Smrkový sirup proti kašli. Vyrobte si ho za pár minut! | Moje zdraví

Smrkový sirup proti kašli. Vyrobte si ho za pár minut!

4. června 2021 • 06:00

Sirup ze smrkových výhonků je oblíbeným domácím přípravkem při nachlazení. Chutná i dětem, a tedy se s nimi nemusíme prát kvůli každé dávce, jak to u některých kapek a sirupů proti kašli bývá. V dnešním článku má pro vás naše bylinkářka Markéta Janďourková tři různé recepty na tento báječný prostředek.

Proč se vyplatí vyrobit si sirup ze smrkových výhonků? Smrk (a tedy i jeho mladé světle zelené výhonky) obsahuje pryskyřici, éterické oleje, pinen, picein, vitamín C, třísloviny, kyselinu mravenčí, limonen, phellandren a cadinen. Proto se skvěle hodí k přípravě sirupu proti kašli. Ten kašel zmírní, rozpouští hleny a zabraňuje zánětům.

Snadný smrkový sirup

Začneme nejsnazším receptem, který obsahuje jen dvě suroviny.

Potřebujete: 250 g čerstvých smrkových výhonků, 250 g cukru, uzavíratelnou sklenici

Postup: Do sklenic vrstvěte postupně vždy vrstvu výhonků a vrstvu cukru, každou důkladně stlačte. Když je sklenice téměř plná (poslední vrstvu tvoří cukr), uzavřete ji a postavte až do podzimu na teplé místo. Poté přeceďte a uchovávejte v uzavřených sklenicích v temnu. Užívá se 1 polévková lžíce 3x–4x denně, dá se ovšem i vmíchat do čaje.

Smrkový sirup s vůní bezinek

Tento sirup má všechny vlastnosti předchozího, plus ještě přidanou hodnotu bezinek.

Potřebujete: 250 g čerstvých smrkových výhonků, plnou hrst bezinkových květů, 250 g cukru

Postup: Výhonky smíchejte s bezinkovými květy. Stejně jako u předchozího sirupu vrstvěte do uzavíratelné sklenice, jednotlivé vrstvy stlačujte a uzavřenou sklenici postavte na slunné místo. Díky obsaženým bezinkovým květům pomáhá nejen proti kašli, ale i proti teplotám.

Sirup proti kašli s bylinkami a výhonky

Na sběr je náročnější, odvděčí se vám však zesílenou účinností.

Potřebujete: 100 g květů prvosenek, 100 g květů fialek, 100 g sedmikráskových květů, 100 g podbělu, 100 g jitrocelových listů, 100 g smrkových výhonků, med podle potřeby

Postup: Všechny bylinky smíchejte s výhonky. Směs naplňte do sklenic a zalijte medem tak, aby bylo vše pokryté – jinak by se sirup mohl začít kazit. Uzavřete a postavte na slunné místo. Každý den promíchávejte, případně otáčejte sklenici střídavě na víčko a zpět. Po 6 týdnech vložte sklenici do vodní lázně a mírně zahřejte. Přeceďte, zbytky dobře vymačkejte a tekutinu naplňte do lahviček z tmavého skla. Uchovávejte v chladu a temnu. V případě potřeby užívejte až 6 polévkových lžic denně, a to tak, že necháte med v ústech pomalu rozpustit a až poté polknete.

 

Autor: Marie Bezděková, Markéta Janďourková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.