Levandulový olej: Posílí zdraví, rozzáří pleť a zklidní psychiku | Moje zdraví

Levandulový olej: Posílí zdraví, rozzáří pleť a zklidní psychiku

Video se připravuje ...
29. června 2021 • 06:00

Levandulový olej je jeden z nejpopulárnějších éterických olejů. Často se využívá při masážích či v aromaterapii a rozhodně to není pouze pro jeho aromatickou vůni – levandulový olej pomáhá bojovat proti celé řadě neduhů. Proč by neměl chybět v žádné domácnosti, to se dočtete v následujícím článku.

Co je levandulový olej a co obsahuje

Levandulový olej patří mezi tzv. esenciální (éterické) oleje, což je skupina olejů se specifickými vlastnostmi – v první řadě obsahují látky, které se při pokojové teplotě odpařují, a právě díky tomu se uvolňuje i příjemná vůně.

Video se připravuje ...
Levandule: Voňavá bylinka pro klidný spánekVIDEO 

Levandulový olej se získává z květů levandule lékařské (Lavandula angustifolia) pomocí destilace párou, to znamená, že k uvolnění oleje z květů se používá pára. Intenzita vůně je zpravidla ovlivněna tím, nakolik byly květy vystaveny slunečnímu záření.

Vše o pěstování levandule čtěte zde.

Levandulový olej obsahuje především terpeny (součást silic) a jejich deriváty – v první řadě linalool a linalylacetát, přičemž právě tyto dvě sloučeniny stojí za blahodárnými účinky levandule. Dále zde najdeme eukalyptol (cineol), kafr, limonen, levandulol, alfa-terpineol a další.

Levandulový olej je obecně určen k vnějšímu použití, ačkoli se začíná ukazovat, že vyloučené není ani užití vnitřní. Vždy je však potřeba dbát doporučení výrobce konkrétního oleje.

K čemu všemu se doma hodí levandule čtěte zde.

Levandulový olej v aromaterapii

Levandulový olej má poměrně široké využití, díky čemuž patří k nejoblíbenějším vonným olejům. Uklidňuje, ulevuje od bolestí hlavy a křečí, stabilizuje nervový systém, působí antistresově, má sedativní účinky a navozuje spánek. Lze jej využít k inhalacím i jako doprovodné pozadí při józe či meditaci.

Levandulový olej na podrážděnou pokožku

Levandulový olej je poměrně známý svými regeneračními a protizánětlivými účinky. Zklidňuje zarudnutí pokožky i různé formy dermatitidy, urychluje hojení ran, odřenin i popálenin a je vhodný také k ošetření hmyzího bodnutí. Dokáže rovněž bojovat proti akné – doporučuje se přidávat jej do léčivých zábalů a pleťových masek.

Další tipy na využití levandule najdete zde.

Kdo se v důsledku nošení roušky potýká s podrážděnou pletí, může si pár kapek oleje nakapat přímo na roušku a obtíže by měly ustoupit.

Video se připravuje ...
Připravte si domácí levandulový sirupVIDEO 

Velkou výhodou levandulového oleje je, že neobsahuje dráždivé látky, a může se tak bez obav používat i u dětí či osob s citlivou pokožkou. Jako jeden z mála esenciálních olejů se levandulový olej může používat i koncentrovaný, nicméně různé studie ukázaly, že zředěný olej je účinnější – lépe pronikne do hloubky pokožky. Ředit se může jak rostlinným olejem, tak běžným krémem, přičemž olej by měl být zastoupen ideálně 5 %. Vzhledem k tomu, že 20 kapek = 1 ml, do 100 ml běžného oleje či krému by mělo přijít 100 kapek esence. Případně je možné přidat vždy do každé dávky krému (1 oříšek) 2–3 kapky oleje.

Vše o levanduli a mateřství čtěte zde.
Vydejte se za levandulí do Provence. Podrobný článek si přečtěte zde.

Levandulový olej při nachlazení a zánětech

Levandulový olej je výborným pomocníkem při nachlazení. Usnadňuje odkašlávání, podporuje činnost dýchacích cest a zvlhčuje sliznice. Stejně tak dokáže tlumit projevy astmatu a bojovat proti zánětům horních i dolních cest dýchacích.

Nejúčinnější je přitom klasická inhalace – do hrnce s vodou přidáme pár kapek levandulové esence, přivedeme k varu, a jakmile se voda začne odpařovat, můžeme inhalovat. Většího efektu dosáhneme, pokud si při inhalaci přehodíme přes hlavu ručník.

Levandulový olej se osvědčil i při zánětech močových cest a kvasinkových infekcích.

Levandulový olej proti bolestem svalů a kloubů

Protože má levandulový olej uvolňující účinky, skvěle se hodí v případě namožených svalů či při menstruačních bolestech. Postižené místo lehce masírujeme esencí zředěnou rostlinným olejem, nejlepší je mandlový nebo jojobový olej.

Levandule působí také antirevmaticky – může se přidávat do mastí či koupelí.

Video se připravuje ...
Jak vybrat a pěstovat levanduliVIDEO 

Levandulový olej pro čisté prádlo bez bakterií

Ne náhodou název levandule připomíná latinské lavare, tedy mýt se. Levandule byla odjakživa spojena s hygienou a čistotou, zejména pro své antibakteriální a dezinfekční účinky. Stačí přidat pár kapek do běžného pracího prostředku a prádlo bude po vyprání voňavé a zbavené škodlivých mikrobů. Je také možné vyrobit si rozprašovač ze směsi vody a levandulové esence a pravidelně s ní ošetřovat oděvy.  

Říká se, že v levandulové vodě si prali oblečení i římští vojáci, aby se zbavili nepříjemného zápachu.

Co všechno byste ještě měli vědět o levanduli? Více čtěte zde.

Levandulový olej v dětské kosmetice

Jak již bylo zmíněno, všechny složky levandulového oleje jsou velmi šetrné, proto jej lze používat i u nejmenších dětí, ne však mladších než 3 měsíce (pro novorozence jsou esence příliš silné). Levandulový olej se může přidávat do koupelí i olejíčků. Pár kapek přitom dokáže zmírnit bolesti bříška i utišit plačtivé dítě. Pokud necháme esenci odpařovat během noci, zvýšíme tím pravděpodobnost klidného spánku kojence.

Levandulový olej pro zdravou a čistou psí srst

Účinky levandulového oleje určitě ocení i ti, kdo mají psího kamaráda. Při pravidelném vtírání 2% levandulového roztoku (40 kapek na 100 ml) je srst čistá, lesklá a jemná, navíc olej má i lehce antiparazitické účinky. Levandulový olej je obzvlášť vhodný, pokud psa trápí kožní problémy.

Levandulový olej jako účinný repelent

Vůně levandule odpuzuje nejrůznější hmyz včetně komárů. V takovém případě se používá levandulový olej neředěný, nakape se vždy jedna kapka na zápěstí, krk a kotníky. Mnohem větší účinnosti lze dosáhnout, pokud se levandulový olej smíchá s mátovým či citronelovým esenciálním olejem.

Jak si vypěstovat levanduli a vyrobit z ní esenci

Levandule je rostlina poměrně nenáročná. Stačí jí dostatek slunečního záření a spíše lehčí půda. Vypěstovat levanduli si můžeme ze semínek, nicméně je to poměrně pracné, protože v takovém případě je nutné zajistit semínkům dostatečné teplo i neustálou vlhkost. Jednodušší je koupit si přímo sazenice a vysadit je na slunné místo. Levanduli je nutné pravidelně stříhat, jinak bude růst do výšky, avšak málo kvést.

Domácí výroba levandulového oleje

Levandulový olej lze vyrobit velmi jednoduše, a to jak zatepla, tak zastudena.

Metoda zatepla je rychlejší, avšak dochází při ní k nepatrné ztrátě esenciálních látek. Při metodě zastudena jsou všechny účinné látky zachovány, avšak je nutné si na olej několik týdnů počkat. Nicméně v obou případech se používají sušené, nikoli čerstvé květy levandule.

Video se připravuje ...
Jak si doma vyrobit nahřívací levandulové polštářky?VIDEO 

Výroba zatepla

Sušené květy smícháme v hrnci s rostlinným olejem (olivovým, mandlovým či jiným), a to v poměru 1 : 1 (např. šálek oleje a šálek sušených květů). Směs pomalu zahříváme, a jakmile ji přivedeme k varu, vypneme vařič a necháme směs vychladnout. Uvolnění esencí z květů můžeme podpořit tím, že květy v chladnoucím oleji rozdrtíme. Po vychladnutí olej scedíme a máme levandulovou esenci.

Výroba zastudena

Stejně jako v předchozím postupu smícháme sušené květy levandule s rostlinným olejem, opět v poměru 1 : 1. Směs ovšem nevaříme, ale uložíme na teplé a slunné místo a po 2–3 týdnech scedíme.

Autor: Eva Tinková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.