Periorální dermatitida: Jak vypadají příznaky a jak ji léčit? | Moje zdraví

Periorální dermatitida

Periorální dermatitida (dermatitis perioralis) je zánětlivé onemocnění obličeje postihující zejména ženy kolem 30. roku věku. Proč vzniká a jak se jí zbavit?

Periorální dermatitida bývá lidově nazývána letuščí nemoc. Často se vyskytuje u mladých žen, které používají velké množství kosmetiky nebo pracují v náročném prostředí. 

Příznaky

  • červené pupínky v okolí úst, nosu nebo očí
  • bílý lem kolem rtů

K hlavním projevům nemoci patří tvorba červených pupínků, zakalených puchýřků a začervenání kůže. Typické místo je v okolí úst (odtud také název nemoci). Typické pro periorální dermatitidu toho typu je, že vždy je v bezprostředním okolí úst bílý lem, který vyrážkou zasažen není.

K dalším místům, kde se pupínky často objevují, patří oční okolí, nosolícní rýhy nebo čelo.

Pupínky mohou svědit nebo pálit, mohou způsobovat pocit napjaté kůže. Mohou i splynout ve větší zarudlé plochy.

 

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

obličej

Příčiny

Příčinou je pravděpodobně zvýšená citlivost kůže na nejrůznější podněty – může to být klimatizace, střídání teplot, vítr, prach, sluneční paprsky a podobně.

Průběh nemoci většinou zhoršuje užívání kosmetických přípravků, zejména jejich nadužívání nebo střídání značek, případně používání zubních past s obsahem fluoru, léky obsahující kortikoidy, sluneční paprsky a u žen hormonální antikoncepce.

Svou roli hraje také nedostatek spánku a stres.

Léčba

Léčba nemoci je velmi komplikovaná a spočívá v tlumení zánětlivého procesu, většinou obklady nebo pastami. Někdy se podávají antibiotika a je nutná šetrná péče o pleť.

Očkování

ne

Délka léčby

dlouhodobá
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Léky

Zánět se tlumí pomocí antibiotik, ať již podávaných místně či celkově. Léčba trvá vždy delší dobu a patří do rukou odborníka.

Jak si pomoci sám

Během léčby je nutná velice šetrná péče o pleť. Zprvu se doporučuje vynechat veškerou kosmetiku i omývání obličeje chlorovanou vodou. K čistění pleti doporučují dermatologové používat Jarischův roztok.

Doporučuje se vynechat alkohol, kávu, kořeněná nebo kyselá jídla, nepít příliš horké nápoje, nečistit si zuby pastou s fluorem, to vše může pokožku v okolí úst dráždit. Během léčby nevystavujte obličej slunci.

Po odeznění akutní fáze je potřeba velmi citlivě vybírat kosmetiku, a to nejen k péči o pleť, ale i k líčení. Každý nový produkt raději delší dobu testuje a čím méně budete svou pokožku zatěžovat, tím lépe.

Babské rady

Obecně platí, že klid je pro pokožku to nejlepší, co jí můžete dopřát. Pokud chcete vyzkoušet některé babské rady, postupujte vždy velmi opatrně. Protizánětlivé účinky mají obklady z jablečného octa, (nefiltrovaný jablečný ocet smíchejte s kojeneckou vodou v poměru 1:1. Namočte v něm vatičku a přiložte na 20 minut na pleť. Opláchněte převařenou vodou a pleť namažte olivovým olejem).

Komplikace

Periorální dermatitida může vyústit i v rosaceu, tedy v tzv. růžovku.

Prevence

Prevencí je zdravý životní styl a posilování imunity. K tomu patří vyvážená strava a pohyb. 

Určtě je také  důležité zamyslet se nad tím, jakou kosmetiku člověk používá a jestli jí nepoužívá zbytečně mnoho. Každému člověku bude vyhovovat jiný přístup: některým pacientům se osvědčily hypoalergenní řady z lékárny, jiným vyhovuje čistě přírodní kosmetika. Pokud najdete kosmetiku, která vám vyhovuje, určitě se jí po delší dobu držte a zbytečně neexperimentujte.

Autor: redakce Moje zdraví, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.