Co je to systémový lupus? Víme, jak vypadají příznaky a léčba | Moje zdraví

Lupus erytematodes

Chronické autoimunitní onemocnění nazývané Lupus erytematodes, známé také jako systémový lupus nebo zkráceně SLE, převažuje u žen a postihuje několik orgánů současně, včetně kůže, srdce, plic, kloubů, ledvin a mozku. Víme, jak se diagnostikuje a léčí. 

Co je to lupus?

Lupus je vzácné a závažné autoimunitní onemocnění, které může zasáhnout více orgánů, včetně těch životně důležitých. Nejčastěji propuká u žen a specifickým znakem je tzv. motýlovitý exantém (zarudnutí na tvářích ve tvaru motýlích křídel) Diagnóza této nemoci je složitá a léčba náročná.

Nemoc není nakažlivá a doposud se neprokázala ani dědičnost. Nejčastěji se projeví po úspěšně zaléčeném virovém infekčním onemocnění, kdy tělo začne nečekaně produkovat protilátky proti vlastním buňkám a vzniká tak autoimunitní zánět. Projevy se u jednotlivých orgánů dají zaměnit s jinými nemocemi, což v kombinaci se vzácným výskytem tohoto onemocnění komplikuje určení správné diagnózy.

Příznaky lupusu

  • zrudnutí v običeji
  • citlivost na slunce
  • dušnost
  • vypadávání vlasů
  • nevysvětlitelné změny chování
  • zánět kloubů

Projevy se liší podle postižených orgánů. Lupus erytematodes - SLE obvykle postihuje tyto orgány: kůže, plíce, mozek, ledviny, srdce a klouby. Nejčastěji se SLE projeví na kůži zarudnutím v obličeji v typickém tvaru motýlích křídel, jedná se o takzvaný motýlovitý erytém.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Kůže, plíce, srdce, ledviny, mozekMůže napadnout kterýkoliv orgán

Dalšími projevy spojenými s kůží jsou: citlivost na slunce, kruhová zarudlá místa na kůži (diskovitý eritém), vypadávání vlasů. Při zasažení plic trpí pacient dušností, protože plíce vazivovatí, bolestí na hrudi, pokud lupus zasáhnul plicní obal. Projevy postižení mozku se nesnadno určují.

Můžeme pozorovat zhoršení paměti, obecně změny chování nebo snížení inteligence. Málo časté, ve srovnání s napadením kůže, je postižení ledvin, ale může být zvláště nebezpečné. Projevuje se krví nebo bílkovinou v moči. Může vést až k úplnému selhání ledvin. SLE postihující srdce se projevuje myokarditidou neboli zánětem srdečního svalu. Běžně se SLE projevuje zánětem kloubů, který vede k různým kloubním deformacím.

Jak vypadá lupus:

Léčba lupusu

Léčba SLE je založena na podávání léků, které potlačují imunitní systém pacienta – imusupresiva. Vedlejším efektem této léčby může být nádorové bujení, protože imunitní systém chrání tělo právě proti nádorovým onemocněním nebo infekci, ale v případě SLE imunitní systém zároveň útočí na své vlastní buňky.

Podávají se většinou kortikoidy, ale jejich užívání s sebou nese velkou škálu vedlejších účinků.

Léky

Nejčastěji se podávají kortikoidy, které ale způsobují celou řadu vedlejších obtíží, jako jsou žaludeční vředy, obezita, osteoporóza a další.

Vyšetření

Lékař na základě příznaků doporučí vyšetření krve na přítomnost autoprotilátek.

Délka léčby

DlouhodobáPodle zasažení jednotlivých orgánů
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

V těhotenství

Autoprotilátky se mohou přenést z matky na plod. U novorozenců se lupus projevuje nejčastěji na kůži a srdci.

Kdy jít k lékaři

Lékaře navštivte, pokud vás bolí kluby, objevují se vám skvrny na kůži, vypadávají vlasy, špatně se vám dýchá, jste unavení. Lupus se v první fázi jen podle příznaků velmi špatně diagnostikuje.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.