Rychlý útěk ze stresu? Dejte si mentální pauzu | Moje zdraví

Rychlý útěk ze stresu? Dejte si mentální pauzu

Rychlý útěk ze stresu? Dejte si mentální pauzu
Autor: iStock.com
20. prosince 2018 • 15:45

Je možné se zbavit stresu a pocitu přetížení během několika minut? Ano, existují techniky, které můžete použít. Nejsou složité a v tom je jejich úspěch. V náročném období na konci roku je určitě oceníte dvojnásob.

Určitě to znáte: Sedíte čtvrtou hodinu před monitorem počítače, píšete text, ukládáte data do excelové tabulky a vaše koncentrace je čím dál tím horší. Hlavou vám běží všechny povinnosti, které máte na sebe navalené, myšlenky kličkují mezi starostmi v práci i v soukromí. Nebo jste právě na poradě, která se protahuje. Emoce, únava, stres, negativní energie… Vše, co se v organismu během tohoto času nahromadí, je nutné vypustit.

Běžíte obchodním domem a zmocňuje se vás panika, že nakoupíte spoustu zbytečností, abyste stihla pořídit vánoční dárky pro všechny. Pak se sesunete u stolku v kavárně, aby vás na nohy postavila silná káva. Je čas na malý pokus, jak se uvolnit a přeladit své myšlenky.

1. Zahleďte se bez cíle

„U nás používáme místnost, kde mohou kolegové spočinout při relaxační hudbě nebo jen pobýt a odpočinout si,“ říká koučka a terapeutka Mgr. Monika Urbanová a pokračuje: „Když jsem se jich ptala, co nejčastěji v relaxační místnosti dělají, tak to kupodivu není poslech hudby, ale malá chvilka koukání do ‚neznáma‘.“ Tuhle techniku si můžete vyzkoušet prakticky kdekoli, i v místnosti plné lidí. Poskytne vám důležité uvolnění a relaxaci a není ani náročná na čas – postačí klidně i pět minut. Díváte-li se „nikam“ směrem vzhůru (na strop nebo do nebe), vězte, že přitom stimulujete svůj parasympatický nervový systém, díky čemuž se sníží hladina vašeho krevního tlaku a zklidní se dýchání.

2. Prožijte své dýchání

Desetkrát se pomalu nadechněte nosem a vydechněte ústy. Hluboké dýchání zklidňuje srdce a zlepšuje psychiku. Soustřeďte se při dýchání na pohyb bránice: pomůže vám to koncentrovat se na sebe sama, a zvnějšku se k vám jen tak něco nedostane.

3. Jednoduchý prstoklad

Napětí vás zbaví hra s vašimi prsty. „Této technice říkám klaviatura,“ vysvětluje Monika Urbanová. Zkuste to podle jejího návodu, zahrajte, zaťukejte si na každý prst a poklepy opakujte, jako čáp zobákem. Dotkněte se palce nejprve ukazováčkem a pak dalšími prsty. Tímto cvičením nabízíme mozku jinou zábavu než rutinu,“ dodává. U rukou ještě chvíli zůstaneme: Podle studie provedené v roce 2009 a publikované v odborném časopise Journal of Alternative and Complementary Medicine ovlivňuje masáž rukou biochemii těla, snižuje depresi a doslova rozpouští strach.

„Při akupresuře můžeme tlačit nebo poťukávat gamut bod (bod tří ohřívačů), který se nachází na hřbetu ruky mezi malíčkem a prsteníčkem, zhruba jeden centimetr od spojení prstů,“ říká terapeutka. Tento bod podle jejích slov je zodpovědný za to, jsme-li ve stresu nebo ne, a který ovládá naše „body varu“. Pomocí tlaku nebo poklepávání na tento bod tlumíme stres. Velikou výhodou je, že tuto akupresurní techniku můžeme provádět na poradách, v dopravním prostředku, kdekoli. „Je to nenápadné, ale účinné,“ potvrzuje Monika Urbanová.

4. Vezměte si papír a čmárejte

„Velmi zajímavá je technika malování obrazců,“ radí Monika Urbanová. V podstatě nejde o žádný nový poznatek – jen si vzpomeňte, kolik abstraktních kreseb jste byli schopni namalovat ve škole během vyučování. Tady jde vlastně o totéž. „Čmáráním umožňujeme uvolnit nahromaděnou energii, stres, případně jiné emoce. V podstatě je to taková malá náhrada za dupání nebo kopání do dveří,“ vysvětluje koučka. Upozorňuje, že tyto techniky kreslení se dají provozovat jen se skutečným papírem a tužkou. Tablet vám je nenahradí.

5. Pohrajte si

Ideálním pomocníkem k vyhánění stresu je loňský hit, fidget spinner. Tato trojúhelníková rotující hračka má na lidskou mysl až hypnotický efekt. Je po ruce, když cítíte nutkání si s něčím hrát, je výborná při odnaučování kouření, dokáže vás zklidnit a dostat do pohody. Stačí pět minut točení spinneru mezi prsty. Obdobný efekt poskytují i další předměty, které se vám povalují na pracovním stole a intuitivně je berete do ruky v momentě, když se takzvaně nemáte „čeho chytit“ a potřebujete se přeladit.

odborná spolupráce: Mgr. Monika Urbanová, www.epigencentrum.cz

Víte, jak meditovat každý den, ikdyž nemáte čas? Zkuste naše tipy!

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.