Kostival lékařský | Moje zdraví

Kostival lékařský

Kostival lékařský stimuluje krevní oběh a podporuje regeneraci tkání.

Popis

Kostival lékařský (Symphytum officinale) je až metr vysoká vytrvalá bylina. Její lodyha je přímá, na vrchu větvená. Chlupaté listy jsou uspořádány střídavě, mají vejčitý až kopinatý tvar. Na rubu můžeme vidět silnou žilnatinu. Mají pětičetnou souměrnost, jejich lístky se barví do koloritu červené, fialové, modrofialové i červenofialové. Plodem kostivalu lékařského jsou tvrdky, jedna rostlina může mít až 800 semen.

Účinné látky

I když celková analýza složení kostivalu dosud nebyla provedena, víme, že rostlina obsahuje především slizové látky, také silice a třísloviny. Můžeme v ní najít i alkaloid symfytocymoglosin, konsolidin, konsolicin, allantoin, asparagin či organicky vázaný vápník.

Použití

Využívá se v podobě obkladů i mastí. Dříve se konzumoval i orálně, vzhledem k jeho toxicitě musíte ovšem znát správný poměr dávek a jeho zpracování. Například v Polsku je jeho orální užívání zakázáno úplně.

Účinky na zdraví

Kostival pozitivně ovlivňuje krevní oběh, mírní bolesti a podporuje regeneraci tkání či hojení ran. Dále působí blahodárně na záněty žil, při chronických onemocněních kloubů a kostí i svalových pouzder. Zejména dříve se užíval při zlomeninách, protože obsahuje organicky vázaný vápník. Mírní kašel a dušnost.

Výskyt

Daří se mu ve střední Evropě i Asii a v Severní Americe. Má rád vlhčí prostředí, takže jej nalezneme například na březích potoků, ve vlhkých půdách lesů či v jílovitých zemích nebo tam, kde je půda bohatá na živiny.

Sběr

Sbírá se spíš kořen, protože list může obsahovat karcinogeny, takže se doporučuje zevní užití a listy si kupte odborně zpracované. Kořen se sklízí na jaře před začátkem vegetace nebo pak v září či říjnu. Může se zpracovat čerstvý, lze jej usušit na poprašek.

Domácí recepty

Odvar pomáhá mírnit kašel. Dvě lžíce sušeného prášku z kořene zalijte půllitrem vody a vařte 15 minut na středním ohni. Odstavte a další čtvrthodinu nechte stát. Přeceďte a vypijte. Můžete osladit medem.

Mastička skvěle tlumí bolest. Stačí vzít lžičku prášku z kořene, kterou utřeme se třemi lžícemi sádla (lze nahradit borovou mastí), pak přidáme trochu teplého včelího vosku. Necháme vychladnout, nalijeme do kelímků a užíváme dle potřeby.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.