Jak poznat krev ve stolici? Může být jasně červená i černá! | Moje zdraví

Krev ve stolici: Může znamenat banální chorobu, ale i vážné onemocnění

Krev ve stolici: Může znamenat banální chorobu, ale i vážné onemocnění
Autor: istock.com
18. března 2024 • 06:00

Nejčastějším důvodem nálezu krve je sice banállní onemocnění – hemoroidy. Krev ve stolici může signalizovat různá další onemocnění lišící se svou závažností jako jsou záněty střev, zánět jícnu, žaludeční vředy nebo rakovinu tlustého střeva. Vždy je však potřeba zjistit příčiny. 

Důvodů, proč máte krev ve stolici, je hned několik. Odhalíte ji buď sami, a to nejčastěji na toaletním papíře, nebo váš lékař při vyšetření. Pokud se objeví, jde vždy o příznak určitého onemocnění. Lékaři dokážou podle barvy krve odhadnout, zda jde o natrávenou krev (tmavá, pochází z horní části trávicího ústrojí), nebo čerstvou (světlá, sytě červená, obvykle pochází ze střev), raději to ale nechte na nich. 

Hemoroidy jsou téma, o které se lidé stydí mluvit. Proč je to špatně? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
O čem se mlčí: Onemocnění hemeroidy - Co se děje s naší psychikou?VIDEO 

Ve stolici můžete mít také krev, která je pouhým okem neviditelná – jde o takzvané okultní krvácení. To se dá odhalit pouze odborným vyšetřením a laboratorními testy a bývá znamením nádorových onemocnění. Proto se také test na okultní krvácení uplatňuje v prevenci.

Hemoroidy

Nejčastějším důvodem nálezu krve je sice banální, ale obtěžující onemocnění – hemoroidy. Krev je jasně červená a najdete ji na toaletním papíře. Podle statistik se s nimi setkal každý druhý Čech nad 50 let. Zásadní rada zní: Nebojte se, ale běžte k lékaři. Hemoroidy jsou sice obtěžující onemocnění, naštěstí ho lze však řešit nekomplikovaným chirurgickým zákrokem. Více o léčbě hemoroidů čtěte ZDE.

Záněty střev nebo salmonela

Dalším důvodem problémů s krví ve stolici mohou být záněty střev, které se obvykle projevují akutními průjmy, nejčastěji je to salmonelóza, kampylobakterióza nebo úplavice. Bývají doprovázené teplotou a člověku hrozí dehydratace. Proto je třeba konzultace s lékařem, když nezaberou běžné léky na průjem.

Střeva může postihnout také takzvaná divertikulóza projevující se výchlipky na tlustém střevě. Souvisí hlavně s nezdravým stravováním, protože střevo se zjednodušeně nemůže správně očistit bez toho, že by jím pravidelně procházela vláknina. Ve výchlipkách pak mohou vznikat záněty, můžou se poškodit a podobně. Obvykle se na tyto potíže přijde při kolonoskopii.

Zánět jícnu či žaludeční vředy

Krvácení do stolice může někdy souviset s potížemi, které začínají hned na začátku trávicího ústrojí, například záněty jícnu, kdy může postižený zvracet krev nebo se objeví v jeho stolici.

Krev se může dostat do střev také ze žaludku při žaludečních vředech, pak bývá téměř černá, protože je natrávená. Problémům předchází bolesti v oblasti břicha. Ty způsobují i různá autoimunitní onemocnění střev, jako jsou například nesnášenlivost lepku (celiakie), Crohnova choroba či ulcerózní kolitida. I při těchto zánětech mívá nemocný teplotu, bolesti břicha a kromě krve se najde ve stolici i hlen.

Rakovina tlustého střeva

Velmi vážným důvodem krvácení do stolice je rakovina tlustého střeva, jeden z nejčastějších důvodů úmrtí na rakovinu v Česku. Nemoc výrazně souvisí se špatným stravováním, hlavně velkým množstvím tuku a malým množstvím vlákniny čili ovoce, zeleniny a celozrnného pečiva. Proto je tak důležité chodit na preventivní prohlídky, a to buď na test okultního krvácení každé dva roky od věku 50 let, nebo od věku 55 let jednou za deset let na kolonoskopii. Obě vyšetření dokážou nemoc odhalit v časných stadiích čili ve chvíli, kdy ještě pacient žádnou krev ve stolici nevidí. O prevenci nemoci čtěte ZDE.

V Česku je ročně zaznamenáno 7500 případů rakoviny tlustého střeva a konečníku. Více než 5000 Čechů v důsledku tohoto onemocnění zemře. Na vznik rakoviny tlustého střeva a konečníku má vliv dědičnost, ale jak již bylo řečeno, i nezdravý životní styl.

Jaké jsou příznaky karcinomu tlustého střeva? V časných stadiích se nemoc nijak specificky neprojevuje. Později se však objevuje krev ve stolici, dochází ke střídání průjmu a zácpy, mění se pravidelnost stolice. Takové projevy již signalizují, že se v těle nachází nádor v pokročilém stadiu.

Více o této nemoci čtěte ZDE.

Autor: Alžběta Javorková, Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.