Chybí vám energie? Tohle udělejte dřív, než si dáte šálek kávy! | Moje zdraví

Chybí vám energie? Tohle udělejte dřív, než si dáte šálek kávy!

Chybí vám energie? Tohle udělejte dřív, než si dáte šálek kávy!
Autor: istock.com
6. prosince 2020 • 06:00

Dát si další šálek kávy, to je asi první, co člověka napadne, když ho přes den přepadne únava. A řekněme si upřímně, že v těchto pošmourných dnech se to po obědě stává trochu častěji než obvykle. Káva sice vzpruží unavený organismus, to je fakt, jenže ve větších dávkách tělu vůbec neprospívá, naopak, přispívá k únavě, podráždění a bolestem hlavy. Co tedy proti únavě udělat?

Změňte polohu

Než sáhnete po šálku kávy, zkuste se nejdřív zamyslet, jak v práci nebo doma u počítače sedíte. Nebo stojíte. Nemáte židli příliš vysoko? Nemusíte ohýbat k monitoru záda? Nejste naopak na židli skoro položeni tak, že máte klávesnici skoro v úrovni prsou? Nekroutíte se k jedné straně? Nejste zbytečně napjati, zataženi, protože máte v práci spěch nebo stres? Nesprávné sezení nebo stání vede nejdřív k únavě, později ale může působit například bolesti hlavy nebo problémy s pohybovým aparátem.

Zkuste zdravou svačinku

Zapomeňte na čokoládovou tyčinku. Ta vám akorát rozhodí hladinu krevního cukru tak, že za chvíli dostanete hlad a chuť na další sladké a zároveň se budete cítit vyčerpaní. Svačinka, která dodá energii na delší dobu, se skládá z ovoce nebo zeleniny, bílkovin a komplexních sacharidů. Zkuste jogurt s ovocem a s müsli, mandle s nakrájenými kousky sýra a zeleninou nebo hroznovým vínem nebo třeba tortilla wrapy s tvarohovou pomazánkou s tuňákem. 

Doplňte vitamín D

Zatímco v létě vás nakopne chvilka na sluníčku při cestě na oběd, v zimních dnech vitamín D chybí. Můžete vyzkoušet tuňáka (klidně toho v plechovce), lososa, vejce nebo avokádo, případně nějaké vitamíny z lékárny. Navíc vitamin posiluje imunitu před respiračními onemocněními a podle posledních průzkumů i zmírňuje průběh onemocnění Covidem-19.

Vše o vitamínu D čtěte zde.

Dejte si čaj

Bylinkový čaj vám může poskytnout podobnou vzpruhu jako káva, bude ale rozhodně zdravější. Zkuste zázvor s citronem a medem, zelený čaj, případně šípkový nebo čaj z gingka. 

Napijte se

Jednou z příčin únavy bývá také nedostatek tekutin. Pokud navíc začínáte svůj den šálkem kávy, přispíváte tím ještě k odvodnění organismu. Místo dalšího šálku si tedy dejte sklenici vody – dochuťte ji klidně citronem nebo mátou.

Hýbejte se

Pokud to jde, jděte se v práci projít, ideálně na chvíli i ven. Pokud jste na cestě domů, jděte si zacvičit. "Poslední věc, kterou by unavený člověk chtěl dělat, je cvičení," připouští Patrcik O’ Connor z Georgijské university. "Ale pokud jste unavení a nic neděláte, je aktivita a pohyb způsob, kterým si můžete pomoci." Zkuste si pohyb naordinovat jako pravidelnou denní dávku, stačí třeba i deset minut ráno. 

Spěte lépe, nikoliv více

Zkuste se zamyslet nad tím, jak spíte. Většina lidí spí mezi 6 a 9 hodinami. Možná váš spánek ale není dost kvalitní. Důležitější, než jeho délka, je totiž pravidelnost. Snažte se chodit spát i vstávat ve stejnou hodinu a víkendu dospávejte nanejvýš dvě hodiny. Přečtěte si, co před spaním určitě nedělejte, protože si tím zaděláváte mimo jiné třeba i na poruchy spánku. Přečtěte si, jak se zbavit stresujících a dotěrných myšlenek, které vám brání usnout, a rady, jak usínat lépe.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.