Jarní posílení jater a ledvin: Víme, jak je očistit a zbavit škodlivin! | Moje zdraví

Jarní posílení jater a ledvin: Víme, jak je očistit a zbavit škodlivin!

Jarní posílení jater a ledvin: Víme, jak je očistit a zbavit škodlivin!
Autor: istock.com
26. března 2019 • 06:00

Játra a ledviny se podílejí na vylučování odpadních látek z těla. A my bychom jim v tom měli pomáhat. Právě jaro je ideální období na "vyčištění" těchto důležitých orgánů. 

Regenerace jater s naší podporou

Játra jsou centrálním orgánem látkové výměny. Jsou klíčová pro konečnou fázi trávení potravy a její látkové a energetické přeměny. O játrech víme, že jsou velice důležitým detoxikačním orgánem s úžasnou schopností regenerace. Důležitou funkcí jater je schopnost zneškodňovat nepotřebné látky nebo škodliviny, jako jsou například chemické přídavky potravin, léky, alkohol, ale i toxické látky z hub či virové infekce

My bychom měli na jaře „poděkovat“ tomuto orgánu za jeho snažení tím, že mu pomocí vybraných potravin ulehčíme. Vhodný je například grapefruit: Obsahuje enzymy, jež napomáhají trávení potravy a urychlují detoxikační proces. Česnek obsahuje navíc selen, který plní ochrannou funkci.

Játrům také chutná hořké: Látky obsažené v čekankových pucích, rukole či pampeliškových listech povzbudí vylučování žluči a přispějí k vyplavování toxinů z těla. K lepšímu vstřebávání žluči a regeneraci jaterních buněk přispívá také kurkuma, vylučování toxinů podpoří mořská řasa chlorella. Vynikajícím detoxikačním, ochranným a regeneračním prostředkem jsou semena ostropestřce mariánského.

Obsahují látky flavolignany, které se souhrnně nazývají silymarin. Tento silný antioxidant čistí játra, regeneruje jaterní tkáň, podporuje tvorbu a distribuci žluči a příznivě ovlivňuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi a kromě toho ovlivňuje činnost srdce a celého organismu.

Co platí na ledviny

Ledviny fungují v našem těle jako filtrační jednotka. „Poznají“, zda jsme dodržovali dostatečný pitný režim, a prostřednictvím moči odvádějí toxiny ven z těla. Po dlouhé zimě bychom i ledvinám měli ulehčit, pročistit je.

Vhodný je k tomu čaj z mladých kopřiv, které obsahují řadu vitaminů a minerálů, dále z březových listů nebo řebříčku, který má navíc antiseptické vlastnosti. Výborná na pročištění ledvin je petržel – a to jak listy, tak i kořen, který podporuje vylučování moči. Stejný účinek má také vývar z řapíkatého celeru. 

Ledviny si rozhodně zaslouží pauzu od soli (která se dá nahradit bazalkou, libečkem, saturejkou či celerovou natí), a nadměrného příjmu masa (obsahuje bílkoviny, jejichž přemíra může ledvinám škodit). Skvělé jsou tinktury z pupenů rostlin (bříza, jasan, buk).

Tento článek vyšel v časopisu Moje zdraví. Aktuální číslo si můžete koupit na www.ikiosek.cz.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.