Deset tipů, co udělat, abyste se cítili dobře | Moje zdraví

Deset tipů, co udělat, abyste se cítili dobře

Deset tipů, co udělat, abyste se cítili dobře
Autor: iStock.com
1. března 2019 • 06:00

Šedivé zimní dny nás připravily o mnoho energie. Blížící se jaro je pro nás každoroční šance, jak ji získat zpět. Přinášíme vám deset tipů, které vás mohou dovést k lepšímu pocitu.

Jděte ven pokud možno za každého počasí 

Alespoň desetiminutová rychlá procházka na čerstvém vzduchu vás nabudí na další dvě hodiny, čerstvý vzduch a venkovní scenerie udělají doslova divy s náladou a pozorností. Vědci z londýnské King’s College ve svém výzkumu potvrdili, že častý pobyt v přírodě, naslouchání zvukům ptačího zpěvu, pobyt v lese, ale i pouhé „zírání“ do nebe mají velmi pozitivní efekt na pocit blaha a zvýšení hladiny energie.

Potřebujete více kyslíku

Třikrát denně „se připojte na kyslíkovou čerpací stanici“. Uvolněte se a desetkrát se nadýchněte pouze nosem a pomalu vydechujte, déle než trval nádech. Prodloužením výdechu na několikanásobek vdechu rozptýlíte únavu a napětí.

Co je čerstvé, má přednost 

Vyhněte se polotovarům, vyhledávejte čerstvé ingredience, dbejte na příjem zdraví prospěšných bakterií (najdete je v jogurtu, zakysaných mléčných výrobcích, kysaném zelí, kimčchi nebo probiotikách v tabletách). Využijte dary přírody: kopřivy, řebříček, popenec, sedmikrásky i listy břízy. Pomohou vyplavit z těla toxiny, přidávají se k přílohám, do salátů, a pokud máte přístroj na přípravu smoothies, vhoďte je do nádoby s ostatními ingrediencemi na přípravu nápoje.

Na „béčko“ se bohužel zapomíná 

Existuje osm různých druhů vitaminu B, každý z nich hraje určitou roli. V kombinaci jsou nazývány jako B-komplex. Plynulé dávky vitaminů skupiny B zajišťují efektivní fungování organismu a snižují riziko psychického kolapsu a vzniku deprese. K vydatným zdrojům těchto vitaminů patří celozrnné potraviny, maso, vejce, zelená listová zelenina, zelené fazolky, kvasnice, při nedostatku vitaminů B je třeba sáhnout i po doplňku stravy.

Pryč s rutinou 

K jarnímu restartu vám pomůže trochu narušit denní rutinu. Začněte jednoduchými změnami, třeba hned zítra jděte do práce jinou trasou, místo svého oblíbeného cviku si najděte návod na jinou sestavu, uvařte si jiný typ čaje, uspořádejte si jinak věci na pracovním stole. Prostě udělejte něco, co vás mírně „vystrčí“ z vaší komfortní zóny.

Síla pozitivní myšlenky 

To, jak jsme myšlenkově nastaveni, má obrovský vliv na fyzickou energii, vůli a motivaci. Cítíme-li se psychicky na dně, usnadňujeme cestu infekci. Naučte se využívat zpětné vazby pozitivních myšlenek: Pokaždé, když se cítíte ve stresu či smutní, vybavte si pět věcí, za které jste vděčni. Pouhé pomyšlení na takové věci vám připomene, co je v životě opravdu důležité. 

Vyzkoušejte adaptogeny

Adaptogeny, které pomohou organismu lépe snášet stres, únavu, vyčerpání a některé nepříjemné procesy doprovázející stárnutí, využívala již tradiční čínská a ájurvédská medicína. Mezi nejoblíbenější patří třeba korejský ženšen napomáhající znovuobnovení energie, má omlazující účinky, jeho účinné látky působí protistresově, zlepšují koncentraci, paměť a fyzickou výkonnost. Ashwagandha (ašvaganda), známá i pod názvy indický ženšen nebo zimní třešeň, zlepšuje vitalitu, zvyšuje energii a výkonnost, zároveň přináší zklidnění, podporuje vlastní obranné síly organismu. Rhodiola (rozchodnice růžová) podporuje fyzické i psychické síly, snižuje pocity strachu a úzkosti. Schizandra čínská (Schisandra chinensis) stimuluje centrální nervový systém, zesiluje i zrychluje reflexy a zvyšuje pracovní výkonnost. 

Pořádek musí být 

Jarní úklid je potřebný nejen v exteriéru, ale i uvnitř hlavy. Ukliďte si v mysli, používejte svůj diář nebo notes ke všem povinnostem, které nechcete stále držet v hlavě. Zaveďte si nějaký nový systém ve svých poznámkách. Důležitá je přehlednost, vše, co má ve vašem životě prioritu, si vyznačte barevně.

Jsou součástí vašeho jara alergie

Odpovíte-li na otázku ano, počítejte s tím, že se opět objeví bez předchozího varování a připraví vás o energii. Trpíte-li sennou rýmou, učiňte obvyklá opatření a nezapomeňte se včas zásobit antihistaminikem. Látka bromelain (enzym z ananasu) redukuje zánět v dýchacích cestách a poskytuje při senné rýmě jistou úlevu. Únavu pomáhá zmírňovat vitamin C.

Barevnost vám otevře svět 

Účinků barev na fyzické i psychické rozpoložení využívali již ve staré Číně a Indii. Černá barva příliš energie nedodá, i když se do ní rádi oblékáme, zato červená barva stimuluje celý organismus, podporuje aktivitu, dodává energii a posiluje imunitu. Podobně, avšak jemněji působí růžová. Na fyzickou i psychickou vyčerpanost působí zelená. Žlutá pomáhá obnovit chuť do života, oranžová přináší mírumilovnou energii a slunce do duše. Obklopte se barevnými předměty a oživte svůj šatník o barevnější kousky.

Tento článek vyšel v časopisu Moje zdraví. Aktuální číslo si můžete koupit na www.ikiosek.cz.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.