Zubní kaz | Moje zdraví

Zubní kaz

Zubní kaz se nemusí projevovat vůbec nijak anebo se projevuje citlivostí až bolestivou reakcí na kyselé, sladké, studené nebo horké. Při kontaktu s jedním ze zmíněných projede zubem ostrá bolest nebo může zub bolet dlouhodobě. Na pohled se kaz může projevit bílou matnou barvou nebo naopak černou v místě kazu. Kaz se může někdy sám zacelit a dál nepostupovat, ale také může prorůst až do zubní dřeně nebo se přenést na další zuby. Nebezpečné je, pokud kaz způsobí zánět kostní dřeně, protože infekce se pak v krvi roznáší po těle a může ohrozit i srdce.

Příčiny zubního kazu

Mezi hlavní příčiny se řadí špatná ústní hygiena, která je buď nedostatečná, nebo nesprávně prováděná. V důsledku špatné ústní hygieny se na zubech usazuje zubní plak, tedy povlak tvořený bakteriemi, které svou činností narušují zubní sklovinu.

Dalším rizikovým faktorem je i vysoký příjem cukrů v potravě.

Zuby se více kazí také v důsledku refluxní choroby jícnu, při které dochází k vracení žaludečních šťáv do ústní dutiny, právě kyselé žaludeční šťávy narušují zubní sklovinu, kde může snáze vzniknout kaz.

Zubní kaz také častěji vzniká v těhotenství nebo u starších lidí.

Vyšší výskyt zubních kazů mají lidé, kteří trpí sníženou tvorbou slin, protože sliny přirozeně chrání zuby. Méně slin se může tvořit v důsledku takzvaného Sjögrengova syndromu nebo po nádorové léčbě v oblasti krku.

Nenašli jste, co jste hledali?infekcezubyhygienazánětzubní kazzubní plak

Některé léky také mohou ovlivnit tvorbu slin, patří k nim například antihistaminika a antidepresiva.

Jak vyléčit zubní kaz?

Ve chvíli, kdy je zubní kaz ve stádiu bílé skvrny, se může zacelit sám. Je důležité zlepšit dentální hygienu, tedy čistit zuby správnou technikou, používat mezizubní kartáčky a zubní pastu s vyšším obsahem fluoridů.

Pokročilejší fázi zubního kazu musí vždy řešit lékař, který obvykle odstraní – vyvrtá napadenou část zubu a vzniklé místo vyplní.

 

 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.