Proč nám nesmí chybět vápník? Nepotřebují ho zdaleka jen kosti | Moje zdraví

Proč nám nesmí chybět vápník? Nepotřebují ho zdaleka jen kosti

Proč nám nesmí chybět vápník? Nepotřebují ho zdaleka jen kosti
Autor: istock.com
19. dubna 2021 • 14:00

Vápník je pro nás nesmírně důležitý a s trochou nadsázky by se dalo říct, že díky němu držíme pohromadě. Posiluje naše kosti a zuby, má vliv na srážení krve i činnost nervů a svalů a ovlivňuje i jiné procesy v těle. Víte, co všechno má tento důležitý minerál v našem těle za úkol, jak jej ze stravy získat a co nám hrozí, když ho nebudeme mít celkově dost?

Kde všude působí

Až 99 % vápníku je uloženo v našich kostech a zubech, což dělá zhruba 1,5 % hmotnosti lidského těla. Zbytek vápníku koluje v měkkých tkáních a v krevní plazmě. A co má na práci? Je toho docela dost. Kromě posilování kostní hmoty se podílí na přenosu nervových vzruchů, reguluje uvolňování a činnost hormonů, ovlivňuje trávení, přispívá k optimální srážlivosti krve a má také vliv na stahování a relaxaci svalů včetně svalu srdečního. Nedostatek vápníku se projevuje mimo jiné zvýšenou kazivostí zubů, bolestmi kloubů, dráždivostí svalů, křečemi a samozřejmě křehkými kostmi a s tím je spojeno riziko vzniku zlomenin a dalších následných problémů.

Spižírna na horší časy

V kostech je vlastně taková vápníková zásobárna. Tělo si tam tento prvek ukládá, a když jej pak potřebuje jinde, „sáhne“ pro něj právě tam. Pokud však máte dlouhodobě vápníku málo a organismus musí odčerpávat z vlastních zásob, pak hrozí úbytek a řídnutí kostní hmoty. To je jedna nepříliš dobrá zpráva. Ta druhá je, že pro dostatečné zásoby kostní hmoty je naprosto zásadní, jak žijete a co jíte do třiceti let. Právě zhruba ve třiceti totiž nastává takzvaný „vrchol kostní hmoty“, kterému odborníci říkají peak of bone. Kdo se do té doby dost pohybuje, správně se stravuje a nekouří, může si vytvořit zásoby kalcia až do množství 1,5 kg. Po třicátém roce pak začíná množství vápníku v těle přirozeně klesat. A kromě toho nás o něj připravují různé nemoci, léčiva, ale třeba i těhotenství.

Nenápadní zloději

Co se týče vápníku, jsou na tom ženy o trochu hůře než muži. Mají totiž jednak rychlejší metabolismus, jednak také rodí a kojí. Něco ze zásobáren vápníku v těle ženy odčerpá plod, další úbytek pak nastává při kojení. To samozřejmě není důvod nemít děti nebo je nekojit, ale je nutné na to v období těhotenství a po porodu myslet a vápník tělu doplňovat. Zároveň ženám po menopauze nebo těm, kterým byly odebrány vaječníky, chybí hormon estrogen, který ovlivňuje činnost buněk tvořících novou kost, tedy osteoblastů. Paradoxně mají v tomto výhodu ženy s nadváhou. Tuková tkáň totiž v menopauze mění mužské pohlavní hormony na estrogeny. Ale opět je nutné podotknout, že obezita je relativně výhodná snad jen v tomto ohledu. U obézních žen bývají hladiny hormonů estrogenů až několikanásobně zvýšeny, což kromě již zmíněné mírné ochrany před osteoporózou vede k vyššímu riziku vzniku karcinomu prsu a některých jiných ryze „ženských“ nádorů. A obezita samotná je pak významným rizikovým faktorem pro vznik mnoha různých zdravotních potíží a nemocí a je také prokazatelně komplikací při léčbě mnohých onemocnění, jako je tomu třeba u chřipky, zápalu plic nebo při infekci koronavirem. Proto na hamburgery nesázejte a věnujte se raději lepšímu dodávání vápníku do těla. I tak je to docela věda.

TIP NA VIDEO: Je vitamín D pro naši imunitu zásadní?

Jídlem k pevným kostem? Jak kdy!

Vápník je obsažen v mnoha potravinách. Mezi nejbohatší přírodní zdroje patří mléčné výrobky, především tvrdé sýry, jako je třeba parmazán, dále sardinky, treska a losos. Z rostlinné říše je nutné jmenovat mák, který by se dal právem považovat za vápníkového supermana, jelikož obsahuje asi 12x více vápníku než mléko. Podobně jsou na tom sezamová nebo chia semínka. Na vápník jsou docela bohaté i mandle, lískové a para ořechy, bílé fazole a sójové boby. V menším množství je pak vápník obsažen také v čekance, vejcích, kakaových bobech a ovesných vločkách.

Co jste možná nevěděli

Ovšem nestačí jen jíst potraviny bohaté na vápník, tak snadné to není. Ne vždy totiž dokáže naše tělo vápník z jídla vstřebat, jindy zase jedny potraviny brání jiným, aby nám do těla vápník dodaly. „Obecně je vápník dobře využitelný z potravin živočišného původu, především pak z rybiček (sardinky s kostmi apod.), z mléka a mléčných výrobků. U rostlin je využitelnost nižší, vápník je v nich totiž schován ve sloučeninách, které brání jeho uvolnění, a tak tělo zase opouští bez potřebného užitku. Konkrétně můžeme jmenovat třeba fytáty v celozrnném pečivu, cereáliích, sóje a luštěninách nebo oxaláty ve špenátu, červené řepě a dalších. To ale neznamená, že bychom měli přestat jíst zeleninu a obiloviny, které obsahují řadu dalších prospěšných látek,“ radí specialistka na výživu Marie Makovská. „Oxaláty obsahuje třeba i rebarbora, rybíz, kakao a černý čaj. Vstřebávání vápníku snižuje také nadměrné pití alkoholu, kouření cigaret, káva, sladké nápoje s obsahem fosfátů, ale i již zmíněné potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Proto je vhodné tyto potraviny konzumovat s minimálně dvouhodinovým rozestupem od přijatého vápníku,“ dodává Mgr. Andrea Mecová, vedoucí lékárnice Benu.

Co třeba nekombinovat

V praxi to například znamená, že zelenina a celozrnné produkty mají hodně prospěšné vlákniny, ale zároveň vážou kalcium, které se pak z jídla nevstřebá. Proto pokud si dáte na talíř sýr, vepřová játra nebo sardinky, tedy výborné zdroje vápníku, nekombinujte je zároveň se salátem nebo celozrnným pečivem, ale dejte si odstup zhruba dvou hodin a až pak si dopřejte třeba zeleninu s žitným chlebem. Tímto způsobem tělo dostane všeho dost. Důležité jsou déčko a vitamin K2. Na množství vápníku v organismu má významný vliv také vitamin D. Bez něj se totiž náš „posilovač kostí“ nevstřebá. Vitamin D si sice naše tělo umí vyrobit samo ze slunečních paprsků, ale to v našich zeměpisných šířkách platí pouze pro letní měsíce. Ve zbývajícím období roku má většina lidí „déčka“ nedostatek. S věkem navíc schopnost těla vyrábět tento důležitý vitamin značně klesá. Jelikož je téměř nereálné získat vitamin D pouze ze stravy, doporučuje se v chladném období roku užívat jej z doplňků stravy. To je ostatně v mnoha případech potřeba také u vápníku. A tady je nutné zmínit ještě jednu věc. Aby se díky spolupráci vitaminu D a vápníku ukládal vápník v kostech, kde ho chceme, a ne v měkkých tkáních a cévách, kde ho nechceme, je zásadní vitamin K2. Ten totiž, zjednodušeně řečeno, ukazuje vápníku, kudy má v těle jít. Proto vždy, když se rozhodnete užívat vápník v doplňku stravy, přidejte k tomu ještě K2.

Vše o vitamínu D čtěte zde.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Dubnové vydání časopisu Moje zdraví • Autor: CNC

 

 

Autor: Šárka Adámková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.