Nachlazení před dovolenou? Zažeňte ho pomocí bylinek | Moje zdraví

Nachlazení před dovolenou? Zažeňte ho pomocí bylinek

Nachlazení před dovolenou? Zažeňte ho pomocí bylinek
Autor: istock.com
5. srpna 2020 • 06:00

Pokud se právě chystáte na dovolenou, je nachlazení určitě tím posledním, co byste si přáli. Jestliže máte ale přesto pocit, že „na vás něco leze“, vyzkoušejte léčivé bylinky. Ušetříte své tělo chemie a posílíte ho přírodní cestou. Za vyzkoušení to určitě stojí, co říkáte?

Violka rolní

Violka rolní neboli maceška obsahuje flavonoidy, antokyany, slizovité látky, peptidy, deriváty kyseliny salicylové, třísloviny, karotenoidy a vitaminy E a C. „Pomáhá nejen s kožními problémy u dětí a s akné u dospívajících, ale i s nachlazením a vlhkým kašlem. Je vhodná i pro nejmenší,“ říká bylinkářka Markéta Janďourková.

Nejsnazší forma užití je podle ní čaj: Jednu čajovou lžičku sušené macešky zalijte 250 ml vroucí vody. Nechte 5 minut odstát a přeceďte. Pijte tři šálky denně.

Zázvor lékařský

Zázvor obsahuje cineol, shogaol, borneol, linalool, camfen, gingerol a phellandren. Mírní nevolnosti, podporuje krevní oběh a posiluje imunitu. Je tedy dobré ho v rizikových obdobích užívat preventivně. „Pokud vás už nějaký ten vir skolil, přichystejte si následující nápoj: 5 cm dlouhý kousek zázvoru oloupejte a odšťavněte. Pokud nemáte odšťavňovač, zázvor nastrouhejte a vložte do sklenice. Přidejte šťávu z jednoho citronu, lžíci medu a zalijte horkou – ne však vařící – vodou. Pijte 2x denně tak teplé, jak snesete,“ doporučuje odbornice.

Česnek kuchyňský

Česnek obsahuje cholin, jód, vitamíny A, B1, B6, C, éterické oleje, glykosidy, allicin a hormony. Podporuje vykašlávání, působí antisepticky, snižuje krevní tlak.

„Pokud se vám nechce chroupat samotné stroužky, připravte si polévku proti nachlazení. Jestliže se o vás nachlazení teprve pokouší, tímto ho zaženete: 800 ml zeleninového vývaru, 15 oloupaných stroužků česneku, 2 mrkve, polévkovou lžíci petrželové natě, lžíci lístků koriandru, lžíci lístků máty, lžíci bazalkových lístků a kari podle chuti vložte do hrnce, přiveďte k varu a nechte 30 minut nezakryté mírně vařit. Pak propasírujte přes cedník a pijte před obědem a před večeří jeden šálek. Zároveň můžete již při přípravě inhalovat páru z polévky,“ prozrazuje postup Markéta Janďourková.

Majoránka zahradní

Majoránka obsahuje třísloviny, hořčiny, éterické oleje, kafr a borneol. Mírní kašel, což se při letních (ale i těch klasických) virózách hodí. „Můžete ji přidat do výše uvedené česnekové polévky nebo si připravit takzvaný magorák. Nenechte se odradit ingrediencemi – na chuť je to nápoj příjemný a působí až zázračně rychle,“ říká bylinkářka.

A jak na něj? 1 l vody přiveďte k varu, přidejte dvě velké, nakrájené cibule a 5 minut povařte. Vsypejte dvě polévkové lžíce majoránky (lze nahradit i tymiánem, účinek bude stejný), ještě minutu povařte, odstavte a nechte 20 minut louhovat. Přeceďte, oslaďte medem a přidejte šťávu z poloviny citronu. Pijte tři šálky denně.

Vrba bílá

Vrbová kůra obsahuje glykosid salicin, flavonoidy a třísloviny. Dříve se z ní extrahovala kyselina salicylová – základ aspirinu. Kdo tedy tento lék nesnese, měl by se vyhnout i přípravkům z vrbové kůry.

„Kdo tento problém nemá, může si z vrbové kůry připravit čaj: 1 čajovou lžičku na malé kousky nakrájené kůry zalijte ¼ l studené vody, přiveďte k varu a nechte 5 minut táhnout (tedy stáhněte teplotu na nejnižší stupeň, ale nevypínejte). Pak přeceďte. Dva šálky takového čaje za den jsou dostačující, překročit toto množství se důrazně nedoporučuje,“ upozorňuje bylinkářka. 

Účinky čaje jsou podobné jako u aspirinu – vrbový čaj snižuje horečku a tiší bolest. Těhotné ženy však přípravky z vrbové kůry užívat nesmějí.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.