Potraviny bohaté na bílkoviny: Lékařka doporučuje 7 top jídel! | Moje zdraví

7 potravin, které mají víc bílkovin než vejce. Nápověda? Tvaroh to není!

7 potravin, které mají víc bílkovin než vejce. Nápověda? Tvaroh to není!
Autor: iStock.com
21. března 2024 • 06:00

Když slyšíte slovo bílkovina, asi vám jako první přijde na mysl vejce a poté mléko a maso. Z mléčných výrobků to bude tvaroh a skyr. To ale zdaleka není všechno. existuje však mnoho jiných jídel, která jsou bohatá na bílkoviny, a některá z nich vás mohou dokonce překvapit. Které potraviny mají více bílkovin, než byste čekali?

Bílkoviny jsou pochopitelně nedílnou součástí vyvážené lidské stravy. V našem jídelníčku by měly bílkoviny tvořit nejméně 15 procent z toho, co jíme,“ doporučuje pro Moje zdraví praktická lékařka Lucie Nováková a dodává, že bílkoviny jsou součástí všech buněk a tkání, a jsou tak důležité pro stavbu těla. Kromě toho také nadlouho zasytí a jsou tak vítaným pomocníkem při hubnutí.

V čem je nejvíce bílkovin

A protože základem zdraví je vyvážený jídelníček, určitě vás bude zajímat, které potraviny vedle tvarohu, masa a vajec jsou dalšími skvělými zdroji těchto látek.

Spirulina

Spirulina je druh sladkovodní řasy a vysoký obsah bílkovin (až 70 % jejího celkového objemu) je jen jedním z jejích benefitů. V organismu jsou navíc dobře vstřebatelné, mnohem více než například bílkoviny z masa. Spirulina dále obsahuje vitaminy, minerály, ale i omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Spirulinu můžete přidat například do ovocného džusu nebo zeleninového smoothie.

Všechny důležité informace o spirulině čtěte zde.

Řecký jogurt

Jedno balení řeckého jogurtu (150 g) obsahuje až 17 gramů bílkovin, zatímco běžný jogurt tak kolem 9 gramů. Jen pozor, některé řecké jogurty obsahují zároveň i velké množství tuku, takže pokud řešíte i kalorie, je dobré se mrknout na složení a vybrat si ten, který má obsah tuku do 3 %.

Sušená dýňová semínka

100 g dýňových semínek obsahuje asi 30 g bílkovin. Zároveň jsou bohatá na vitaminy a minerály (E, B, mangan, hořčík, zinek a měď). Obsahují sloučeniny, které pomáhají regulovat hladinu cholesterolu, a zároveň i látky, které zlepšují spánek a předcházejí depresím.

Jaká další semínka jsou zdravá? Více čtěte zde.

Cizrna

Podíl bílkovin v cizrně je plných 25 %, navíc má v kuchyni mnohostranné využití. Dá se použít v polévce či salátech, do pomazánek nebo jen tak opražit, což můžete zkusit podle našeho receptu.

Mandle

Také mandle jsou bohaté na bílkoviny (obsahují 21 g bílkovin na 100 g). Kromě toho mají ale vysoký podíl prospěšných tuků, které mají pozitivní vliv na srdce a oběhovou soustavu. Jsou ideální ke svačině, například se sýrem nebo s jogurtem. Jen je třeba počítat s tím, že kvůli vysokému podílu tuků jde o velmi energetickou potravinu.

Cottage sýr

Sýr cottage je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí zhubnout. Díky vysokému poměru bílkovin zasytí a díky malému množství tuků není příliš kalorický. K tomu přidejte ještě benefity v podobě vápníku a dalších prospěšných látek, které například napomáhají trávení, a máte potravinu, kterou můžete jíst, dokud na ni budete mít chuť.

Tempeh

Tempeh je (podobně jako tofu) připravován ze sójových bobů. Kromě toho, že obsahuje vysoký podíl bílkovin, je také bohatý na vitamin B a probiotika.


Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.