Ekzémy, vyrážky, akné. Proč se na podzim zhoršují a jak se jich zbavit? | Moje zdraví

Ekzémy, vyrážky, akné. Proč se na podzim zhoršují a jak se jich zbavit?

Ekzémy, vyrážky, akné. Proč se na podzim zhoršují a jak se jich zbavit?
Autor: istock.com
8. září 2021 • 14:00

Spolu s nástupem sychravých dnů, vlněných svetrů a přetopených místností se mnohým z nás zvýrazňují určité dermatologické problémy: ekzémy, vyrážky, akné. Čím to vlastně je?

Podzim a zimu pochopitelně vnímáme jako změnu oproti hřejivému létu, běžně si ale neuvědomujeme, že i náš imunitní systém, jehož je kůže součástí, musí na tyto změny přirozeně reagovat. Laicky je obranyschopnost spojována s obranou proti infekcím, kdy imunitní systém zasáhne, až když se něco děje.

Video se připravuje ...
Akné prozradí, co vás opravdu trápí. V které části obličeje se vám tvoří nejvíce?VIDEO 

„Ve skutečnosti je ale imunitní systém v činnosti neustále – funguje jako určitý strážce a to, co vyhodnotí jako hrozbu, se snaží zlikvidovat pomocí spuštění obranného zánětu, který pak ale musí i utlumit. To vše jsou velmi složité děje, které se vyvíjely po miliony let vývoje živých organismů na Zemi. A pokud jsou nějak narušené, má to své nepříznivé důsledky,“ upozorňuje úvodem dermatoložka MUDr. Nina Benáková, Ph.D., působící v dermatoalergologické ambulanci alergologicko-imunologického centra ImmunoFlow v Praze 9.

Nejste ve své kůži?

Jak lékařka podotýká, ne nadarmo se říká „nejsem ve své kůži“ – kůže totiž odráží i naše vnitřní děje tělesné či duševní. „Především je ale bariérou mezi zevním světem a naším organismem, která nás chrání před poškozením vlivy fyzikálními i chemickými, ale i před miliony mikrobů, jež na nás neustále působí. Kůže tedy musí denně reagovat na řadu vlivů a přitom udržet křehkou rovnováhu, která je pro fungování a přežití každé buňky nezbytná. K tomu, zjednodušeně řečeno, potřebuje dostatek vody,“ říká odbornice.

Méně vody, více problémů

„K preventivním opatřením proti zhoršení dermatologických problémů patří vyhýbat se vlivům vysušujícím kůži: tepelným, jako jsou přetopené místnosti, neprodyšné oblečení, horké koupele; kouření a pobytu v zakouřeném prostředí; častému či dlouhému mytí, koupání a plavání v bazénu; vysušujícím a příliš parfemovaným mýdlům, pěnám,“ uvádí MUDr. Benáková. „Také není vhodný alkohol a obecně nápoje, které vedou ke zvýšenému vylučování vody z organismu. Vlivy diet na kůži jsou často přeceňovány, samozřejmě u svědivých či alergických kožních chorob nebo u osob s metabolickými chorobami mohou určitou roli hrát,“ říká lékařka.

Mějte na paměti, že na kůži se může projevit také váš nepříznivý psychický stav.

Co s tím?

Prostředky k léčbě a péči o suchou kůži se nazývají emoliencia. Jedná se o masti, krémy, mléka, které kůži nejen změkčí, ale jsou svým složením schopné v kůži udržovat vodu. Mechanismy tohoto procesu mohou být různé: zábrana ztrátám vody ,utěsněním‘ kůže, přímá vazba vody na obsažené látky, další přídatné látky (hojivé, protizánětlivé, protisvědivé, dezinfekční a tak dále).

„Je vhodné je používat jednak bezprostředně po mytí, jednak často i přes den,“ radí dermatoložka. „Ke zmírnění vysušování kůže a i při léčbě suché, dráždivé kůže a kožních chorob se doporučuje redukovat frekvenci mytí, namísto koupele jen krátká sprcha a spíše vlažnou vodou, namísto mýdla používat speciální mycí prostředky,“ připomíná.

Jedná se o takzvané syndety a mycí oleje, které kůži umyjí, zvláční a zklidní svědění. Jsou volně dostupné v lékárnách a jsou určeny k mytí ekzémové a obecně citlivé a dráždivé kůže. Používají se přímo na kůži jako mýdlo, mycí olej se ale jen lehce opláchne, nesmývá se zcela, protože určitý ‚film‘ na povrchu kůže je žádoucí jako ochranná vrstva. Pro osoby s citlivou kůží či kožními chorobami jsou vhodné prostředky bez parfemace, bylin a jiných aromatických přísad, neboť ty často vedou k podráždění a po určité době i ke vzniku kontaktní alergie. U kožních chorob je v každém případě optimální se o výběru vhodného prostředku poradit s dermatologem.


Proč máme v zimě sušší kůži?

Kvůli nižší vlhkosti vzduchu, často se uplatňuje též horší hydratace kůže i hydratace celková (menší pocit žízně a potřeby příjmu tekutin), k tomu přistupuje teplejší oblékání spojené s pocením atd. Není tedy divu, že se v zimě řada kožních chorob zhoršuje (např. ekzémy, lupénka) a také jinak zdravá kůže může svědit nebo být citlivější a dráždivější.

Autor: Helena Míková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.