Víte, jak v létě chránit oči před sluncem a vodou? Poradíme vám | Moje zdraví

Víte, jak v létě chránit oči před sluncem a vodou? Poradíme vám

Víte, jak v létě chránit oči před sluncem a vodou? Poradíme vám
Autor: istock.com
17. června 2020 • 10:00

Zatímco v zimě oči trpí tím, že jsou v uzavřených prostorách se suchým vzduchem, a hrozí jim zejména jejich vysychání čili syndrom suchého oka, v létě jsou zase náchylnější k různým potížím souvisejícím se slunečním zářením či kontaktem s chlorovanou nebo špinavou vodou. Jak je chránit? 

Pokud máte oči nateklé, zalepené, rudé, ráno se budíte s hnisem v koutcích oka, pálí vás, řežou, pak je rozhodně třeba jít k lékaři. Než se k němu vydáte, myslete na to, že pokud se potvrdí vzniklý zánět, je třeba chránit vaše spolubydlící a používat jiný ručník než oni. Jinak se nemocí snadno nakazí.

Devět nejčastějších chyb, které děláme při péči o oči, najdete zde.

Jestliže se v oku tvoří spíše hlen než hnis, půjde pravděpodobně o alergický zánět spojivek. V případě, že z oka nic nevytéká, ale je rudé, pak jde spíše o syndrom suchého oka. I ten byste ale měli konzultovat s lékařem.  Později, když už budete vědět, jak se projevuje, bude stačit používat kapky zvlhčující oko, takzvané umělé slzy nebo léky na alergii. 

Další informace o syndromu suchého oka čtěte zde.

„Záněty očí jsou nejčastěji připisovány bakteriální nebo virové infekci. Ojediněle však mohou být i nespecifické. Průběh a klinický obraz se liší podle toho, která oční struktura je zasažena. Mezi nejznámější patří záněty spojivek, rohovek, víček nebo nitrooční záněty. Hlavními projevy zánětů jsou zarudnutí oční spojivky, pocit cizího tělíska v oku, svědění, pálení. Může se však objevit i bolest oka, zamlžené vidění, citlivost na světlo nebo otoky očních víček,“ popisuje Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Jak se problémy s očima léčí

Pokud se bude jednat o lehký projev, vystačíte si s mastičkami nebo kapkami, které vám předepíše lékař. „Těžší formy mohou vyžadovat aplikaci nitrooční injekce nebo operativní řešení. Lékařské ošetření by měl člověk vyhledat při každém, byť i menším projevu očního zánětu, neboť neléčený zánět může vést i k trvalému poškození zraku,“ varuje Stodůlka. 

Lze potížím předejít? Ano! Mnoha problémům s očima se lze vyhnout. Jedním z rizikových míst jsou koupaliště. Téměř 90 procent stojatých vod v Česku bývá pravidelně zamořeno sinicemi. „Koupání ve vodě zamořené sinicemi může člověku způsobit zánět spojivek nebo rohovky, léčba takových zánětů bývá někdy komplikovaná a může způsobit trvalé poškození zraku. Obzvlášť nebezpečné jsou sinice pro malé děti, starší lidi, těhotné ženy, alergiky a nositele kontaktních čoček,“ říká Stodůlka. Když sinice na hladině vytvoří takzvané květy, raději se v ní nekoupejte vůbec. 

Ani koupání v moři není bez rizika. Zejména u moře se totiž lidé často rádi dívají pod vodou a sledují podvodní život. Bez potápěčských brýlí by to ale dělat neměli. Delší styk otevřených očí s vodou už ale může způsobit podráždění očí a následné problémy. U očí trpících podrážděním, alergií nebo nějakým jiným očním onemocněním se jejich otevírání bez ochranných brýlí pod vodou nedoporučuje vůbec. Dejte pozor, pokud se vám do očí dostane nečistota, třeba při koupání písek, nikdy oči nemněte, ale vypláchněte je čistou vodou či použijte umělé slzy. 

Nezapomínejte na sluneční brýle

A jak oči chránit při pobytu na suchu? Slunečními brýlemi! Jak je vybrat? Důležitý je zejména dostatečně výkonný UV filtr. Kategorie slunečního filtru se označuje číselnou hodnotou od nuly do čtyř. Vyjadřuje propustnost světla a určuje světelné podmínky, pro něž jsou brýle vhodné. Obecně platí, že čím vyšší je kategorie filtru, tím méně světla čočka propouští.

Průvodce pro výběr slunečních brýlí najdete zde.

„Ač se to nezdá, pro oči je nebezpečné nejen přímé slunce, ale často také odraz UV záření, v létě zejména od vodní hladiny,“ připomíná doc. MUDr. Šárka Skorkovská z Oční kliniky NeoVize v Brně. Lidé si mnohdy neuvědomují, že slunce škodí zejména ve vysokohorských podmínkách i za mraky, že se nevyplatí brýle odkládat ani dopoledne nebo v podvečer. Negativní vliv UV záření se může projevit i později, například předčasným výskytem některých očních onemocnění, jako je makulární degenerace, šedý zákal, onemocnění rohovky apod.

Na outdoorové sportování, např. cyklistiku, jsou vhodné samozabarvující brýle, které usnadní přechody ze světla do stínu. Do auta jsou ideální brýle s polarizačním filtrem, které minimalizují odlesky. „Polarizační filtr na brýlích je takový malý čaroděj. Ve skutečnosti se jedná o chemickou směs. Její molekuly se přirozeně řadí vedle sebe do vodorovných řetízkových struktur. Skrze tyto řetízky projde vertikální záření (nahoru a dolu), nikoliv však horizontální (zleva doprava). Díky absenci odraženého světla je krásně ostře vidět třeba i na mokré silnici zalité sluncem,“ vysvětluje optometrista Jan Vaverka z oční optiky Optovize.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.