem spánku. Je to takový nejlepší lék pro odstranění nespavosti. Můžete ho získat například i v rajčatovém salátu či v ovesných vločkách. A jaká je vůbec nejúčinnější „léčba“? Jednoznačně dodržování správné životosprávy.

Cvičíte před spaním

Pohyb a cvičení tělo nabudí a je pak těžší dostat ho zase do klidu. Americký doktor Christopher Winter, uznávaný neurolog a specialista na poruchy spánku, potvrzuje: „Odpočinek a nic nedělání pomáhají našemu tělu ke snížení stresového hormonu. Je to mnohem účinnější způsob, než se zničehonic zvednout a dělat nějakou aktivitu.“ Lidem, kteří nemohou usnout, doktor Winter nedoporučuje ani chození po místnosti nebo čtení. Na druhou stranu existuje část lidí, kterým procházení po pokoji nebo čtení knížky usínání usnadní. Tato rada tedy závisí čistě na individuálním přístupu – každému vyhovuje něco jiného.

Sklenička před spaním

Je pravda, že alkohol usnadňuje usínání. Podle studie National Sleep Foundation ho užívá až dvacet procent Američanů jenom proto, aby jim pomohl usnout. Spánek je po něm ale méně kvalitní. Proč? Tělo odbourává etanol, který způsobuje, že se druhý den po konzumaci probudíte unavení a neschopní se soustředit. Výsledkem je, že se opět budete probouzet unavení. Navíc, pokud si alkohol dopřáváte několikrát do měsíce víc, než je zdrávo, zaděláváte si na velký problém. 

Modré světlo před spaním

Jestliže před zahájením spánku neustále kontrolujete displej telefonu nebo si čtete na tabletu, nedivte se, že nemůžete usnout. Mobilní obrazovka vyzařuje modré světlo, které nenechá mozek v klidu a stále ho povzbuzuje k aktivitě. Tím se narušují spánkové vzorce, což má za následek neschopnost usnout.

Počítáte ovečky

Psychologové v oxfordské studii prokázali, že počítání oveček je zdrojem úzkosti. Proč tomu tak je? Doktor Christopher Winter tvrdí, že problém tkví v kvantitativní představě. Neurofyziologové zas naopak doporučují si představovat temně modrou barvu, díky které se mozková elektrická aktivita začne zpomalovat.

Ať už za vaší nespavostí stojí cokoliv, je třeba si uvědomit, že spánek je pro naše tělo stejně důležitý jako vzduch a kvalitní strava. Proto bychom se o něj měli nejen starat, ale také patřičně zajímat. Věřte, že odpočatí pak budete mnohem více spokojení. 

Autor: Aneta Krubnerová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.