Kurkuma | Moje zdraví

Kurkuma

Kurkuma (curcuma longa), jinak také indický šafrán, je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Kurkuma našla své uplatnění jako léčivá rostlina i jako koření v mezinárodních kuchyních. S oblibou ji využívají v Indii, Thajsku nebo Pákistánu.

Popis

Kurkuma je příbuzná ženšenu a má zdužnatělý kořenový oddenek podobně jako zázvor. Řapíkaté listy dosahují délky až 1,5 metrů a mezi nimi vyrůstá klas s bledě žlutými květy. Plodem Kurkumy jsou mnohosemenné tobolky. 

Účinné látky 

Mletý oddenek jako přírodní drogu najdeme pod názvem Curcumae longa rhizoma. Extrahovaná látka se skládá z kurkuminů v různém složení. Kromě toho se v oddenku kurkumy vyskytují i menší množství olejů a pryskyřic. Z kurkumy je cenná především hlavní aktivní složka, flavonoid kurkumin, který může prospívat lidskému zdraví. Hůře se ale vstřebává. V potravinách ho najdete jako E100, objevuje se také ale pod názvy diferuloylmethan, kurkumová žluť, turmerova žluť.

Účinky na zdraví

Kurkuma tlumí proces zánětlivých faktorů a potlačuje srážlivost krevních destiček. Účinná je i při salmonelóze a prospěšná je také při zánětech tenkého střeva a žaludku. Prospívá i trávení tuků, protože pomáhá k tvorbě žluči. Pomáhá však i ke správné funkci jater. „Kurkuma má totiž výrazné antioxidační vlastnosti. Už v dávné ajurvédské medicíně tak byla užívána jako lék při toxickém poškození jater či při infekčním zánětu jater. Znovu ale mějte na paměti, že se jedná o blahodárný doplněk stravy. Při jakýchkoliv zdravotních komplikacích je nutné dbát rad svého lékaře,“ doporučuje praktická lékařka Lucie Nováková. Kurkuma je také jako mnoho dalších potravin dobrou prevencí proti rakovině – potlačuje totiž vývoj rakovinných buněk.

Její pravidelná konzumace také snižuje hladinu cholesterolu a celkově je dobrou prevencí proti problémům se srdcem. Najdeme v ní ale i kurkuminoidy, které jsou účinnými antioxidanty a chrání náš organismus před účinky volných kyslíkových radikálů. Její konzumace také prospívá našemu imunitnímu systému. Pomáhá i při chronickém onemocnění střevní sliznice – takzvané ulcerózní kolitidě. Prospěšná je ovšem i pro hubnutí a užívána je také při různých kožních problémech, jako je například lupénka. Což dokazuje i mnoho vědeckých studií.

Výskyt

Kurkuma roste divoce v lesích jižní a jihovýchodní Asie, ale pěstuje se v mnoha teplých oblastech světa, například na Srí Lance, v Indonésii, Číně, Peru, Haiti či na Jamajce. Největším výrobcem na světě je Indie.

Sběr 

Sbírají se zdužnatělé článkovité oddenky, které se podobají zázvoru.

Domácí recepty

Čaj z kurkumy

Ingredience: 500 ml vody, 2 lžičky kurkumového prášku, 1 lžička medu, 1 lžíce citronové šťávy, 1 špetka černého pepře. Postup přípravy: Do teplé vody přidejte 2 lžičky kurkumy, 1 lžičku medu, 1 lžíci citronové šťávy a špetku černého pepře. Vše pečlivě promíchejte a vypijte jeden, nebo dva šálky tohoto čaje denně. Užívá se na podporu trávení, pročištění těl, posílení imunitního systému a snížení cholesterolu.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.