Nachlazení těsně před dovolenou? Nezoufejte. Víme, jak ho rychle porazíte | Moje zdraví

Nachlazení těsně před dovolenou? Nezoufejte. Víme, jak ho rychle porazíte

Nachlazení těsně před dovolenou? Nezoufejte. Víme, jak ho rychle porazíte
Autor: istock.com
13. července 2021 • 06:00

Je to k vzteku. Celý rok se těšíte na to, až se natáhnete na sluncem zalité pláži a užijete si zaslouženou dovolenou, ale těsně před odjezdem to přijde: rýma, kašel, bolesti hlavy… jste zkrátka nachlazení. Poradíme vám, jak se dát rychle do kupy, abyste si své letní radovánky mohli naplno užít.

Onemocnět chvilku před dovolenou je velmi nepříjemné, ale děje se to častěji, než si lidé myslí. Vaše letní dobrodružství kvůli tomu ale naštěstí nemusí hned skončit. Naopak, když vyzkoušíte naše šikovné triky, budete se už za pár dní moct válet na pláži v Řecku nebo třeba mířit na vrchol Machu Picchu.

Video se připravuje ...
Jídla, která zhoršují nachlazení. Na která si dejte pozor?VIDEO 

Nemoc si nepřipouštějte

Pokud se při přípravách na dovolenou snů začnete cítit špatně, nepanikařte. Když se budete na své zdravotní potíže soustředit, mozek se „přepne“ na režim, kdy bude mnohem víc vnímat riziko propuknutí choroby, a tím si ji i sami podvědomě vyvoláte.

Více o vlivu psychosomatiky si přečtěte zde.

Odpočiňte si

Lidé si obecně myslí, že odpočinek je přesně to, kvůli čemu na dovolenou jezdí. Částečně je to samozřejmě pravda, ale důležité je, abyste i před ní načerpali dostatek energie na změnu prostředí, kterou může vaše tělo nést všelijak. Proto před dovolenou hodně spěte a odpočívejte. Organismus tak bude účinněji bojovat proti nejrůznějším infekcím.

Soustřeďte se na prevenci

Prevence je alfou a omegou pro váš imunitní systém. Jen díky ní totiž zabráníte propuknutí nemoci. Dodržujte proto před dovolenou několik základních pravidel:

  • Myjte si ruce. Přemýšlejte o tom, čeho všeho se během dne dotknete, od pracovního počítače přes tlačítka výtahu až po nákupní vozík. Pokud se chcete vyhnout nemocem, myjte si často ruce a používejte na ně dezinfekční prostředek.
  • Nechte se očkovat. Nemusí vám hrozit jen aktuální nákaza Covidem-19, v místě, kam míříte, může řádit i chřipková epidemie. Proto se nechte očkovat. Vyhnete se tak nejen těmto nemocem, ale i jiným podobným zdravotním komplikacím.
  • Žijte zdravě. Ti, kteří vyznávají aktivní a zdravý životní styl, jsou obecně méně náchylní na nemoci. V průběhu celého roku před dovolenou proto cvičte, dodržujte zdravou životosprávu a doplňujte potřebné vitamíny.

Video se připravuje ...
Jak poznat chřipku od virózy?VIDEO 

Jak vyzrát na nachlazení krok za krokem:

Nejspíš se cítíte pod psa, protože jste udělali, co jste mohli, ale nachlazení vás nakonec přece jen dostihlo. V takovém případě rychle jednejte.

Ráno začněte s tabletkou přírodního léku na podporu imunity. Můžete sáhnout třeba po lichořeřišnici, která je účinným antibiotikem proti stafylokokům i streptokokům. K tomu si dopřejte vitaminovou bombu v podobě smoothie z čerstvě vymačkaného ovoce, nejlépe s vysokým obsahem vitaminu C (jahody, ananas, kiwi). Dejte si horkou sprchu, která uvolní hlen, a pokud máte chuť, dopřejte si zdravou a vydatnou snídani. Po ní si uvařte léčivý čaj s medem a zázvorem nakrájeným na kolečka.

Odpoledne se vydejte na krátkou procházku, pobyt na čerstvém vzduchu vám uleví. Nebuďte ale venku příliš dlouho a důsledně se vyhýbejte přímému slunci. Po návratu se prospěte, ideálně alespoň 40 minut. Předtím můžete relaxovat nad dobrou knížkou nebo u oblíbeného filmu, ale nezatěžujte mozek žádnými důležitými úkoly. Po odpočinku se zase soustřeďte na pitný režim a dopřejte si léčivý zázvorový čaj.

Večer si dejte silný vývar nebo zeleninovou polévku, ideálně s česnekem a cibulí, které jsou skvělými přírodními antibiotiky. Před spaním se můžete naložit na 20 minut do koupele, která by měla být jen o stupeň teplejší než vaše tělo, tedy zhruba 38 °C. Přidejte do ní sůl z mrtvého moře, eukalyptové kapky, šalvěj, rozmarýn nebo mátu. Prodávají se ve formě éterických olejů a pomáhají na kašel i rýmu.

Další tipy, jak se zbavit nachlazení, najdete zde.

V průběhu celého dne nezapomeňte:

Brát důsledně léky. Jakmile pocítíte první příznaky nemoci, vezměte si Paralen, Panadol, Coldrex nebo jiný podobné lék obsahující paracetamol. Nezapomeňte dodržovat přesné dávkování a léky si sbalit i na dovolenou.

Dodržovat pitný režim. I když na pití vody nemáte zrovna chuť, myslete na to, že jí musíte vypít alespoň 8 sklenic za den, v nemoci ještě víc. Jestli vám to pomůže, veďte si záznamy nebo si stáhněte do mobilu aplikaci, která vám bude pitný režim hlídat.

Odpočívat. I když jste měli před dovolenou chodit ještě do práce, někdy je nejlepším řešením vzít si na celý den volno, zavřít se doma, kde vás nikdo nebude rušit, a zkusit se pořádně vyspat a odpočinout si. Střídavý pobyt na slunci a v klimatizované kanceláři totiž může tělo zbytečně vyčerpávat, a vaše nemoc by se tím jen prodloužila.

Video se připravuje ...
10 způsobů, jak podpořit imunituVIDEO 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.