Žlučníkové kameny, žlučové kameny | Moje zdraví

Žlučníkové kameny

Žlučové nebo žlučníkové kameny (odborně cholelithiáza) jsou onemocněním zažívacího traktu a vznikají při nerovnováze ve složení žluči.

Mohou se vyskytovat kdekoli v průběhu žlučových cest, ale nejčastěji se nacházejí ve žlučníku. V naší populaci se vyskytují asi u 10 až 20 % obyvatel (ve věku nad 50 let se vyskytují u 30 % mužů a 50 % žen).

Vznikají nerovnováhou ve složení látek, ze kterých se skládá žluč. Molekuly se začnou shlukovat a začnou vytvářet krystalizační jádra, kolem kterých se postupně nabalují další a další molekuly, až vznikne kámen. Nemusí ovšem dojít ke vzniku kamene, ale může vzniknout písek nebo „blátíčko“, které ovšem mohou působit stejné komplikace jako kameny. Kameny rozdělujeme podle jejich látkového složení na cholesterolové, pigmentové a smíšené.

Riziko vzniku kamenů mají lidé s diabetem, obezitou, těhotné ženy a lidé po operacích zažívacího traktu.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Žlučník

Příznaky žlučníkových kamenů

Cholelithiazu můžeme rozdělit na dvě formy podle toho, jestli má klinické příznaky, nebo nemá příznaky. Bezpříznaková forma se vyskytuje v 60 až 70 % všech případů, zjistí se až při vyšetření nebo operaci pro jiné postižení nebo až při pitvě. Symptomatické onemocnění má dva projevy:

1. Biliární kolika - bolest vzniká náhle, nejčastěji v oblasti pravého podžebří a v nadbřišku, prochází do zad nebo pod lopatku. Bolest trvá minuty až hodiny. Objevuje se nejčastěji po požití tučného, mastného jídla. Často dochází ke zvracení, které však nepřináší úlevu od bolesti.

2. Biliární dyspepsie - tlaky v podžebří a nadbřišku, nesnášenlivost některých jídel, plynatost, říhání, nepravidelná stolice.

Léčba žlučníkových kamenů

Léčba se liší podle druhu cholelithiázy. Akutní biliární kolika se léčí hladovkou, klidem na lůžku, obklady na oblast pravého podžebří. Lékař předepíše spasmolytika případně analgetika. Opakující se obtíže se řeší operativně odstraněním žlučníku (v současné době nejčastěji laparoskopicky), rozpouštěním kamenů (podáváním látek rozpouštějících kameny, nedá se použít vždy), rozbitím rázovou vlnou (analogie s technikou používanou na močové kameny) nebo lázeňským léčením (používá se u pacientů neschopných operace).

Léky

Lékař předepíše spasmolytika, bolest se léčí analgetiky.

Bylinky

Pomáhají čaje z těchto bylin: smetánka lékařská, řapík lékařský, jablečník obecný, boldovník vonný, krušina olšová, máta peprná, heřmánek pravý, kurkuma. Doporučována je konzumace černé ředkve.

Homeopatika

Po konzultaci s lékařem a zkušeným homeopatem je možné užívat tyto přípravky: Belladonna, Bryonia, Chelidonia, Colocynthis.

Domácí léčba a babské rady

Žlučníkové kameny i jiné nemoci žlučníku lze doma léčit zejména dietou. Vyhýbat se smaženým a tučným a kořeněným jídlům, alkoholu, většímu příjmu potravy najednou.

Vyšetření

Diagnostika je poměrně snadná a provádí se fyzikálním vyšetřením, vyšetřením ultrazvukem, laboratorním vyšetřením krve a moči, případně rentgenem břicha.

Délka léčby

Individuální
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Možné komplikace

Hlavní komplikací je zaseknutí kamínku v některém zúžení. To může vyvolat například žloutenku (pokud se zasekne u vývodu do jater), zánět žlučníku či jeho protržení. Dalším místem, kde zaseknutý kamínek způsobí velké komplikace, je vyústění žlučovodu a slinivky do tenkého střeva. Společným působení žlučových a slinivkových šťáv může vzniknout zánět žlučníku, jater a slinivky.

Trvalým následkem může být odstranění žlučníku a doživotní dieta.

Prevence 

Prevencí je zdravá strava v přiměřeném množství. Také klid při a po jídle. Vyhýbat se smaženým, tučným a kořeněným jídlům, alkoholu ve větším množství. Pomáhá také jíst jídla s nízkým obsahem cholesterolu, jako jsou cibule, česnek, artyčoky, fazole, houby, jablka, len (semínka nebo chléb), mandle, oves, ryby, rýže, červené víno, vlašské ořechy.

Kdy jít k lékaři

Lékaře vyhledejte při bolestech na pravé straně pod žebry, při zvracení a zchvácenosti po jídle, plynatosti, nadměrném říhání.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.