Přeslička rolní | Moje zdraví

Přeslička rolní

Přeslička rolní si poradí s tuberkulózou i menstruačními potížemi.

Popis

Přeslička rolní (Equisetum arvense) je vytrvalá, výtrusná bylina, která dorůstá do výšky až 70 cm. Můžete si ji splést s přesličkou bahenní, ovšem pozor, ta je prudce jedovatá! Přeslička rolní má na rozdíl od přesličky bahenní výrazný sezónní dimorfismus. Na jaře se objevuje fertilní lodyha s výtrusnicovým klasem. Nejprve není zelená, spíš hnědavá až červenohnědá, v létě se zbarví do tohoto koloritu. Lodyha je také mělce rýhovaná, větví se přeslenitě. Střední dutina sahá do třetiny průměru lodyhy. V uzlině najdeme pochvu, kterou zdobí bočně srostlé listy, jež nahoře utvářejí zuby této pochvy.  

Účinné látky

V bylině najdeme především vysoký obsah kyseliny křemité, záleží na obsahu křemíku v půdě, kde přeslička roste. V rostlině může být až 10 % křemíku. Dále jsou zde zastoupeny saponiny, silice i flavonoidy.

Použití

Rostlina je skvělá jako obklad i nálev v podobě čaje. Rovněž blahodárně působí jako kloktadlo, to je účinné zejména při zánětech. Někdy je dobré vývar z přesličky držet v ústech 10 minut, zánět v dutině ústní ustoupí.

Účinky na zdraví

Přeslička rolní má skutečně hojivé a regenerační účinky. Posiluje také cévy, zmírňuje krvácivost v nosu. Dále klidní žaludeční křeče a pomáhá mírnit překrvení sliznice. Skvěle se hodí při léčbě (i prevenci) močových kamenů i zánětů (např. kostní dřeně). Také si poradí s tuberkulózou plic a mírní výskyt krve v moči a menstruační krvácení.

Výskyt

Rostlinku najdeme skoro v celé Evropě i Asii s výjimkou tropického pásma. Vyskytuje se rovněž ve velké části Severní Ameriky, občasná stanoviště byla nalezena na Novém Zélandu a v Jižní Africe.

Sběr

Přeslička se sbírá od června do září. Sbírá se lodyha, ovšem bez černého oddenku. Suší se na vzdušných místech nebo na umělém teple.

Domácí recepty

Odvar na tlumení zánětů odstraňuje bolest v krku i afty v ústech. Vezměte nať přesličky, kterou nasekejte. Jednu čajovou lžičku přelijte 250 ml studené vody a přiveďte k varu. Vařte ještě 15 minut, přeceďte a nechte trochu vychladnout. Na záněty dutiny ústní nechte nápoj 10 minut v ústech. Rovněž čaj můžete pít, doporučujeme třikrát denně.

Koupel skvěle mírní artritidu. Do teplé vody ve vaně dejte nálev ze 100 g nakrájené přesličky. Ji den předtím nechte louhovat ve studené vodě, poté převařte, nechte 15 minut povařit a poté přeceďte. Vzniklý nálev použijte a koupejte se v něm maximálně 20 minut.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.