PMS | Jak zvládnout příznaky premenstruačního syndromu? | Moje zdraví

Premenstruační syndrom (PMS)

Premenstruační syndrom (PMS) je kombinací tělesných a psychických (emocionálních) příznaků, které se objevují u žen po ovulaci a trvají až do menstruace. Během toho může dojít k nerovnováze a právě ta je často uváděna jako příčina premenstruačního syndromu, k dalším patří například stres.

Syndromem trpí polovina až sedmdesát procent menstruujících žen či dívek, jednou v životě se s ní setkala téměř každá žena. Symptomy samy odezní většinou brzy poté, co se dostaví  menstruační krvácení.

Video se připravuje ...
VIDEO 

Příznaky PMS

Mezi nejčastější psychické příznaky patří:

  • podrážděnost a výkyvy nálad
  • úzkost, plačtivost a deprese
  • nesoustředěnost
  • bolesti hlavy
  • zvýšená citlivost a napětí v prsou
  • bolesti v podbřišku
  • pocity plnosti břicha, nadýmání, změny chuti k jídlu
  • změny libida
  • poruchy spánku
  • vyčerpanost
  • otoky kloubů.

Postihuje

ženy

Projevuje se

psychika, břicho, klouhy

Podle odborníků ale může existovat až 300 premenstruačních příznaků rozmanitého charakteru. Jejich velké množství je částečně dáno i tím, že zatím neexistuje přesná diagnóza, která by pomohla lépe odlišit premenstruační syndrom jak od normálního stavu, tak od jiných onemocnění, jako jsou například deprese či úzkostné poruchy.

Jak získat pravidelnou menstruaci?

Léčba

Protože u PMS není jednoznačně určena příčina, léčba spočívá především v prevenci a v léčbě konkrétních projevů PMS. Jako prevence se doporučuje vyvážená strava zaměřená na dostatek ovoce a zeleniny a tekutin s omezením solí, cukrů, alkoholu, kofeinu a nikotinu. Součástí stravy by měl být dostatek kvalitních bílkovin. Vitamin B6, E a zvýšený příjem vápníku také pomáhá některým ženám zmírnit premenstruační příznaky. Dále je vhodná přiměřená fyzická zátěž a relaxační cvičení (například jóga) a dostatek spánku. Při opravdu obtížném průběhu PMS zváží lékař předepsání hormonální antikoncepce.

Léky

Při opravdu obtížném průběhu PMS zváží lékař předepsání hormonální antikoncepce.

Bylinky

Při obtížích PMS zkuste  kontryhel - ryze ženskou bylinku. Zklidňuje bolest a pocuchané nervy, je skvělý při menstruačních poruchách, upravuje nadměrné krvácení a tlumí menstruační bolesti. Zalijte dvě lžičky kontryhele dvěma deci vařící vody a nechte louhovat deset minut.

Psychickou zátěž pomáhá zvládnout třezalka, zbavuje stresu, úzkosti a vrací mysl k pozitivním myšlenkám. Navíc se užívá i k uvolnění křečí trávicího ústrojí, při žaludečních a střevních problémech. Proti nadýmání je dobrý kmínový čaj.

Homeopatika

Lachesis mutus 15 CH
Ženu trpí pocit překrvení v pánevní oblasti a bolesti prsou, pocit těžkých nohou. Mohou se objevovat bolesti hlavy nebo návaly v období přechodu. Po začátku menstruačního krvácení dochází ke zlepšení stavu.
Dávkování: 5 granulí denně počínaje 14. dnem menstruačního cyklu až do začátku menstruace.

Natrum muriaticum 15 CH
Žena má před menstruací velké váhové výkyvy – i 2 až 3 kg, stěžuje si na suchost vaginální sliznice a v období menstruace může mít akné v obličeji. Celkově může mí sklony k depresím, citlivosti na sluneční záření, kopřivku nebo opary.
Dávkování: 5 granulí 1x denně

Pulsatilla 15 CH
Lék vhodný pro dívky v pubertě, ale i pro dospělé ženy, které mají sklon ke křečovým žilám a chladné mramorované končetiny. První menstruace se objevuje až po 15. roce věku a je nepravidelná. Žena má depresívní sklony, stav se výrazně zlepšuje utěšováním.
Dávkování: 5 granulí 1x denně

Sepia officinalis 15 CH
Lék typické pro tmavovlasé ženy, které mívají pocity tíhy v podbřišku a časté bolesti v zádech. Doprovodné kožní obtíže: opary, ekzém (kolem úst), depresivní sklony (před menstruací pláče, nebo je naopak nadměrně fyzicky aktivní a uklízí). Všechny obtíže (fyzické a mentální) se zlepšují pohybem – např. tancem nebo cvičením.
Dávkování: 5 granulí 1x denně

(Zdroj: MUDr. Kateřina Formánková, MUDr. Miriam Kabelková, MUDr. Ilona Ludvíková: Poznáváme homeopatii, Grada 2008.)

Očkování

ne
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Domácí léčba a babské rady

Ztuhlá záda bederní oblasti je možné rozmasírovat různými druhy masáží. Je také možné aplikovat hřejivé nebo chladivé krémy. Menší porce jídla vícekrát denně zamezí pocitu plynatosti a přeplněnosti.

Vyšetření

K určení diagnózy premenstruačního syndromu neexistují žádná vyšetření. Klíčovým nástrojem k určení těchto zdravotních komplikací je denní záznam obtíží, který si žena vede nejméně po dobu dvou měsíců. Existuje i dotazník.

Zdravotní cviky

Pro uvolnění je vhodná jóga nebo uvolňování beder na nafukovacím fitness míči.

Prevence

Částečnou prevecí může být vhodná strava bohatá na ovoce, zeleninu, vlákninu a potraviny obsahující hořčík a vitamin E. Omezte kávu, alkohol, bílé cukrya hodně pijte.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.