Škytavka | Moje zdraví

Škytavka

Celkem banální problém, který ale může být signálem nějakého vážnějšího onemocnění. Vzniká následkem prudkého nasátí vzduchu do plic, přičemž dojde zároveň k uzavření hlasivek . Záškuby bránice pak vedou k projevům, které známe jako škytavku.

Příčiny

Plyn v žaludku a jeho roztažení

Škytavka je zcela klasický následek hltání. V té chvíli je žaludek roztažený, protože do sebe dostal hodně potravy a s ním i hodně spolykaného vzduchu. Přispívá k tomu i plyn z perlivých nápojů.

Změna emocí

Náhlá změna emocí, moment překvapení, ale někdy i také třeba orgasmus mohou ovlivnit nervové centrum a vyvolat škytání. Je přitom jedno, zda jde o strach, nebo o radost.

Podráždění bránice

Bránice, respektive brániční nerv prochází hrudníkem, a tak jej mohou ovlivnit i různé onemocnění vznikající okolo něj. Jde například o zápal plic nebo rakovinu plic či jícnu nebo i zánět osrdečníku.

Léky a alkohol

Různé látky ovlivňující nervovou soustavu mohou způsobit škytání. Nejčastěji jde o alkohol, ale i léky na bolest či epilepsii. Vyvolat škytání může také jakákoli nerovnováha v těla způsobená například problémy s nevyrovnanou hladinou minerálů, například sodíku, může jít ale také o následek selhání ledvin.

Úraz

Škytavka může být i projevem vážného poškození nervového kmene nebo jiných onemocnění nervového systému, jako jsou třeba mozková mrtvice, nádor na mozku, mrtvice nebo zánět mozkových blan nebo mozku či projev roztroušené sklerózy.

První pomoc

Traduje se spousta babských rad počínající zvednutím ruky a pomyslením na bílého koně, což je zjevně rada, která odvedením pozornosti od dechu k něčemu jinému může pomoci. Spoléhá se také žvýkačku nebo žvýkání bylin, jako jsou máta, tymián, rozmarýn, bazalka či estragon. Mají totiž uvolňující účinky. Podobný efekt můžou udělat i citron, propolisové kapky nebo jablečný ocet. Pomoci může i to, když si na chvíli zacpete obě uši nebo zadržíte dech.

Musím k lékaři?

Pokud jde o krátkodobý problém, kde je celkem jasné, proč vznikl, tak rozhodně ne, pokud by šlo o dlouhotrvající potíže, tak je třeba vyšetření.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.