Letíte na dovolenou? Zvládněte cestu bez potíží. Tipy a rady, jak na to | Moje zdraví

Letíte na dovolenou? Zvládněte cestu bez potíží. Tipy a rady, jak na to

28. července 2020 • 10:00

Čeká vás dlouhý let na dovolenou? Možná vezmete zavděk několika radami, které vám pomohou přečkat cestu bez výraznějších zdravotních potíží.

Přetížení během vzletu většina lidí zvládá bez problémů. Dříve se před vzletem pro vyrovnání tlaku ve středoušní dutině rozdávaly bonbony, dnes to není zvykem. Potížím se dá předejít žvýkáním žvýkačky. U velmi malých dětí funguje během vzletu kojení nebo krmení z lahvičky. K vyrovnání tlaku v uších pomůže, když na ně přitlačíte pohárek na vodu. Jakmile jste v letové hladině, můžete se odpoutat a trochu se projít v uličce. Dbejte na pitný režim, dvakrát víc než na zemi, protože kvůli suchému vzduchu dochází v letadle k dehydrataci mnohem dříve. Dejte si „pohov“ od kávy a alkoholických nápojů, které k dehydrataci přispívají. Před cestou letadlem také zapomeňte na výraznější parfém: V uzavřeném prostředí jsou všechny pachy cítit intenzivněji a ne každému by se právě vaše oblíbená vůně mohla zamlouvat.

Nechoďte trombóze naproti

„Během letu si občas protáhněte nohy, udělejte pár dřepů, projděte se v uličce. K jednoduché prevenci trombózy patří cvičení špička – pata, aby se rozpumpovala svalová pumpa v lýtku,“ radí MUDr. Marie Skalská z Pro Fit Institutu. Od věci podle jejích slov není používání stahovacích podkolenek. Jaké další oblečení a obuv pomáhají v prevenci potíží? Obtažené džíny, pásky, umělé materiály nechte doma. „Nenoste nic těsného. Na cestu letadlem si neberte vypasované džíny, oblečte si lehké bavlněné nebo lněné materiály volnějšího střihu. Světové celebrity létají nejraději v teplácích – zkuste to také,“ píše poradkyně pro cestování na webu Smartertravel.com Caroline Costello. 

Co se týká obuvi, zmiňuje Caroline příběh zpěvačky Lady Gaga, která si do letadla vzala značkové boty na vysokých jehlách. Během dlouhého letu se jí téměř zastavil přísun krve do nohou, které natekly a začaly fialovět. Až tohle donutilo zpěvačku se zout. Abyste nedopadli jako ona, obujte si raději pohodlné nazouvací boty a sbalte si extra ponožky pro případ, že by vám bylo během letu chladno. Delší vlněný šál může posloužit jako provizorní deka. Čelenka vás může ochránit před foukáním z klimatizace.

Zábava i odpočinek

Jen řekněte: Kdy se vám podaří strávit 10 nebo více hodin nicneděláním? Myslete na to, nespoléhejte jen na nabídku filmů v letadle, přibalte si oblíbenou knihu nebo čtečku (včetně nabíječky), nějakou hru v cestovní verzi, karty nebo relaxační omalovánky. A pro případ, že si chcete zdřímnout, přibalte špunty do uší a spací klapky na oči.

Změny času se dají trochu ošálit

Pro organismus je lehčí letět na západ, kdy se den protáhne. Horší pásmová nemoc (jet lag) na vás čeká při cestě na východ. Čas jde napřed, a tak přijdete o velký kus dne, se kterým vaše tělo počítalo. Pokud ještě k tomu přiletíte v noci, budete stále nastaveni na denní rytmus a teprve před rozedněním začnete cítit únavu. Jak na to? Při cestě na východ se zkuste alespoň na tři hodiny izolovat do tmy. Použijte k tomu špunty do uší a klapky na oči. Čím větší tma, tím více spánkového hormonu melatoninu vaše tělo vytvoří a tím spíš usnete. Zapomeňte na prášky na spaní, jež spánek rozhodí a jet lag zhorší. Zkuste naopak melatoninové tablety – je však třeba je začít brát několik dní před odletem, aby správně účinkovaly. (Zdroj:letenkylevne.cz)

Článek vyšel v magazínu Moje zdraví. V aktuálním čísle vás čeká rozhovor s Lucií Zedníčkovou, téma Proč se v létě lépe hubne, návod na to, kdy a jaké bylinky v létě sbírat, a další zajímavé čtení. Objednat si ho můžete v našem iKiosku. Doprava je zdarma.

Autor: iStock.com

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.