Letní boty: Proč škodí žabky a jak si na chození ve vedru vybrat správně | Moje zdraví

Letní boty: Proč škodí žabky a jak si na chození ve vedru vybrat správně

Letní boty: Proč škodí žabky a jak si na chození ve vedru vybrat správně
Autor: Shutterstock.com
3. srpna 2020 • 06:00

Proč jsou žabky a podobná obuv tak nevhodné pro chození na delší vzdálenost, než je od slunečníku do vody? Na dovolené vám prostě jedny boty stačit nebudou. A jaké je riziko nakupování bot v zahraničí?

Plážová obuv je vhodná na krátké vzdálenosti, pokud si ji ale vezmete na procházku, byť jen po městě, nemůžete se divit, že vás budou nohy bolet. Proč? Protože chodidlo stále hledá oporu a celkově není chůze v těchto botách tak jistá.

Letní obuv by sice měla dýchat, ale musí noze poskytnout dostatečnou oporu. Pravidla zdravého a zároveň pohodlného obouvání, která můžete i najít na webu pohodlipronohy.cz, definují, jak má vypadat bota, která je pohodlná a přitom zdravá a bezpečná. U letní obuvi je například důležité, jak je ohebná v prstové části. Tuhá a nepoddajná obuv totiž zvyšuje únavu a potivost nohou, čímž narušuje pohodlí chůze a působí zdravotní problémy, jako jsou například pokles klenby nebo i záněty Achillovy šlachy.

Boty si během dne měňte

Dalším důležitým parametrem pro výběr letních bot je přizpůsobivost boty, zejména když ji musíte mít na noze delší dobu. Správně by se totiž obuv měla během dne měnit podle daného účelu, jak potvrzuje odborník na zdravé obouvání Dominik Šprunk: „Každá bota by měla splňovat určitý účel, který se týká nějaké aktivity. Během dne je proto vhodné měnit obuv dle účelovosti a ve chvíli, kdy je to možné a vhodné, pokud možno ulevit namáhaným nohám a chodidlům tím, že se přezujeme do otevřených pantoflů, nejlépe zdravotních. Noha lépe dýchá a tím dojde také k jejímu lepšímu prokrvení. Nohy totiž během dne i v závislosti na teplotě, námaze a prostředí mění svůj objem, a to třeba až o 20 procent.“

Při nákupu obuvi je tak důležité přemýšlet o jejím účelu a době nošení. Jak vysvětluje Mgr. Martina Schrötterová z Ateliérů zdravého obouvání, při výběru bot je dobré vybírat zákazníkům takové boty, které umožňují pro celodenní nošení různé možnosti nastavení. Pokud třeba ráno vyrazíte na výlet v trekingových sandálech, je dobré, aby měly pevnou patu, pružnou podešev a různé upínací pásky, buď na suchý zip, nebo přezku, abyste si je v průběhu dne, kdy noha více nateče, mohli povolit. Důležitý je i materiál, umělé kůže a plasty dýchání a zdraví nohy rozhodně nepomohou a navíc se rychleji ničí. Zdravá bota by měla být z pravé kůže nebo textilu, s tvarovanou stélkou pro podporu klenby z neklouzavého materiálu a s ohebnou podešví.“

Italové mají užší nohy, Němci stejné jako my

Není ideální spoléhat na to, že si boty koupíte na dovolené. Rozdíl mezi tvarem nohou lidí v různých částech světa je totiž docela velký. „Každá bota vychází z formy – obuvnického kopyta. A každá továrna má svá a liší se dle regionu, protože lidé nemají v různých oblastech nejen planety, ale ani Evropy stejné nohy. Můžete tak s větší jistotou zkoušet třeba boty od Němců nebo Slovinců, ale například Italové a jiné jižní státy mají nohy užší. Totéž platí pro čínské výrobky, které navíc mají i řadu jiných problémů,“ upozorňuje Dominik Šprunk.

Další otázkou jsou použité materiály, které by měly vyhovovat důležitým hygienickým a zdravotním kritériím. Zvláště, když za své peníze chcete boty, které po dovolené nevyhodíte do koše. Z pohledu komfortnosti a příznivého mikroklimatu v obuvi dávejte přednost botám vyrobeným z přírodních materiálů (useň, textil), které jsou měkké, prodyšné a absorbují vlhkost. Jejich důležitou vlastností je rovněž to, že se přizpůsobí anatomickému tvaru nohy. 

Například poromery, koženka a plasty jsou neprodyšné, během nošení si obvykle stále zachovávají své původní rozměry a nepřizpůsobí se tvaru nohy. Rovněž tlačí, zvláště při zvětšení objemů nohou vlivem únavy a tepla, případně otoků v těhotenství. V obuvi ze syntetických materiálů se hromadí vlhkost, mění se teplota. V teplém a vlhkém prostředí se daří plísním a bakteriím, což ohrožuje zdraví uživatele a zkracuje životnost obuvi.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.