Mochna husí | Moje zdraví

Mochna husí

Mochna husí je známá především díky svým skvělým účinkům proti křečím, pomáhá při menstruaci i průjmech.

 

Popis

Mochna husí (Potentilla anserina) je rostlina, kterou sice považujeme za plevel, ovšem má řadu blahodárných účinků. Množí se za pomoci plazivých šlahounů, z jejího oddenku vyrůstají růžice listů, z nichž rostou lodyhy (vysoké až jeden metr). Je pokrývají lichozpeřené listy s dlouhými, nahnědlými palisty, které mají vejčitý tvar. Na obvodu jsou pilovité, na rubu pak šedobíle chlupaté, na líci chlupaté. Část výběžkaté lodyhy končí květem. Z paždí posledního listu vyrůstá druhá část lodyhy, která je zakončená květem, odtud pak vyrůstá další část. Taková lodyha se jmenuje sympodium. Květy mají v průměru 2,5 cm a vyrůstají na stopkách. Miskovitý tvar tvoří pět kališních lístků, ty se střídají s pěti rozeklanými lístky a ještě zde najdeme pět zlatožlutých obvejčitých lístků. Uprostřed květu je velký počet semeníků s čnělkami. Někdy se zde nacházejí také květy jen s pestíky, tedy samičí květy. 

Účinné látky

Nať rostliny obsahuje silice, tříslovinu, tormentol, hořčin, organické kyseliny, pryskyřici, cholin, vitamín C a minerální látky. Složení ovšem není zcela prozkoumané, protikřečové účinky mají na svědomí zatím blíže nepoznané látky.

Použití

Používá se nať i kořen v podobě nálevů a čajů, bylina se nejčastěji zpracovává do podoby prášku.

Účinky na zdraví

Mochna husí je známá především díky svým skvělým účinkům proti křečím. Pomáhá při bolestivé menstruaci, také staví průjmy. Umí zastavit krvácení, hojí rány a působí protizánětlivě.

Výskyt

Původem je rostlina z jihovýchodní Asie, dnes se jí daří i v oblastech mírného pásu na severní polokouli. Najdeme ji i v Jižní Americe, Austrálii a na Novém Zélandu. Svědčí jí vlhká místa, pastviny, rumiště i zahrady. Důležitá je pro ni dusičnatá půda.

Sběr

Sbírá se nať v období května a června při květenství. Kořen se sbírá v září a říjnu, usušený se práškuje.

Domácí recepty

Čaj z mochny působí na průjmy a křeče. Stačí dvě lžičky mochny přelít 250 ml vroucí vody, nechat 15 minut louhovat a pít dvakrát denně.

Obklad z mochny ulevuje při bolestech a hojí rány. Stačí do látky zabalit 100 g sušené mochny, zahřát pod parou a teplý obklad přiložit na bolavé místo. Nejlépe bude, když místo budete moct obalit ještě alobalem, aby obklad vydržel co nejdéle teplý.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.