Jarní detox | Kdy a jak začít očistu těla pomocí bylinek a jídla? | Moje zdraví

Jarní detox? Může vám i uškodit! Co rozhodně nedělejte?

Jarní detox? Může vám i uškodit! Co rozhodně nedělejte?
Autor: istock.com
14. března 2023 • 14:00

Máte pocit, že vaše tělo potřebuje detox? Dobrý nápad! Je ovšem důležité zvolit ten správný. Hladovět a pít jen šťávy rozhodně není řešení!

Na jaře je lidský organismus po dlouhé zimě a vlastně i podzimu vyčerpaný. Nemá dostatek přírodních zdrojů vitaminů a pohybu. O tomto stavu se hovoří jako o jarní únavě. Jak ji lze co nejlépe zvládnout a překonat?

Video se připravuje ...
Jarní detox: Jak se s příchodem jara očistit?VIDEO 

Každý by se měl zamyslet nad tím, zda způsobem, jakým žije, svému organismu pomáhá, nebo škodí. Jaro je skvělým obdobím, kdy tělu odlehčit a zbavit ho škodlivin, které jsme během zimy kvalitně střádali. Jedno pravidlo bychom pak měli zařadit všichni: Jíst více ovoce a zeleniny a začít se hýbat.

Mánii různých detoxů a očist, kterých je všude kolem víc než dost, bychom měli brát s rozumem. Ne každý detox je zdravý a rozhodně ne každý skutečně pomáhá. Pokud například budete hladovět, tělu dobře nebude. A o to více, pokud musíte hodně pracovat a bojujete s nedostatkem spánku. Při detoxu totiž výrazně kolísá hladina krevního cukru. Zvláště citlivé jedince to může stát hodně sil. Navíc v důsledku kolísání krevního cukru dochází ke zvýšenému ukládání tuků. Pokud si od detoxu a hladovění slibujete nějaké nastartování redukce váhy, můžete klidně docílit opaku.

Jezte pravidelně

Velké extrémy nedoporučují ani jiní odborníci. „Jíst byste měli každé tři hodiny, proto snídejte, svačte, obědvejte, svačte a večeřte. Díky pravidelnosti nebudete mít hlad. Nezapomínejte ani na pitný režim. Ideální je vypít minimálně 1,5 l čerstvé neperlivé vody,“ radí Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Důležité je do jídelníčku zařadit vitaminy. Nejlepší je rozmixované pyré z čerstvého ovoce. Citrusové plody, jako jsou pomeranče a grepy, mají vysoký obsah vitaminu C, což je antioxidant zpomalující stárnutí. Mrkvový džus i čerstvá syrová mrkev jsou bohaté na vitamin A, dále vitamin B, C, D, E a K. Džus z brokolice obsahuje i minerály podporující kvalitu kostí. Šťávy z brusinek a borůvek zase mají antibakteriální účinky, zejména na močový systém, a brání vzniku močových kamenů. Jablečný extrakt obsahuje vitaminy a látky snižující cholesterol.

S ovocem opatrně

Při ovocné kúře je ale nutné přidat i čisté tekutiny, například vodu. Velké množství ovocných šťáv může podráždit sliznici a u citlivých jedinců vyvolat alergii či vyrážku. Nepřehánějte to. Půl litru je v pořádku, litr už ne, navíc ovoce má v sobě velké množství cukru, a spíše než šťáva vám prospěje, když ho sníte celé i s vlákninou, jejíž velkou část byste jinak vyhodili. Samotná konzumace ovoce organismu dlouhodobě určitě nepostačí, proto je vhodné ji doplnit celozrnným pečivem, nízkotučnými bílkovinami a samozřejmě zeleninou.

Kdo by hladovět neměl?

Jednodenní hladovka nikomu neuškodí, existují však skupiny lidí, kterým se držení půstu nedoporučuje. Jsou to zejména těhotné ženy, lidé s onemocněním žaludku, zejména se žaludečními vředy, a opatrní by měli být i lidé s nízkým krevním tlakem. Naopak pro lidi, kteří chtějí na jaře zhubnout své zimní zásoby, je půst častým začátkem redukčního období. Postit se více než jeden den se vzhledem ke zdraví příliš nedoporučuje. Pokud den nejíte, den nato začněte se stravou pozvolna, aby se organismus příliš nezatížil. 

Zažívání prospívají kysané mléčné výrobky, které dodají tělu přátelské bakterie. Nejméně náročnou cestou je konzumace živých jogurtů a kysaných mléčných výrobků, jako jsou kefír, podmáslí či jogurtové nápoje.

Využijte bylinky

Zapomínat bychom neměli ani na bylinky. Pro jarní očistu organismu jsou vhodné máta, bazalka a česnek, který má antibakteriální a antivirové účinky. Do jídelníčku je dobré zařadit rozmarýn, zázvor, šalvěj i tymián.

Hitem jsou bylinky čistící játra. „Pro svůj dobrý vliv na funkci jater je známý ostropestřec mariánský. Dopřejte si šálek ostropestřecového čaje, olej z ostropestřce či můžete využít prodávaných doplňků stravy, které právě výtažky z této léčivé rostliny obsahují v koncentrované formě,“ radí Ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny.

Díky péči o játra podpoříte také jejich celkovou funkci. Játra jsou zodpovědná i za filtraci škodlivin. Kromě toho navíc likvidují přebytečný cholesterol a vytvářejí hormony, které mají na starosti hospodaření s vodou a solí. Játra také udržují stálý krevní tlak.

Autor: Alžběta Javorková, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.