Majoránka zahradní | Moje zdraví

Majoránka zahradní

Majoránka zahradní mírní nachlazení a posiluje funkci srdce.

Popis

Majoránka zahradní (Origanum majorana) je aromatická bylina či polokeř. Jedná se o vytrvalou rostlinu, v našem prostředí vydrží spíš jako jednoletá bylina. Lodyha je přímá, listy rostou vstřícně, jsou drobné, oválné nebo obvejčité. Květy jsou drobné, oboupohlavné a tvoří lichopřesleny na konci lodyhy. Kalich utváří jeden pysk, koruna je dvoupyská, má bílou až světle růžovou barvu. Plody jsou tvrdky, ty však uzrávají jen na teplých místech.

Účinné látky

Majoránka je bohatá na antioxidanty, taktéž na vitamíny A a C, dále železo a vápník. Rovněž v ní najdeme třísloviny, hořčiny a silici.

Použití

Silně vonící bylinku si spojujeme samozřejmě nejvíce s kuchyní, dává se do polévek, omáček i salátů. Jako odvar funguje i v podobě čaje, výtečná je jako přísada do esenciálního oleje, krému na pleť, tělového mléka, gelu na holení i klasického mýdla.

Účinky na zdraví

Mírní nachlazení, klidní při kašli a potížích s průduškami. Také zlepšuje trávicí problémy, má antivirové, protizánětlivé i antibakteriální účinky. Posiluje funkci srdce, snižuje krevní tlak, tlumí bolesti hlavy i křeče.

Výskyt

Původ majoránky můžeme hledat už ve starověkém Egyptě a v dobách dávné antiky, kde se užívala jako koření i blahodárná bylina. Pěstovala se později i ve Středomoří na mělkých a suchých půdách, odkud se rozšířila do zbytku Evropy. I když ji můžeme pěstovat u nás, vydrží pouze v letním období.

Sběr

Majoránkovou nať sbíráme třikrát do roka, v červenci a srpnu. Poprvé ji stříháme ve chvíli, když se objeví květní pupeny (stonky řežeme pět cm nad zemí, aby mohla znovu obrazit). Sklizenou bylinu svážeme, usušíme a poté sejmeme listy ze stonků.

Domácí recepty

Majoránková mastička urychluje hojení ran, pomáhá regeneraci bolavých svalů. Vezměte čtyři lžičky drcené majoránky a zalijte je dvěma lžícemi vinného destilátu. Hodinu nechejte směs přikrytou, poté přidejte dvě lžíce sádla a za stálého míchání zahřívejte 10 minut ve vodní lázni. Proceďte a naplňte jí kelímky. Skladujte v ledničce po dobu jednoho měsíce.

Majoránkový olej rovněž pomáhá od bolesti. Čtyři lžíce nasekané čerstvé majoránky smíchejte se 100 ml oleje. Nechejte měsíc odstát v uzavřené nádobě na teplém místě. Pak přeceďte, naplňte znovu do uzavíratelné lahvičky (nejlépe tmavé).

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.