Poloha při spaní rozhoduje o vašem zdraví: Která je pro vás nejlepší? | Moje zdraví

Poloha při spaní rozhoduje o vašem zdraví: Která je pro vás nejlepší?

Poloha při spaní rozhoduje o vašem zdraví: Která je pro vás nejlepší?
Autor: istock.com
11. června 2020 • 06:00

Dostatečně dlouhý a také pravidelný spánek má výrazný vliv na naše tělesné i duševní zdraví. Další z faktorů, který naše zdraví ovlivňuje, je také poloha, ve které spíte. Která to je a co konkrétně ovlivňuje?

Ajurvéda má jasno: Je lepší spát na levé straně. Tuto teorii ovšem v poslední době potvrzuje i řada studií západní medicíny. Ukazuje se, že tato poloha může mít dobrý vliv na trávení, záda a dokonce i srdce. Jaké konkrétní výhody spaní na levém boku přináší?

Zlepšuje trávení

Spánek na levé straně může díky anatomii lidského těla napomoci snadnějšímu „přesunu“ stravy z žaludku do tlustého střeva. To by mělo usnadnit i vaše ranní vyprazdňování. Pokud máte po nějakém velkém jídle pocit tíhy a přejedení, vyzkoušejte ležet deset minut na levém boku. Uvidíte, že se vám uleví.

Zklidňuje pálení žáhy

Studie publikovaná v časopisu The Journal of Clinical Gastroenteorology dokládá, že spánek na levá straně výrazně pomáhá těm, kteří trpí pálením žáhy. Pokud si lehnete opačně, tedy na pravou stranu, žaludeční kyseliny se kvůli anatomii lidského těla budou snáze pohybovat mezi žaludkem a jícnem, což je právě příčinou nepříjemných pocitů.

Video se připravuje ...
Podívejte se na tipy, jak rychleji usnoutVIDEO 

Zlepší činnost srdce

I v případě srdečního oběhu funguje zákon gravitace. Spaním na levém boku můžete srdci ulevit a zlepšit prokrvování. Navíc střeva visí na opačnou stranu od žil, které přivádějí krev zpět do srdce. Celkově tedy spánek na levé straně zlepšuje funkci srdce tím, že snižuje tlak na oběhový systém.

Proti bolesti zad

Lidem trpícím chronickou bolestí zad může poloha na levém boku ulevit od potíží. Jen dejte pozor, abyste měli dostatečně podloženou hlavu a nekrčilo se vám rameno a páteř. Určitě si také nepořizujte příliš měkkou matraci.

 

 

 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.