Křeče v břiše | Moje zdraví

Křeče v břiše

Bolest břicha lze popsat jako lokalizovanou, křečovitou nebo tzv. koliku. V tomto článku se zaměříme především na křeče v břiše. Jde o svíravou bolest, při které je těžké se narovnat či uvolnit.

Bolest břicha a s ní mnohdy spojené křeče se vyskytují mezi hrudní a pánevní oblastí. Bolest může být tupá, vystřelující, přerušovaná, trvalá nebo ostrá. Pokud mluvíme o křečích v břiše, bohužel si pod tímto pojmem každý představíme něco jiného. Jedná se totiž o velmi subjektivní, těžko popsatelný pocit. Mezi orgány působící při zánětu, nemoci nebo poranění bolest břicha patří: tlusté a tenké střevo, slepé střevo, žaludek, slezina, žlučník, játra, slinivka, ale i ledviny nebo pohlavní orgány.

Velký přehled bolestí břicha najdete zde. 

Příčiny křečí v břiše

Křeče mohou být spojeny s průjmem, zácpou nebo nadýmáním. Obecně zažívací obtíže, dlouhodobě špatná strava, zejména pak mastná a těžká jídla, mohou při trávení způsobit křečovitou bolest v břiše. V takovém případě může souviset se žlučníkovými kameny, kdy pacienty často přepadají koliky spojené s nevolností. Ty mohou provázet rovněž neprůchodnost střev, komplikace v ledvinách i překážka ve žlučníku. Tato bolest se objeví náhle a může trvat i několik minut. Kruté nesnesitelné křeče však může způsobit „obyčejná“ plynatost.

Další informace o nadýmání a poruchách trávení čtěte zde.

U žen se křeče projevují při menstruaci, po prodělaném potratu nebo nemoci ženských reprodukčních orgánů. Pokud je bolest nesnesitelná a trvalejšího charakteru či se opakuje, určitě je třeba navštívit gynekologa.

Břišní křeče mohou poukazovat i na otravu např. houbami, bylinami či nebezpečnými chemikáliemi.

Křeče obvykle přichází a odchází a mohou být ponechány bez léčby, dokud neodezní, pokud se ovšem jedná o mírné příznaky! Řešením pak jsou i volně dostupné léky, jednorázové přípravky na zastavení průjmu, proti nadýmání nebo projímadla na zácpu. Nejen v lékárně jsou k dostání též přírodní prostředky jako jsou různé bylinné čaje a kapky, jež Vám od těchto potíží uleví. Jestliže nic nezabírá a bolest neustupuje, je potřeba se poradit s praktickým lékařem. Ten Vás pravděpodobně pošle ke gastroenterologovi na speciální vyšetření.

Pokud se ovšem jedná o velmi silné, ostré křeče, které neustupují, neprodleně navštivte lékaře. V případě akutního stavu neváhejte volat sanitku, může se totiž jednat o závažný stav či onemocnění, někdy ohrožující dokonce život (prasknuté slepé střevo, zánět žlučníku, rakovina slinivky břišní, jater či žaludku, ale též Crohnova nemoc).

Autor: peš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.