Zdravé letní osvěžení? Vyzkoušejte nápoje podle bylinkářky | Moje zdraví

Zdravé letní osvěžení? Vyzkoušejte nápoje podle bylinkářky

Zdravé letní osvěžení? Vyzkoušejte nápoje podle bylinkářky
Autor: istock.com
23. července 2020 • 06:00

Není nic příjemnějšího, než si v horkém létě dopřát sklenici vychlazeného nápoje. Který ale vybrat, aby osvěžil a zároveň podpořil naše zdraví? Zapomeňte na kupované drinky a vyrobte si doma vlastní nápoj − s bylinkami, které doporučuje odbornice. 

Nealkoholické mojito

Namícháte si ho doma snadno s pomocí voňavé máty. „Máta v létě občerství, a pokud máte vysoký tlak, za pomoci máty ho snadno snížíte. Lidé s nízkým tlakem by se jí však měli vyhýbat. Máta uvolňuje křeče, zabraňuje nadýmání a posiluje nervy. V létě si z ní můžete připravit snadný chutný nápoj – nealkoholické mojito,“ radí bylinkářka Markéta Janďourková.

Přísady: svazek máty, dvě limetky, hnědý cukr podle chuti, perlivá voda

Postup: Mátu nahrubo nasekejte, limetky nakrájejte na čtvrtky a vše vložte do většího džbánu. Zasypte cukrem a podrťte – například obráceným koncem vařečky. Zalijte vychlazenou perlivou vodou a podávejte na kostkách ledu.

Kopřivová limonáda

„Kopřiva je jedna z nejvšestrannějších bylinek, která navíc roste téměř všude. Kopřiva napomáhá krvetvorbě, podporuje látkovou výměnu, zabraňuje průjmům, posiluje, snižuje krevní tlak, dokonce i cholesterol,“ říká bylinkářka. „Nápoj z ní je asi nejsnazší. Stačí nasekat svazek kopřiv, zalít vodou a nechat přes noc vylouhovat. Pak přeceďte a vychlazené popíjejte,“ prozrazuje recept.

Meduňkový sirup

„Meduňka je bylinka s příjemnou vůní i chutí. Posiluje nervy i žaludek, mírní křeče a podporuje klidný spánek. Z meduňky si můžete připravit sirup, který se skvěle hodí do letních limonád. K chuti přijde ale i v zimě jako vzpomínka na prosluněné letní dny,“ doporučuje Markéta Janďourková.

Přísady: Svazek meduňky, dvě limetky, 500 g cukru, 1 l vody

Postup: Meduňku nasekejte nahrubo, limetky pokrájejte na kolečka. Zalijte převařenou vodou a nechte do druhého dne odstát. Přeceďte, vmíchejte cukr a zahřívejte, dokud se nerozpustí. Ještě horký sirup naplňte do lahví.

Míchaný bylinkový nápoj

„Obsahuje vyvážený poměr bylinek ve směsi zaručující lahodnou chuť. Kombinuje pozitivní účinky máty a meduňky, navíc je v něm bazalka podporující zažívání, zklidňující podrážděné nervy, zvyšující potenci a povzbuzující chuť k jídlu. Přidejte ještě rozmarýn, který posiluje krevní oběh, mírní křeče, vzpružuje a podporuje tvorbu žluči. Je to ideální nápoj na rodinné posezení spojené s grilováním,“ říká bylinkářka.

Přísady: 10 stonků meduňky, 10 stonků bazalky, 10 stonků máty, 5 menších snítek rozmarýnu, 1 citron, 1l jablečného džusu, 1l perlivé vody, kostky ledu

Postup: „Ze stonků otrhejte lístky a spolu s jablečným džusem a šťávou z citronu dejte do hrnce. Přiklopte, přiveďte k varu, vypněte plotýnku a nechte půl hodiny louhovat. Když teplota klesne tak, že tekutina při kápnutí na ruku nepálí, vyjměte bylinky a důkladně je vymačkejte. Tekutinu slijte do džbánu a uložte do lednice,“ popisuje přípravu Markéta Janďourková.

Sirup z růže

„Jemná vůně růží uklidňuje a navozuje příjemnou náladu. V kombinaci s granátovým jablkem působí tento nápoj jako mírné afrodiziakum. Tedy – ideální pro dlouhé letní večery,“ usmívá se bylinářka.

Nejprve si připravte růžový sirup.
Přísady: 150 g okvětních růžových lístků ze silně vonících, chemicky neošetřených růží, 0,5 l vody, 1 kg cukru, šťávu ze dvou limetek

Postup: Vodu přiveďte k varu a vmíchejte do ní omyté růžové lístky. Pět minut povařte, odstavte a nechte dvě hodiny louhovat. Přeceďte, přidejte cukr a na nízkém stupni vařte tak dlouho, dokud není sirup čirý, tedy zhruba 20 minut. Limetovou šťávu přeceďte a přidejte k tekutině. Povařte ještě pět minut, naplňte do čistých lahví a uzavřete.

Limonáda z růže

Přísady: 1 l džusu z granátových jablek, 100 ml růžového sirupu, 50 ml grapefruitového džusu, med podle chuti, pár mátových lístků na ozdobu

Postup: „Ve džbánu smíchejte oba džusy s růžovým sirupem a podle chuti oslaďte medem. Sklenice naplňte do poloviny ledovými kostkami a zalijte připravenou limonádou. Ozdobte mátovými lístky a podávejte,“ radí zkušená bylinkářka.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.