Rybíz posílí vaše zdraví: Vyzkoušejte čaj, sirup nebo lahodné čatní | Moje zdraví

Rybíz posílí vaše zdraví: Vyzkoušejte čaj, sirup nebo lahodné čatní

Rybíz posílí vaše zdraví: Vyzkoušejte čaj, sirup nebo lahodné čatní
Autor: istock.com
8. července 2021 • 14:00

Rybízový koláč, rybízová šťáva a samozřejmě rybízová marmeláda do lineckých koleček. V těchto podobách je nám červený i černý rybíz známý. Zejména černý rybíz má ale i další, našemu zdraví prospěšné vlastnosti a účinky. Zajímá vás jaké? Představí vám je naše bylinkářka Markéta Janďourková.

Rybíz černý je víceletý keř z čeledi meruzalkovité a dorůstá zhruba 1,5 metru výšky. Má rád dobře propustnou půdu bohatou na živiny a polostinné až slunné místo. Kvete od dubna do května, plody pak sklízíme v červnu a červenci.

Video se připravuje ...
Marmelády a džemy: jaký je mezi nimi rozdíl a jak poznat kvalitní

Černý rybíz obsahuje třísloviny, ovocné kyseliny, flavonoidy, éterické oleje, cukry, vápník, železo, karoten a vitamíny B1, B2 a C. Podporuje pocení, čistí krev a působí proti průjmu. Z černého rybízu si můžeme vyrobit několik léčivých prostředků:

Připravte si čaj, sirup nebo šťávu

Čaj: Dvě čajové lžičky sušených listů černého rybízu zalijte 250 ml vroucí vody. Nechte deset minut odstát, přeceďte a pijte 3x denně. Tento čaj je vhodný proti kornatění cév, průjmu, revmatu a dně, pomáhá při problémech s játry, artritidou a také při onemocnění dýchacích i močových cest.

Sirup a šťáva: Šťáva z čerstvých či zmrazených plodů se osvědčila jako prostředek preventivně posilující náš organismus proti nachlazení: Stačí pít každý den sklenku čerstvě připravené, neředěné a neslazené šťávy. Takto připravená šťáva je účinná i proti průjmu. Sirup z černého rybízu ulevuje od kašle, a to i v případě onemocnění černým kašlem. Sirup připravíte snadno: Kilogram opraných a přebraných bobulí černého rybízu zalijte 500 ml studené vody a nechte přes noc odstát. Ráno přeceďte, vymačkejte a tekutinu opět zvažte. Přidejte cukr v množství jednoho a půl násobku její váhy. Zahřívejte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Pak nalijte do lahví, uzavřete a skladujte v temnu a chladnu.

Osvěžující nápoj a výborné čatní

Osvěžující letní nápoj: Čerstvou variantou sirupu je tento nápoj, který – zředěný vychlazenou perlivou vodou – poslouží jako zdravé osvěžení v současných horkých dnech. 500 g opraných a přebraných bobulí rozmixujte a přeceďte přes tenkou tkaninu. Přilijte 500 ml vody a 125 g cukru, promíchejte a uchovávejte v lednici. Podle chuti můžete zředit perlivou i neperlivou vodou. Nápoj je určený k rychlé spotřebě.

Vyzkoušejte další letní nápoje podle bylinkářky. Více najdete zde.

A pro ty, co si rádi pochutnají, máme recept na rybízové čatní: 750 g opraných a přebraných bobulí černého rybízu smíchejte s 250 g pokrájených jablek, 100 g rozinek a 5 cm velkým, nadrobno nasekaným kouskem zázvoru. V hrnci svařte 125 ml octa se 250 g přírodního cukru a do tekutiny vmíchejte směs ovoce. Přidejte 60 g sekaných mandlí, špetku kari koření, špetku mletého hřebíčku, špetku anýzu a jednu čajovou lžičku mletých hořčičných semínek a nechte 20 minut povařit. Mírně rozšťouchejte šťouchadlem na brambory a ještě horké plňte do uzavíratelných sklenic. Zavíčkujte, na 5 minut postavte na víčko, pak obraťte zpět a nechte vychladnout. Čatní se skvěle hodí ke grilovanému masu.

Vařící hmota z předchozího receptu vám kápla na ruku? I v tomto případě vám černý rybíz pomůže – na popálené místo přiložte na 20 minut rozmačkané rybízové listy.

Autor: Markéta Janďourková, Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.