Jak poznat žaludeční vředy: Které příznaky jsou typické? | Moje zdraví

Žaludeční vředy: Vznikají ze stresu i nezdravé stravy. Nemáte je i vy?

Žaludeční vředy: Vznikají ze stresu i nezdravé stravy. Nemáte je i vy?
Autor: istock.com
19. srpna 2020 • 06:00

Jíte nezdravě a často se "nervujete"? Pak byste si určitě měli dát pozor na zákeřné žaludeční vředy. Žaludeční vředy je souhrnné označení pro vředovou chorobu, která může postihnout nejen sliznici žaludku, ale i na něj navazujícího dvanáctníku. Vředy se mohou vyvinout i v jícnu a vzácně také v tenkém střevě. Onemocnění se nevyplácí podceňovat, prasklý vřed může končit i smrtí.

Příčina    Příznaky    Léčba    Vyšetření    Prevence

Žaludeční vřed (peptický vřed, gastroduodenální vřed, vředová choroba) je zánětlivé onemocnění, při němž jsou stěny žaludku či dvanáctníku poškozeny přímým působením kyseliny chlorovodíkové. Ta je součástí žaludečních šťáv a slouží spolu s enzymy k trávení potravy.

Zdravé stěny trávicí trubice jsou proti působení kyseliny chráněny vrstvou hlenu neboli mucinu. Pokud je ale tato ochrana z nějakého důvodu narušena, může kyselina spolu s trávicími enzymy začít leptat sliznici a postupně se vytvoří vřed. Ten může být velký až několik centimetrů a zasahuje do různé hloubky sliznice.

Další informace o žaludečních vředech najdete zde.

Příčina žaludečních vředů

Velký podíl na tvorbě vředů má také bakterie Helicobacter pylori. Ta dokáže přežívat v kyselém prostředí žaludku a vyskytuje se až u poloviny populace v České republice. Pokud bakterie vyvolá v žaludku zánět a oslabí některé části sliznice, ty jsou pak k tvorbě vředů náchylnější.

Peptický vřed může vzniknout i působením některých léků (Ibuprofen, Ibalgin), které oslabují odolnost žaludeční sliznice: Nejčastěji nesteroidních antirevmatik užívaných proti bolesti nebo hormonů nadledvin čili kortikoidů.

K vyvolávajícím faktorům žaludečních vředů patří také stres, alkohol, káva, nápoje s kyselinou citronovou, kořeněná jídla či kouření. Někdy mohou být jedinou příčinou potíží špatné stravovací návyky nebo zvýšená hladina vápníku v krvi. Rizikovým faktorem je přítomnost vředové choroby v rodině. Vřed může být způsoben také jiným onemocněním.

Během života vředy onemocní přibližně každý desátý člověk. Velikost vředu bývá různá a nesouvisí s intenzitou nepříjemných příznaků, které způsobuje. Choroba má sezónní průběh, zatím z neobjasněných příčin se zhoršuje na jaře a na podzim.

Příznaky žaludečních vředů

  • Bolest – dominantním projevem je pálení a bolest mezi hrudníkem a břichem ve střední čáře těla, a to zejména při jídle. U dvanáctníkového vředu je bolest především nalačno a zmírní se po jídle. Naopak u žaludečního vředu vzniká bolest časně po jídle.Výjimkou není ani šíření bolesti vpravo pod žebra nebo do zad. Velký přehled bolestí břicha najdete zde.
  • Projevy překyselení – pálení žáhy nebo kyselé zvracení.
  • Dyspeptické obtíže – především u žaludečních vředů může být přítomno nechutenství, říhání, nevolnost a s tím spojený i váhový úbytek.

Krvácení ze žaludečního vředu

Vředy se mohou dále komplikovat krvácením, když vřed pronikne do cévy žaludeční stěny. Jedná se o urgentní stav, který se může projevit zvracením krve a později i přítomností natrávené krve ve stolici a chudokrevností. Stav se musí akutně řešit v nemocnici. 

Prasklý žaludeční vřed – příznaky

Druhou podobnou, život ohrožující komplikací je perforace vředu (proděravění). Příznačná je krutá bolest břicha. Ta je zpočátku lokalizována do nadbřišku, pak se kvůli vytékání obsahu žaludku do dutiny břišní přesunuje spíše směrem dolů k podbřišku. Břišní stěna ztuhne jako prkno, pohmatově a poklepově je bolestivá. Rozvíjející se zánět pobřišnice vede k zastavení střevní činnosti a vzniká paralytický ileus (neprůchodnost střev). Plně vyjádřený zánět pobřišnice je spojen s bolestí břicha, horečkou, celkovým zhoršením stavu a postupně přechází v otravu krve a šokový stav s destabilizací dýchací a oběhové soustavy, což nakonec vyústí ve smrt

Proto pokud pociťujete jakékoli výše zmíněné příznaky, volejte okamžitě odbornou lékařskou pomoc!

Léčba žaludečních vředů

Volně prodejné léky na žaludeční vředy

Antacida, antiulcerosa jsou volně prodejné léky s krátkodobým účinkem. Obsahují sloučeninu, která dokáže neutralizovat kyselinu chlorovodíkovou (například uhličitan sodný) a tím snížit kyselé žaludeční prostředí. Jsou účinné při pálení žáhy, ale při již existujících vředech velký význam nemají.

Léky na předpis

Antagonisté H2 receptorů. Tyto látky aktivně tlumí sekreci kyseliny chlorovodíkové. Ta je produkována některými buňkami žaludeční sliznice právě při aktivaci jejich H2 receptoru. Pokud omezíte činnost těchto receptorů, produkce kyseliny chlorovodíkové se sníží. Problém je, že pro tvorbu kyseliny chlorovodíkové existuje více cest, takže tento způsob není stoprocentně účinný. Tyto látky obvykle končí příponou tidin (např. cimetidin, ranitidin) a podávají se v tabletách, obvyklé dávkování je 1 až 2 denně.

Inhibitory protonové pumpy. Jedná se o poslední generaci léků účinných při překyselení žaludku. Blokují sekreci kyseliny chlorovodíkové buňkami, ale na jiné úrovni než antagonisté H2 receptorů. Působí přímo na enzym, který je zodpovědný za uvolňování kyseliny chlorovodíkové. Podávají se v tabletách, obvykle jednou denně před spaním a účinné látky mají koncovku prazol (omeprazol, lanzoprazol aj.). U těžkých případů, např. stresového vředového onemocnění po operacích, se mohou podávat i nitrožilně.

Antibiotika se užívají při průkazu přítomnosti bakterie Helicobacter pylori.

Během akutní fáze dodržujte klidový režim (pracovní neschopnost), omezte veškerou námahu. Pokud dlouhodobě užíváte nesteroidní protizánětlivé léky (např. Acylpyrin, Ibalgin), je třeba současně užívat léky proti překyselení žaludku. V tomto případě se však vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem.

Součástí léčby je také úprava životního stylu a jídelníčku. Vhodné jídlo působí neutralizaci kyseliny, naopak kyselé nebo dráždivé pokrmy obtíže zhoršují.

Chirurgická léčba žaludečních vředů se provádí zcela výjimečně, a to pouze při komplikacích.

Nejčastější otázky a odpovědi k žaludečním vředům najdete zde.

Jak dlouho se léčí žaludeční vředy

Léčba medikamenty trvá zhruba šest týdnů, poté se provádí kontrolní endoskopie. Ze dne na den se tedy vyléčit nelze.

Babské rady na žaludeční vředy

Ke zklidnění žaludeční sliznice můžete využít některé z bylinných směsí Stomaran a jiné žaludeční čaje) nebo jednotlivé byliny: heřmánek, ibišek, měsíček ,tužebník, jilm, kostival, proskurník, puškvorec, světlík, zeměžluč.

Čaj z kopřivy a přesličky rolní

Směs: 3 díly kopřivy a 1 díl přesličky. Jednu velkou polévkovou lžičku zalijte 2 dcl vroucí vody v uzavřené nádobě a nechte 7 minut vyluhovat. Denní dávka je 1/2 litru tohoto bylinného čaje. Pije se vlažný.

Heřmánkový čaj i čaj z dubové kůry

Samostatně se může pít heřmánkový čaj a výborný je i čaj z dubové kůry. Návod na použití najdete na obalu při koupi těchto čajů.

Další doplňky stravy 

  • betakaroten se v organismu přeměňuje na vitamin A, který chrání sliznici žaludku i dvanáctníku a usnadňuje tak zahojení vředů
  • vitamin C brání růstu Helicobacter pylori
  • zinek díky svým hojivým účinkům urychluje hojení vředu
  • lékořice má hojivé účinky
  • aminokyselina glutamin vyživuje buňky trávicí trubice, také zrychluje hojení vředů
  • šťáva z aloe vera snižuje vylučování žaludeční kyseliny a může zmírnit bolesti způsobené vředovým onemocněním

Homeopatika

Kalium bichromicum při pocitu tíže v žaludku, Phosphorus při pálivé bolesti žaludku.

Domácí léčba a babské rady

Ochranný povlak sliznice pomůže vytvořit sliz ze lněného semene, který se získá jeho vyluhováním ve vlažné vodě. Při bolesti pomáhá ledový obklad na bolestivé místo či na páteř mezi lopatky.

Vyšetření žaludečních vředů

Pro lékaře jsou významné zejména informace o bolestivých projevech souvisejících s příjmem jídla, případně informace o nálezu černé natrávené krve ve stolici. Lékař zjišťuje složení jídelníčku i pacientův životní styl. Vyšetří břicho pohmatem. Základním vyšetřením je endoskopie horní části zažívacího traktu, tedy gastroskopie. Lékař zavádí pacientovi pusou do žaludku a do dvanáctníku hadičku. Díky optickým vláknům prohlédne celou sliznici jícnu, žaludku a dvanácterníku, navíc lze tímto přístrojem odebrat vzorky ze sliznice při podezření na nádor či komplikovaný vřed a také zastavit krvácení u krvácejících vředů. Rovněž takto z odebraného vzorku ověří případnou přítomnost Helicobactera v žaludku.

Přítomnost bakterie Helicobacter pylori můžete zjistit i domácím testem, který se dá koupit v lékárně. Test ukáže, zda jste přenašečem této bakterie. Pokud ano, poraďte se se svým lékařem o dalším postupu.

Trvalé následky žaludečních vředů

Po přeléčení se může vředové onemocnění opět vracet, například v případě, kdy pacient nezmění svůj nezdravý životní styl.

Prevence žaludečních vředů

Pokud vznik žaludečních vředů souvisí se způsobem našeho života a stravováním, je dobré dbát na zdravé a pravidelné jídlo, omezit stres v práci a doma, dostatečně odpočívat, vyhnout se zbytečnému pití alkoholu a nekouřit. Vhodné je také omezit ostrá a kořeněná jídla, sycené nápoje a příjem kofeinu.

Pokud máte podezření na žaludeční vředy, je dobré zařadit do stravy vlákninu. Více o potravinách, které vlákninu obsahují, čtěte zde.

Další informace k prevenci žaludečních vředů čtěte zde.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.