Proč je pro diabetiky důležitý chrom? | Moje zdraví

Proč je pro diabetiky důležitý chrom?

Proč je pro diabetiky důležitý chrom?
Chrom může být toxický, ale také zdraví prospěšný • Autor: iStock.com
10. července 2017 • 06:00

Chrom je stopový prvek často zmiňovaný při hubnutí. Velkou roli ale hreje také u diabetiků. Slinivka diabetika vyplavuje buď málo inzulinu, nebo naopak dostatek, ale organismus jej nedokáže využít. V obou případech nebezpečně stoupá hladina cukru v krvi. V této chvíli může pozitivně zasáhnout právě chrom.

Inzulin je hormon, který organismus využívá k přeměně cukru, škrobu a dalších potravin v energii, kterou potřebujeme pro každodenní život. Za normálních okolností vše probíhá hladce, v případě onemocnění diabetem je zapotřebí inzulin buď dodat zvenku, nebo mu pomoci, aby se dobře vstřebal do buněk.

Během přenosu glukózy z krevního oběhu do buněk s inzulinem úzce „spolupracuje“ stopový prvek chrom. K objasnění mechanismu této pomoci přispěl prof. J. B. Vincent z Alabamské univerzity: Uvnitř buněk objevil nízkomolekulární bílkovinu, kterou nazval chromodulin. Ten obsahuje aminokyseliny glycin, cystin, glutamát a aspartát.

„Profesor Vincent zjistil, že inzulin, který se po vzestupu glykemie usazuje na povrchu buňky, vyvolá vstřebávání jak glukózy, tak chromu do nitra buněk. Rozložení glukózy na CO2 a vodu a uvolnění energie zajišťuje především enzym tyrosinkináza. Účinnost tohoto enzymu se zvýší až osminásobně, je-li aktivován nám již známým chromodulinem,“ vysvětluje MUDr. Josef Mainz, CSc., který se dlouhodobě zabývá rolí stopových prvků a minerálů v organismu.

Laicky řečeno, molekula chromodulinu dokáže zevnitř „odemknout“ buňku, aby do ní inzulin mohl vpravit větší množství glukózy. „Při nedostatku chromu se proto účinnost inzulinu snižuje a k účinné regulaci hladiny krevní glukózy je třeba zvýšená tvorba inzulinu ve slinivce břišní. Na počátku poruchy metabolismu glukózy (stav před vznikem diabetu) se ještě daří udržovat její normální hladinu v krvi, ale již za cenu zvýšené hladiny inzulinu. Při diabetu 2. typu pak existuje zvýšená hladina krevní glukózy přesto, že i inzulinu je více,“ dodává docent Mainz.

V čem je chrom?

„Trojmocný chrom je všude kolem nás, nejen v potravinách a nápojích, ale i ve vzduchu. Je prakticky netoxický, na rozdíl od šestimocného chromu používaného v průmyslové výrobě. V této podobě je silně toxický a způsobuje vážná onemocnění. Jeho mikrodávky se sice mohou uvolňovat třeba z nerezových příborů, ale účinkem kyselosti žaludeční šťávy se chrom mění na neškodný trojmocný,“ vysvětluje doktor Mainz. K bohatým zdrojům tohoto minerálu patří například celozrnné pečivo, cereálie, libové maso, sýry, ale i některé druhy koření (například pepř nebo tymián).

Zajímá vás, co byste měli a neměli jíst, pokud máte diabetes? Podívejte se na video.

Video se připravuje ...
Odbornice na výživu Karolína Hlavatá radí pacientům s cukrovkou, jakým potravinám dávat přednostVIDEO 

Bohaté na chrom jsou pivovarské kvasnice. Obsah chromu v potravinách nemusí být na stále stejné úrovni. „Při realizaci nových studií se dodržují přesná pravidla a výsledek podávání účinné látky se porovnává s podáváním neúčinného placeba. U prací zaměřených na chrom bylo zjištěno, že podávání trojmocného chromu, vázaného na aminokyseliny a jiné organické látky kvasnic (patentovaná látka ChromoPrecise), je statisticky významně účinnější. Vstřebání do organismu je dokonce až desetkrát vyšší než u anorganických sloučenin chromu. To potvrdila v nedávné době i EFSA, instituce Evropské unie pro dohled nad kvalitou a bezpečností potravin,“ uzavírá Josef Mainz.

Zajímavost: Americký vědec Richard A. Anderson podával po dobu jednoho roku diabetikům 2. typu trojmocný chrom v dávce 1000 mikrogramů denně. U všech došlo ke statisticky významnému poklesu ranní a takzvané dvouhodinové glykemie a k poklesu hladiny cholesterolu. To bylo impulzem pro hledání úlohy trojmocného chromu na buněčné úrovni.

Autor: red
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.