Světlík lékařský | Moje zdraví

Světlík lékařský

Světlík lékařský umí skvěle dezinfikovat, proto se využívá při různých zánětech.

Popis

Světlík lékařský (Euphrasia officinalis, rovněž i Euphrasia rostkoviana) je dvouděložná, jednoletá, žláznatě chlupatá rostlina, která patří do čeledi zárazovitých, i když původně patřila do čeledi krtičníkovitých. Kořen je vřetenovitý a přizpůsobený k poloparazitickému způsobu výživy, protože se přisává na kořeny jiných rostlin a částečně se z nich vyživuje. Lodyha je asi 30 cm vysoká, rozvětvená, lehce pýřitá a listnatá. Listy mají vejčitý tvar, vstřícné postavení a jsou ostře pilovité. U listu této rostliny je ovšem typická jeho různorodost tvaru. Koruna květu je dvoupyská, samotné květy jsou zhruba 1 cm dlouhé a uspořádané do lichopřeslenů. Mají bílou barvu a tyčí se z nich žluté trubky. Na spodním pysku můžeme pozorovat žluté skvrny a fialové žilky.

Účinné látky

U světlíku se využívá nať, která obsahuje iridoidní glykosidy (aucubin, euphrosid a catalpol), dále třísloviny jako gallotanin, ligan, silici, flavonoidy, vitamín C, provitamín A i éterické oleje.

Použití

Sušená rostlina slouží k obkladům či inhalacím. Vnitřně se používá jako čaj. Světlík můžete zakoupit v různých formách tabletek v lékárně.

Účinky na zdraví

Světlík pomáhá při léčení zánětů očí (postižení víček a spojivek), skvěle hojí i záněty sliznice a horních cest dýchacích. Umí snížit krevní tlak. Také působí při léčbě hemoroidů a skvěle dezinfikuje.

Výskyt

Světlík najdeme téměř v celé Evropě, pouze na jihu není tak zastoupen. Daří se mu v mírně kyselých stanovištích s písčitou a vlhčí půdou. Ideální jsou pro něj louky i rašeliniště.

Sběr

Rostlina se sbírá od července do září. Zpracovává se kvetoucí nať, která se suší ve stínu v tenkých vrstvách nebo zavěšená ve svazcích. Při umělém osvětlení teplota nesmí přesáhnout 40 °C.

Domácí recepty

Odvar slouží k výplachům například u očních potíží, zánětů a při hnisavých onemocněních. Vezměte 3 lžičky nadrcené natě světlíku, ty vložte do 500 ml vody a povařte asi pět minut. Poté nechte asi hodinu louhovat. Sceďte a nálevem ošetřujte hnisavá místa.

Parní koupel očí dokáže zbavit bolestí a zánětů. Vezměte 1 lžíci světlíku, 1 a půl lžíce květu bezu černého, 1 lžíci heřmánku, 1 lžíci kozlíku a půl lžíce sporýše. Vše zalijte 500 ml vařícího bílého vína. Zavřete oči a páru z bylinek na ně nechte působit.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.